Coax-wirwar: wie kan me helpen?

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #1
De woonkamer is van een kleine make-over voorzien. Na het verven van het plafond, kozijnen en de muren en het leggen van een nieuwe vloer zijn nu de plinten aan de beurt. In de hoek van de woonkamer zit een wirwar van kastjes en coax-kabels.

De kastjes zijn vies, vergeeld, zitten scheef, enz.. Wie kan me uitlegen hoe het zit?1: gaat naar de tv in de woonkamer;
2: geen idee;
?: geen idee wat voor kastje dit is;
3: 220V voeding;
4: geen idee;
5: kabel gaat de vloer in (als ik het goed heb);
6: kabel gaat de vloer in (als ik het goed heb).

Als ik de stekker van kabel 3 uit het stopcontact haal, heeft de tv in de aanbouw slecht / geen beeld. Ik vermoed dus dat dit de stekker van de signaalversteker is.

De kabel bij 1 liep altijd onder een kast door rechtstreeks naar de tv. De bedoeling is dat deze achter de nieuwe plint weggewerkt wordt naar een inbouwdoos (nog te boren) bij de tv. Aangezien de plint gelijmd wordt tegen de bakstenen binnenmuur wil ik ook gelijk de signaalkabel voor de radio naar de inbouwdoos achter de plint wegwerken. Bij welk kastje haal ik het radiosignaal op?
 

R0cc0

  • #2
Ik vermoed dat 2 een antenne aansluiting voor de radio is.
Kastje met 3/4/5/6 zal inderdaad een antenne versterker zijn, maar dan vraag ik me af waar het signaal vandaan komt.
Het zou kunnen dat het signaal via het middelste kastje je huis binnen komt, aan daar vandaan naar het linker en rechter kastje loopt.

Misschien word je iets wijzer als je het linker kastje even open maakt?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
Heb het linker kastje even opengemaakt. Ziet er uit als een opbouwdoos.

In het middelste kastje komt de aanvoer als ik het goed zie. Dat is toch een groene kabel op de middelste aansluiting?Blijf ik met de vraag zitten waar het radiosignaal is.

Kan ik het middelste kastje verwijderen door de groene kabel aan te sluiten op een een nieuwe inbouwdoos en van deze inbouwdoos de tv en de versteker te voeden? Dan is het linker doosje vervangen door een nieuwe inbouwvariant en het middelste kastje is helemaal weg. Ziet het er al weer een stuk netter uit.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Aansluiting 2 is normaal voor de radio.
tv en radio signaal komen alletwee binnen via de groene kabel.
In de linker doos zit een mannetje en vrouwtje aansluiting.
De tv zit op het vrouwtje, en radio op het mannetje aangesloten.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Mijn indruk is als volgt:

Op de linker doos kwam oorspronkelijk het signaal binnen. Dat is de oude aansluitdoos zoals die heel vroeger oa door Casema werd geinstalleerd (zat bij mij ook zo). De kabel (aanvoerkabel van Ziggo/UPC oid) die daarheen ging zit nu aan het middelste kastje, dat waarschijnlijk een splitter is.

Vanaf de splitter is het signaal van Out 2 naar de oorspronkelijke doos teruggevoerd. Die oorspronkelijke doos heeft (zoals al vermeld) één uitgang voor TV en één uitgang voor radiosignaal.

Out 1 van de splitter gaat naar de antenneversterker, het rechter kastje. De twee kabels helemaal rechts zijn dan de uitgaande kabels, die waarschijnlijk naar aansluitdozen verderop in het huis gaan.

Het geheel blinkt niet uit van kwaliteit. De huidige norm is dat die splitter er helemaal niet zo mag zitten, maar in plaats daarvan er als eerste een AOP (Abonnee Overname Punt) kastje moet zitten. Dan eventueel een splitter (of eerst een versterker). Nog beter is om een versterker te gebruiken met meerdere uitgangen. Dan worden alle uitgaande lijnen versterkt. Dus helemaal geen splitter na het AOP kastje.

De splitter zelf vraagt om problemen want is totaal niet afgeschermd en dus gevoelig voor instraling van vreemde signalen (bijv. Digitenne), hetgeen interferentie kan veroorzaken (van die lopende strepen in je beeld). Er zijn voor weinig geld afgeschermde splitters te koop.

Een AOP kastje wordt door je kabelprovider geleverd. Zelf kreeg ik dat ding (ongevraagd) gratis opgestuurd omdat ik een storing had gemeld (die naderhand niets met dat kastje te maken bleek te hebben).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu