Coax stopcontact aansluiten

Status
Niet open voor verdere reacties.

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
Ik heb een vraagje over het aansluiten van een Coax stopcontact. In de beschrijving staat het volgende:

Als enkel TV-Radio stopcontact: Afsluitklepje (A) openen dmv schroef (B). Coaxkabel van antenne aansluiten, eerst aardscherm (F) terug slaan, dan koperkern (G) in linker klepje steken (C). Klepje (A) vastzetten (trekontlasting). Weerstand (E) verwijderen.

Waar is de weerstand dan voor die er in gestoken zit? Wanneer moet ik die er in laten en wanneer niet?
 
De letters heb ik even overgenomen uit de tekst maar die zijn voor mijn vraag niet zo belangrijk toch?

Er zit een weerstandje ingestoken in de doos (twee aansluitingen, TV en FM). Deze moet je verwijderen als je alleen de linker kant (TV) gebruikt. Gebruik je de doos als tussenstation, dan gaat er een kabel aan de rechter kant (terwijl dit FM is) door naar de volgende doos.

M.a.w.: de weerstand past dan niet meer, aangezien je daar dan een kabel in moet doen en als de rechter aansluiting leeg blijft moet je ook de weerstand verwijderen.
 
Dat is een afsluitweerstand. Deze moet blijven zitten als de doos als laatste in een z.g. rijgopstelling zit.
In alle andere gevallen kan de weerstand vervallen.
 
Net als Fiesiekus voel ik me enigszins onthand zonder een fotootje o.i.d, maar het klinkt alsof het om een afsluitweerstand gaat - die zorgt er bij HF leidingen voor dat er zo min mogelijk ongewenste reflecties optreden - een onafgesloten leiding zal dit altijd doen.
Laat je zo'n weerstand zitten, dan heb je nog steeds signaal, maar alleen zwakker, want de weerstand in kwestie is een extra verbuiker.

Dit alles er even van uit gaande dat het hier om een afsluitweerstand gaat.

Mocht je 'm er uit halen, en de weerstand kunnen meten: rond 70 Ohm is de impedantie van de meeste breedbandnetwerken, dus als het daar ergens min of meer in de buurt zit is het ws. een afsluitweerstand.


vr. gr.

Job

EDIT: Ik zie dat Millew me voor was - moet ik toch wat minder langdradig typen.... :oops:
 
Ik "dacht" dat bij HF-technieken een afsluiting uit een LC-kringetje zou bestaan? Die zoveel gHz doen toch niets met zo'n weerstandje?
 
Er zijn metaalfilmweerstanden die in één laag, in één streep of zelfs bifilair opgedampt zijn. Die gedragen zich tot zeer hoge frequenties min of meer lineair, zodat de gelijkstroomweerstand ongeveer overeenkomt met de impedantie. Bij een weerstand van een Ohm of 70 kan de simpelste variant volstaan: een opgedampte laag.

Overigens is iedere weerstand in principe een LCR kringetje, door de parasitaire capaciteit en inductie.

vr. gr.

Job
 

OK, je hebt gelijk, eigenlijk reageerde ik op een vraag van Fiesiekus. Maar uiteindelijk vroeg je zèlf waar dat weerstandje voor diende ?

Concreet: 10 tegen 1 is het een afsluitweerstand. Als je een verbruiker aansluit, kan dat weerstandje vervallen. Als het de laatste doos in een keten is, kan 'ie blijven zitten, maar bij een aangesloten verbruiker hoeft dat niet per sé. bij twee kabels ( doorlussen/rijgen naar een volgend aansluitpunt ) moet het weerstandje sowieso verwijderd worden.


Succes met de kabelperikelen !

vr. gr.

Job
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan