Chemisch anker met 6mm draadstang gebruiken voor wandrails?

Holland2010

  • #1
Ik ben bezig een thuiswerkplaatsje in te richten.


Ik wil hiervoor wandrails tegen de muur plaatsen. De hoogte van de wandrails is 200 cm. En de afstand horizontaal tussen elke rails is 60cm.
De rails heeft 10 gaten voor bevestiging aan de wand, elke 20 cm een gat van 6 mm.

Ik wil alles wat tegen of aan de muur moet aan deze rails bevestigen incl werktafels die bestaand uit multiplex platen van 61 cm uitstekend, 3 cm dik. Ik heb extra zware dragers met meer haakjes en die over een lengte van 20 cm de rails raken.

Het zwakste punt is de bevestiging aan de muur. de muur is een bakstenen muur die niet helemaal egaal is en van voor 1960.

Ik heb al 5 rails bevestigd met 6 mm 4cm lang pluggen en 8 cm lang 4.5 mm dik spaanplaat schroeven. Dit werd me aanbevolen bij de betere vakhandel na het vertellen van het verhaal.

Ik heb een hele scherpe boor meegekregen van 6 mm (zodat het gat precies goed zou zijn(niet te groot) en een soort rager borstel en blaasdingetje om de gaten te reinigen. ik heb per gat minstens 5 keer geragt en geblazen. De gaten heb ik heel recht geboord ze zijn dus niet te groot.

Maarja de pluggen houden niet in die muur zeker niet door de werkbladen ze worden vlak boven het werkblad eruit getrokken en zo gaat dat dan na een tijd naar boven verder.

Ik kan nu grotere pluggen gaan gebruiken., maar omdat het vooral op trek wordt belast en niet op afschuiving denk ik dat dat niet zoveel gaat schelen, Dat die ook makkelijk eruit gaan worden getrokken in deze muur met deze belasting.

Daarom wil ik graag gebruik gaan maken van een chemisch anker, omdat ik gelezen heb dat dit veel voordelen heeft ten opzichte van pluggen.

Bijvoorbeeld

-dat het een spanningsvrije verbinding oplevert met de muur
-dat het ook bij mindere muren een goede binding geeft.
-dat de kracht die nodig is om het eruit te trekken veel groter is.


Mijn vragen zijn de volgende:

1 is mijn redenatie goed mbt tot een dergelijk werkblad betrouwbaar te bevestigen met wandrails?

2 is mijn keus goed op een chemisch anker te gebruiken of is er iets wat ik over het hoofd zie?

3 de kleinste 'kant en klare' chemische ankers zijn 10mm gat en 8 draadstang. Is er een reden dat er geen kleinere maten zijn?

4 kan ik niet gewoon zelf van die 1 meter m5 of m6 draadstang kopen. Er bijvoorbeeld 8 stukken van 12.5 cm schuin afzagen.

Gat boren van de draadstangdikte + 2 mm
Chemische mortel in het gat en de draadstang erin draaien? of gaat dat om een of andere reden toch niet zo goed werken?

Alvast bedankt voor uw tijd en antwoord. Ben heel benieuwd naar een werkzame oplossing.
 

Tiho

  • #2
Beste Holland 2010,

Ik vraag me een beetje af wat voor beter vakhandel is die je spaanplaatschroeven meegeeft voor rails ten eerste en dan ook nog twee keer zolang als de plug, maar dat terzijde.

Je hebt bevestigingsgaten van 6 mm. zeg je dan kun je houtfretten gebruiken van 6 mm met sluitringen. Er is een universeelplug van 8 mm van een bepaald merk die in metselwerk 0,3 Kn kan hebben met een veiligheidsfactor van 7.

0,3 Kn is 300 N ofwel 30 kg per plug, dit is de trekkracht want een afschuifkracht heeft de plug niets mee te maken dat bepaalt de schroef.

30 kg x 10 bevestigingspunten= 300 kg. x 5 rails = 1500 kg.

Dan hebben we ook nog de veiligheidsfactor 7 dat maakt 10500 kg.

Kortom chemisch anker lijkt mij een hoop onnodig werk, want dat kun je ook eenvoudiger doen. Hoe dik zijn die rails, kunnen die het wel aan daar zou ik me eerder druk over maken.
 

Holland2010

  • #3
Beste tiho,

Dankjewel voor je antwoord.

De rails is van 2 mm dik staal.
Het probleem is vooral dat de pluggen vlak boven de werkbladen door de hefboomwerking van de dragers uit de muur worden getrokken. De dragers steken 60 cm uit en het vlak wat de rails raakt is ongeveer 15 cm lang.

als er dus als de drager op het uiteinde met 50 kg wordt belast komt er 200 kg trekkracht op de plug. Hij houdt gewoon niet in het baksteen. Ik ben al teruggeweest naar die zaak en ik heb enorme pluggen mee gekregen van 12 cm lang en 10 cm doorsnede en die gaan er iets lastiger uit(niet meteen maar pas na een paar keer)

Ik zoek iets wat ong 100 kg op het uiteinde kan dragen (de maximale sterkte van de drager dat zou dus ongeveer 4x 100 kg = 4 kN eruit trekkracht op de bevesting komt van de rails vlak boven het tafelblad.

Het gewicht van de belasting is denk ik niet zozeer het probleem. maar meer de trekkracht door hefboomeffecten op de pluggen boven zo een hefboom die aan de rails hangt.

Daarom dacht ik ik lijm een stevige draadstang in de muur vlak boven het werkblad zodat dat die trekkracht kan opvangen. Maar geen idee of dat mogelijk is? Is er een anker dat betrouwbaar 400 kg trekkracht houdt in baksteen, zonder een al te grote boordiameter?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Plaats tussen de rails onderstaande dragers onder het werkblad, die moeten het kunnen houden.


Spaanplaatschroeven zijn trouwens niet de beste schroeven om dit soort zware belastingen te dragen.
Voorkeur gaat uit naar houtdraadbouten, die lopen taps toe en zitten daardoor beter vast in de plug.
Een spaanplaatschroef loopt recht en zet de plug veel minder vast in de muur.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu