Certificaat/controle nodig na zelf plaatsen van een CV?

Fmpotjens

  • #1
Hoi allemaal,

Afgelopen zaterdag heb ik mijn oude VR Vaillant-combiketel vervangen door een Remeha Avanta CW4. De warmtewisselaar van de Vaillant was zo lek als een mandje, en al 15 jaar oud... toe aan een nieuwe dus.

Nu de nieuwe ketel is geinstalleerd door mij en mijn vader, werkt alles perfect! Alleen nu zei iemand dat de installatie 'gekeurd' moet worden door een installateur en dan voornamelijk op een evt. lekkende gasleiding. Na deze keuring zal dit dan in de vorm van een certificaat vastgelegd worden.
Mocht je dit certificaat NIET bezitten (dus de installatie is niet gecontroleerd oid), dan keert je verzekering niets uit mocht bijv. het huis afbranden.... (evt. als gevolg van een defect van de ketel).

Kan iemand me vertellen in hoeverre dit klopt?
 

Pepjo

  • #2
Ik heb twee CV-ketels laten plaatsen in mijn leven, waarvan een 4 jaar gelden, en nooit een certificaat in enige vorm ontvangen.

Broodje-aap verhaal dus.
 

Fiesiekus

  • #3
Idem, maar mijn gasleiding werd wel geperst etc. en de drukval (mbar/uur) gemeten. Waarbij de installateur opmerkte dat ze pas de ketel aan mogen zetten als die gastest in orde is bevonden. En zo'n lektest kan je niet als DHZ-er uitvoeren.

Maar van een certificaat is geen sprake, en volgens mij kan een verzekering dat ook niet eisen.
 

Gorp

Specialist Verwarming
  • #4
Het is in NL niet verplicht om je ketel te laten plaatsen door een erkend installateur.
Je mag dit dus gewoon zelf doen.
De wet is zo geregeld dat de eigenaar van het pand verantwoordelijk is voor wat hij installeert, of laat installeren.

Echter, ALS er iets misgaat, zoals bv met een lekkende gasleiding, zal de verzekering zeker vragen naar een bewijs dat de installatie volgens geldende normen is aangelegd en in orde bevonden.

suc6
 

Fiesiekus

  • #5
Hoe kan je dan verklaren dat noch Pepjo, noch ik, zo'n "bewijs dat de installatie volgens geldende normen is aangelegd en in orde bevonden" hebben ontvangen of in ons bezit hebben? Bovendien willen die normen nogals eens wijzigen (nog vaker dan een mens van onderbroek denk ik wel eens); je installatie blijft dan ongewijzigd.

Volgens mij kom je niet verder dan de eis dat een installateur volgens de nu geldende normen moet aanleggen en controleren, maar niet meer dan dat.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Wanneer je de rekening van de aanleg of controle kunt overleggen is dat voldoende.
 

Arie1

Specialist Verwarming
  • #7
Fmpotjens schreef:
Mocht je dit certificaat NIET bezitten (dus de installatie is niet gecontroleerd oid), dan keert je verzekering niets uit mocht bijv. het huis afbranden.... (evt. als gevolg van een defect van de ketel).
Als je huis afbrand dan zal het certificaat ook wel weg zijn :lol:
 

Gorp

Specialist Verwarming
  • #8
Als het zover komt dat je een bewijs nodig hebt, zal de betreffende installateur toch nog een bewijs hebben dat hij bij U de installatie heeft aangelegt cq gecontroleert heeft.

We kunnen er eigenlijk heel kort over zijn:

Het is allemaal niet verplicht in NL, en het is allemaal niet nodig, ZOLANG ER NIETS GEBEURD....

Maar, gebeurd er wel iets, wie gaat de verzekering dan uitleggen dat hij zelf de gasleiding heeft aangelegt, zonder dat die gecontroleert is door een gastechnisch installateur?
Of moeten er dan ineens smoesjes verzonnen worden????
 

Red

  • #9
Dit is vage materie. Er zijn vele klus, bouw en sanitair bedrijven die van alles op gas, water en elektra gebied aanleggen en waarschijnlijk nergens gecertificeerd voor zijn. Idem geld voor bouwkundige aanpassingen.

Maar omdat het dan een "ander" gedaan heeft, ben je als klant in de veronderstellinng dat alles keurig is aangelegd, wat dus niet hoeft te zijn.

Maar zoals boven opgemerkt ben je als eigenaar verantwoordelijk dat alles in huis aan de geldende normen voldoet.

Dat is merkwaardig, want het wordt nooit gecontroleerd. Je zou verwachten dat het verplicht is om bv iedere 5 jaar de gas en elktra installatie te laten contrleren door een erkend installateur. Er staan dus honderduizenden huizen in nederland die totaal niet aan de laatste normen voldoen en waarschijnlijk ook nog ernstige verborgen gebreken vertonen.

Typisch voor een land waarin een paar jaar oude auto al een APK moet hebben.
 

Fiesiekus

  • #10
Nogmaals: die normen veranderen nog vaker dan een mens van onderbroek. Ik denk dat er miljoenen huizen zijn die niet aan "de geldende normen" (welke erkende installateur kent ze allemaal??) voldoen.

Bovendien hoef je je huis niet aan normwijzigingen aan te passen. Bij hoeveel huizen zal het CAP nog aan de hoofdaarderail zijn gelegd terwijl het nieuwe voorschrift zegt dat ie aan de aarde in de CD geknoopt moet worden? Om maar een zeer bekend forumvoorbeeld te noemen.

In het huis van mijn ouders is de ijzeren gasleiding > 50 jaar oud en aangelegd met hennep. Vraag me af of een verzekering poot heeft om op te staan.

Ten slotte: die geopperde verplichte APK voor woningen komt er niet; er was in de Tweede Kamer maar 1 partij voorstander van. De reden: privacy van de individuele burger. Je zal maar een onbekende keurmeester in je slaapkamer of dark-room toe moeten laten om te kijken of alle draadjes en WCD's aan de eisen voldoen. Niet realistisch, daar waar politie wel heel goede redenen moet aanvoeren en de officier van justitie moet tekenen voor een huiszoeking.

Moet er niet aan denken....allerlei controleurs die in alle hoeken en gaten van je woning snuffelen op zoek naar gebrekkige verbindingen of ontbrekende mantelbuisjes.....
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #11
Bij een claim zal er een schadeexpert komen, en er zal een onderzoek komen als die het niet vertrouwd.
 

Xr8

  • #12
Als je het zo vertrouwt mag je het zo doen. Je zou echter ook kunnen vragen of een installateur de gasleiding voor je wil afpersen en tevens het geinstalleerde kan bekijken op eventuele tekortkomingen.

Let tevens op dat je de garantiekaart instuurt, dit ivm registratie van de ketel.

Succes.
 

Fwalraven

  • #13
Ingmar89 schreef:
Bij een claim zal er een schadeexpert komen, en er zal een onderzoek komen als die het niet vertrouwd.
Inderdaad, een verzekering belooft van alles om je lid te maken, maar probeert ook van alles om niet te hoeven uit te betalen.
 

Pepjo

  • #14
Ik geloof dat dit onderwerp nu wel z'n langste tijd heeft gehad, het waaiert alle kanten op.

Samenvattend : nee, een certificaat bestaat niet, maar het is wel nuttig om de boel te laten nalopen door een profi. Niet zozeer voor de verzekering, alswel voor je eigen gemoedsrust. :wink:

Slotje.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu