Centrale verwarming middels een eenleidingsysteem ??

Nugteren

  • #1
Hallo,
net een huisje gekocht met een moederhaard als centrale verwarming.
nou was ik van plan om de moederhaard te vervangen voor een Cv-Combiketel, maar nu blijken de radiatoren aangesloten te zitten op slechts een leiding (deze fungeert dus als zowel de aanvoer als de retourleiding).

heeft iemand hier ervaring mee, en zo ja kan ik hierop inbreken en er een Cv-Combiketel tussenplaatsen.

mvg
Chris
 

Ceevee

  • #2
Hallo,
Als de hoofdleiding overal dezelfde diameter heeft zou het wel kunnen.
Kunt U een foto plaatsen van een radiator met de aansluitingen op de hoofdleiding, (loopt de hoofdleiding onder de ene radiator door naar de volgende radiator?)
 

Nugteren

  • #3
Bedankt voor de info.

en fot lukt even niet, maar de hoofdleiding si overal even dik. het is een gefitte leiding van 3/4 " die inderdaad onder de radiatoren loopt.

de aanvoer gaat naar de bovenkant van de radiator en de retour komt er onderuit en gaat dan weer middels een t-stuk de hoofdleiding in.

chris
 

Ceevee

  • #4
U kunt gerust een combiketel plaatsen, leiding doornemen en de ketel inderdaad er tussen plaatsen, als U de moederhaard verwijderd wel aanvoer en retour doorverbinden zodat er weer een gesloten circuit is.
 

Nugteren

  • #5
Bedankt voor de info.

ik ga het doen.

mvg

Chris
 

Chathanky

  • #6
De ketel moet dan wel op hetzelfde punt aangesloten worden anders kan het tot problemen leiden. De leiding op een andere plek invoeren gaat niet zomaar.
 

Ceevee

  • #7
Hoofdleiding heeft overal dezelfde diameter, ik zie geen probleem.
 

Chathanky

  • #8
Dat kan zo zijn maar de radiatoren dimensioneer je anders dan een 2 pijps systeem.
Aan het eind zal je grotere radiatoren moeten kiezen omdat achter elke radiator het cv water gemengt wordt met kouder retour water.

Met het idee is verders niks mis mee maar dit moet je wel even bekijken.
 

PeBe1

  • #9
Valt dat in de praktijk niet heel erg mee? Stel 4 radiatoren op een 1-pijps systeem, en ze vragen allemaal 100%, dan heb je bij (75/65/20 radiatoren) 60 graden +/- 10 graden minder en bij 40 graden +/- 5 graden minder toevoer naar de laatste radiator. Dit verschil trekt snel weg m.i. als de radiatoren zijn opgewarmd en de vraag afneemt. Zeker als je de waterzijdig goed inregeld, wat overigens bij een 1-pijps systeem ook prima gaat is mijn ervaring.
 

Chathanky

  • #10
De afkoeling en de mengtemperatuur neem je mee inde achterliggende radiatoren.
Als je met 75 graden begint en de 2 de is 70 graden doordat de mengtemperatuur zo uitkomt bereken je de volgende radiator op 70/60/20. Je krijgt dan een radiator met wat meer vermogen die normaal uit gaat van 75/65/20.

Tijdens het opwarmen van zo`n groep zullen de achterliggende radiatoren wat kouder water krijgen, dit is helaas niet anders met dit systeem. Je stuurt in zo`n lus ook meer water door dan je bij een 2 pijps systeem doet. Maar dan wordt het wel een heel technisch praatje.

De basis van een groep met meerdere radiatoren op 1 lus regel je in met een temperatuursval van 20 graden over de gehele groep. De laatste radiator zal het met iets meer dan 70 graden moeten doen.
 

Nugteren

  • #11
Geweldig dat jullie zo mee denken.

maar valt het nou niet allemaal mee??? het is een drie kamer appartement van nog geen 70 m². de rest van de appartementen hebben nog een gaskachel in de woonkamer en verder niets. lijkt mij dus al een hele verbetering, toch?
 

Chathanky

  • #12
Het hoeft geen probleem te zijn maar even goed na "laten" gaan wat de mogelijkheden zijn in jou situatie lijkt mij wel handig.

Het laten instromen op de plek waar nu de moederhaard bevindt is mogelijk maar op een andere plek zal je het toch goed uit uit moeten kijken wat je dan precies verandert aan de huidige situatie.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu