Cement pleistermortel valt meteen van de muur

Tim24

  • #1
Wanneer ik een stuclaag van cement pleistermortel (metselzand/portlandcement verhouding 2 op 1) op een binnenmuur van betonblokken probeer aan te brengen, valt het nog natte pleisterwerk er plaatselijk in grote plakken direct weer vanaf, terwijl het er even verderop netjes op blijft zitten. Mijn laagdikte is 1 a 1.5 cm. De muur is een paar maanden geleden gemetseld en droog. Wat doe ik fout? Alle tips zijn welkom, alvast dank!
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Muur te droog.
Heb je voorgestreken?
 

Tim24

  • #3
Bedankt voor je snelle reactie! Ik heb niet voorgestreken... Waarmee doe ik dat het best (ik woon nogal ver van de eerste bouwmarkt, een huis-tuin-en-keukenmiddel heeft mijn voorkeur als dat mogelijk is). Het vreemde is dat de mortel beter lijkt te hechten als ik de muur droog laat, dus niet eerst bevochtig.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Gewoon voorstrijk voor cementstuc gebruiken. Voor een stucadoor is dat standaard materiaal.
 
  • Like
Waarderingen: Tim24

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
cement stuc moet je niet voorstrijken, omdat de hechting ontstaat door het onttrekken van het water uit het stuck middel.
Als de muren veel vocht opnemen, dan alleen de muur even licht bevochtigen met wat water net voordat je gaat stuken.
Maar het probleem hier is de muren geen vocht opnemen als het beton blokken zijn.
Het water uit het stuckmiddel kan niet in de muur trekken en zakt dan naar beneden en dan valt er meteen een hele plakkaat vanaf.
Ook is de verhouding veel te vet (te veel cement) beter verhouding van1 cement 4 zand.
En dan ook nog een schepje kalk er door heen dan hecht het beter.

Dat probleem hadden wij vroeger ook, als wij tegels in de specie moesten zetten tegen beton stenen die geen vocht opnamen.
Wij deden dan de muur een dag of 2 van te voren voorstrijken met een papje van water en pure cement zodat er een laagje op de stenen kwam wat vocht opnam.
Maar ook dan kon je maar een paar rijen tegels zetten omdat de voorstrijk anders te veel verzadigd werd door water en dan de tegels er weer vanaf vielen.
Zeker als het hard gebakken tegels waren die ook geen vocht opnamen.
Mijn advies zou zijn, koop een kant en klaar stucmiddel op cement basis, daar zitten harsen in die de hechting bevorderen.
En ook niet te nat aanmaken.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker en Tim24

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu