Celbeton aansluiting op gipsplaten wand

Lively

  • #1
Hoe moet ik celbetonwanden van een doucheruimte laten aansluiten op de groene-gipsplaat-op-houten-frame wanden van de ommuring van mijn badkamer.

Met veerankers...?

Zo ja ... kan ik die daarna gewoon afkitten en betegelen. Ik neem aan dat ik de verticale naden dan ook moet afkitten ipv afvoegen.
 

Stax

  • #2
Staan die gipsplaatwanden er al? Zo niet, dan ter hoogte van de beoogde Gibo-wanden een extra (houten!) staander opnemen, het hart hiervan bij het monteren van de gipsplaten op de plaat aftekenen. Daarna bij het opbouwen van de Gibo-wand elke tweede laag een muuranker door de gipsplaat heen in de staander schroeven. Zo'n douchewand zal wel klein zijn dus dan hoef je geen veerankers te gebruiken (kan wel).

Als de gipsplaatwanden er al staat wordt het lastiger, want dat is m.i. niet stabiel genoeg om aan te verankeren. Als je dan een keer in de douche uitglijdt en tegen je Gibo-muurtje valt, gaat geheid je muurtje om en dat lijkt me niet de bedoeling. Ik zou ter plaatste van de beoogde muren twee gipspanelen uit de muur snijden, er alsnog extra staanders plaatsen en dan gewoon twee nieuwe gipsplaatjes terugschroeven. Zijn de kosten niet en je gaat er toch overheen tegelen (lijkt me) dus dan zie je er ook niets meer van.
 

Stax

  • #3
Tegels van je Gibo-muurtje tot bijna tegen de gipsplaat aantegelen (paar mm) en daarna de gipsplaat tegelen en gewoon een normale voegbreedte tussen de twee aanhouden.

Oh ja, en afkitten is wel de goedkoopste oplossing, maar niet de fraaiste(kitranden blijven vaak niet lang mooi). Een goede tegelzetter gebruikt tegenwoordig waterdicht en schimmelwerend voegmateriaal. Let er bij het voegen wel op dat je de voegen goed voldrukt (want het moet wel afsluiten), maar het resultaat is veel mooier dan kitten. Is qua materiaal een stuk duurder dan een tube kit (ik was voor mijn badkamertje bijna 50 euro kwijt alleen aan voegmateriaal), maar dan heb je ook wat.
 

Lively

  • #4
OK, daar heb ik wat aan. De gipsplaten zitten er nog niet op, dus ik kan mooi de staanders aanpassen en ankers gebruiken.

Zet je normaliter het gibo-muurtje direct op de betonnen(zwaluwstaart) ondervloer of plaats je eerst een kunststof profiel op de vloer onder het muurtje....?

De leverancier heeft het over een dergelijk profiel ivm het kunnen 'werken" van het geheel. Vooral omdat er vloerverwarming in komt te zitten.

Ik neem dat je met voegmateriaal een flexibel waterdicht voegmiddel bedoelt. Dus geen kitvorm...?
 

Stax

  • #5
Gipsblokken inderdaad in een kunststof profiel op je vloer zetten. Je kunt het profiel eventueel met een flexibel blijvende kit aan de vloer kitten, bij een muurtje dat aan één zijde niet verankerd is zou dat wel eens handig kunnen zijn.

Met waterdicht voegmateriaal bedoel ik inderdaad het poeder-achtige voegmiddel, dat je ook gebruikt om de rest van je tegels mee af te voegen. Je hebt daar bij een goede tegelzaak speciale soorten in die schimmelwerend en waterafsluitend zijn.

En als je veerankers gebruikt dan de tussenruimte even volpurren voordat je gaat tegelen.

Succes!
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Ik zou toch zeker wel de inwendige hoeken afkitten, en niet vol voegen.
Anders gaan de voegen in de hoek gegarandeerd scheuren, en dan heb je kans op lekkages.
Zeker omdat je twee verschillende materialen gebruikt om de wanden mee te maken.

En een goede kit blijft ook heel lang mooi hoor.
 

Lively

  • #7
Jow dat is nou jammer. Er is me wel eens verteld dat voor een muurtje van maar 90 centimeter lang die over zijn volle 1.80 hoogte verankerd is aan de zijmuur echt wel op het beton vastgezet kon worden.

Bij het gebruiken van dat profiel zit ik wellicht weer met uitstekende profielranden aan de onderzijde die me bij het tegelen in de weg zit en sowieso klinkt het minder stevig.

Het zij zo.
 

Stax

  • #8
Hmmm.... dat profiel zit niet in de weg bij het tegelen hoor, de lijmlaag is al dikker dan het profiel dus daar merk je niks van.

Tja, natuurlijk kun je het direct op de vloer lijmen en dat lijkt me ook steviger. Kijk er de richtlijnen van de blokkenfabrikant nog eens op na, staan gewoon op de website. Ik denk dat het bij zo'n klein muurtje inderdaad niet zo spits komt.

Kitten is inderdaad 'veiliger' en wat mooi en niet mooi is is natuurlijk persoonlijk, die beslissing moet je zelf nemen. Zoals ik toendertijd overwogen heb is dat als de voegnaden ooit gaan scheuren (is bij mij na drie jaar nog niets van te zien en ik heb ook Gibo en gipsplaat tegen elkaar gebruikt) dat ik dan altijd nog kan kitten.
 

Michiel_H

  • #9
Je kunt het onderste blok ook op een laag dpc-folie in de specie stellen, dat is ook volgens de voorschriften van de bekendste gasbetonfabrikant.
Het voegen van inwendige hoeken is ten zeerste af te raden, hiervoor is kit de enige oplossing. En waarschijnlijk nog duurzamer dan afvoegen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu