Carportstaander afzagen

LWM

  • #1
Een staander van mijn carport is onderaan slecht (zit in een metalen U-profiel op een staafje in beton). Ik wil de onderste 50cm vervangen. Mijn idee is om met een houten paal op een potkrik de carport op hoogte te houden (de rest zit stabiel aan een muur). Daarna wil ik de staander horizontaal doorzagen, het slechte stuk verwijderen en er een passend stuk nieuw hardhout onder schuiven met montagekit er tussen. Houten paal laten zakken en klaar. Grootste klus lijkt mij het kaarsrecht horizontaal afzagen. Is dit een goede werkwijze of zie ik als leek iets over het hoofd? Dan graag tips.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
De gelijmde verbinding is niet sterk genoeg. Bij belasting van het dak (door bijvoorbeeld sneeuw) kan de staander ineens "breken" bij de verbinding. Google maar eens op "2e orde effect".

Met 2 zware verzonken hoeklijnen die je met houtdraadbouten vastzet, kun je er een stalen kolom van maken.
 

LWM

  • #3
Dank voor de tip.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Met een potkrik en houten paal opkrikken vind ik ook al link klinken :shock:
Beter een bouwstempel gebruiken.

De houten kolom verlengen kan alleen op een manier waarbij het hout constructief doorloopt. Dit is met een schuine liplas of haaklas mogelijk.
 

LWM

  • #5
De carport zit op dikke balken tussen twee muren. Er steekt maar een meter uit waar die staander onder zit. Van doorzakken zal nauwelijks sprake zijn, misschien millimeters. Die paal met potkrik is om dat te voorkomen en ik fixeer dat goed zodat wegschieten onmogelijk is. De termen liplas en haaklas ken ik niet.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #7
Is een haaklas eigenlijk niet bedoeld, voor liggende balken.

Kun je niet beter meteen een nieuwe balk plaatsen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Klopt, maar ik heb een schuine liplas wel eens gebruikt zien worden voor een kolom. Een haaklas is een betere uitvoering ervan. Het gaat er in ieder geval om dat een koude verbinding niet voldoende is. Ik zou zelf ook liever heel de kolom vernieuwen denk ik.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #9
Het Amerikaanse YouTube kanaal "This Old House" (van het gelijknamige tv programma al daar) heeft een keer een staander van een veranda vervangen in het item Ask This Old House met een mooie houtverbinding. Hier is de link:


De rest van hun vele honderden video's zijn overigens ook zeer de moeite waard. Kwalitatief goede video's met alledaagse huis-tuin-en-keuken klussen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu