Capaciteit van mechanische afzuigunit voldoende?

Daze

  • #1
Ik ga een ventilatiesysteem C aanleggen en wil daarvoor een afzuigunit 'Itho ECO Fan 2E' gebruiken welke een maximale afzuigcapaciteit heeft van 325 m3/h. Middels deze unit wil ik de keuken, badkamer, toilet en zolder afzuigen en nu vraag ik me af of deze unit hiervoor genoeg capaciteit heeft. 325 m3/h is de capaciteit op de hoogste stand, de capaciteit op de 'normale' stand zal ongeveer 200 m3/h zijn.

Het minimum benodigde debiet is al: keuken 75 m3/h + badkamer 50 m3/h + toilet 25m3/h = 150 m3/h totaal en met de zolder erbij zit ik al zowat op de maximale capaciteit voor deze stand, wat dan naar ik aanneem ook nog eens betekent dat alle afzuigventielen volledig opengedraaid moeten worden om dit debiet te bereiken.

Klopt dit of begrijp ik het nu helemaal verkeerd? Is de capaciteit van deze unit genoeg voor mijn situatie? Ik zag namelijk dat Itho zojuist een nieuwe unit heeft uitgebracht, de 'Itho ECO Fan 2HE', welke een hogere capaciteit heeft van 415 m3/h.
 

Michiel_H

  • #2
Ja, dat is genoeg. Die eisen die jij noemt gelden in de hoogste stand. 325 m3 is dus meer dan genoeg. Deze unit wordt ook veelvuldig in nieuwbouw toegepast.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
De gegeven capaciteiten zijn idealen, dwz zonder leidingen ed.

Praktijk is dat de unit in de hoogste stand aan de minimale ventilatie eisen moet voldoen, helaas betekend dat dus dat de unit vaak altijd op volle kracht moet draaien, om dit ook werkelijk te halen.En daar hoort een stuk geluid bij.
Zou je een 2x grotere unit plaatsen dan hoeft deze lang niet zo hard te draaien en maakt deze ook niet zoveel lawaai, bij eenzelfde debiet.
 

Chathanky

  • #4
Als je voldoet aan het bouwbesluit zal je geen geluidoverlast hebben.
De geluidsnormen moeten mede worden nageleefd, hoewel dit echter vaak niet de praktijk is.
De capaciteit voldoet normaal ruimschoots als je bedenkt dat zo`n 25m3 verse lucht voldoende is per persoon. De standen zijn bedoelt voor de piekbelastingen als je aan het koken bent of de douche of toilet gebruikt.
Je hoeft dus niet echt bang te zijn dat je `s ochtens niet wakker wordt met 175m3/h ventilatie (halve capaciteit) voor 4 personen.
Huizen met een c ventilatie hoeven niet perse luchtdicht gebouwd te worden en je hebt de nodige ventilatieroosters in je slaapvertrekken.

Een ventilatiesysteem is niet iets om er even in te prakken. :mrgreen:
Hier moet een gedegen ontwerp voor zijn om geluidshinder te voorkomen.

Geen doe het zelfklus eigenlijk, of je moet de nadelen voor lief nemen.
2 centrale units is denk ik niet de juiste oplossing.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu