CAP badkamer

Joco

  • #1
Ik heb een vraag over het centraal aardingspunt van de badkamer.

De meterkast zit bij mij net naast de badkamer. Dus ik had hierin een rail gemonteerd welke zou gaan dienen als aardingsrail voor alle aardedraaden (6mm2) vanuit de badkamer.
Maar als ik het nu goed begrijp moet er een aardingspunt in de badkamer zitten waar alle draden samenkomen.

opzich kan ik dit nog makkelijk aanpassen, maar moet vanaf dat centrale aardingspunt nou een aardedraad (6mm2) naar de aarderail in de meterkast of moet er een stukje aardedraad (groen/geel) naar de centraaldoos in de badkamer( of mag dit ook een naastgelegen wcd zijn).

En is het verkeerd (lees onveilig) dat de draden direct naar de meterkast gaan. 1 draad zit namelijk al behoorlijk weggewerkt achter tegels en verlaagd plafond. (evt. kan ik een nieuwe draad hiervoor aanleggen en deze niet meer gebruiken, maar is een beetje zonde)

verder heb ik nog een vraag over de aardingsmat; is deze nou wel of niet verplicht bij een betonvloer waarvan de wapingsmatten niet doorlopen. Buitendat ligt de betonvloer zelf al op aarde / zand, ik heb geen kruipruimte. Dus je zou denken dat ik dan eigenlijk al "aarde" heb. :D

alvast bedankt.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Een aparte aarddraad van CAP naar hoofdaardrail wordt niet meer toegepast. Volgens de nu geldende norm moet je het CAP aarden via de centraaldoos in de badkamer. Aardingsmat zou ik wel doen. Het feit dat je vloer op zand ligt wil nog niet zeggen dat er een deugdelijke verbinding met de aarde is.
 

Joco

  • #3
Moet het perse de centraaldoos zijn, of mag het ook een doos achter wcd zijn? (hier zit uiteraard aarde in)
 

Xr8

  • #4
Bij nieuwe aanleg haal je de aarde van het CAP uit de centraaldoos, weet eigenlijk niet of je dit via een wcd mag doen. Als de aarde hier los raakt dan zou het CAP niet meer geaard zijn. Eea kan in de centraaldoos natuurlijk ook gebeuren.

Er zijn overigens vele woningen waarbij het CAP met een 6mm2 vanuit de meterkast is gevoed. Het is nog niet zo veel jaren geleden dat dit zo gedaan moest worden. Dit zal ook gewoon een veilige situatie zijn.

Succes.
 

Gamecat

  • #5
Volgens de elektricien die mijn groepenkast heeft vervangen mag je alleen vereffenen via de centraaldoos in de badkamer als deze op een aparte groep zit. Zitten er ook andere ruimtes op de groep dan moet het wel weer via een 6 mm2 naar de meterkast.

Het lijkt er op alsof er verschillende interpretaties van de norm zijn. En ik moet zeggen dat ik zo langzamerhand best benieuwd begin te worden naar de letterlijke tekst.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Potentiaalvereffening in de badkamer
MINDER KOPER MEER VEILIGHEID
Jonge elektriciens weten niet beter. In een badkamer moeten de vreemde geleidende delen die bij een defect onder spanning komen te staan, worden verbonden met de potentiaalvereffeningsleiding. De verbazing was groot toen bij de laatste wijziging van NEN 1010 de installatiemethode ingrijpend werd vereenvoudigd. Ouderen herkenden de nieuwe methode uit de NEN 1010 van 1962. Zijn we met de wijziging terug bij af? Verslag van een onderzoek.

In de badkamer is sprake van een verhoogd risico wanneer aanraakbare delen onder spanning staan. De lage weerstand van de vochtige huid en het aanwezige water leidt tot een grote, mogelijk dodelijke stroom door het lichaam. Het spreekt voor zich dat elektrische installaties in de badruimte daarom aan een aantal bijzondere voorwaarden moeten voldoen. Zo is het verplicht om potentiaalvereffening toe te passen en alle vreemde geleidende delen in een badkamer te verbinden met een vereffeningsleiding, die weer is verbonden met de aardrail. Als de isolatieweerstand van het vreemde geleidende deel groter is dan 500 kW, kan de vereffening achterwege blijven.
Vreemde geleidende delen zijn een metalen douchebak of badkuip, de waterleidingen, de leidingen voor de mechanische ventilatiekanalen en de metalen delen van verlichtingsarmaturen. Ook rvs-wastafels en toiletpotten, metalen afvoerleidingen en constructiedelen kunnen in bepaalde situaties vreemde geleidende delen zijn.
 

Gerrit

  • #7
:prima:
 

Joco

  • #8
Goed artikel.

ik moet alleen nog een afweging maken, om de aarde in de wcd te gebruiken of een aparte draad te trekken voor de CAP.

zo'n aardingsmat kan ik die in de lijm leggen met de (elektrische) vloerverwarming? of wordt dat gepruts.
 

Joco

  • #9
Nog een vraagje, ik neem aan dat de CAP ook opbouw mag zijn?
(zit toch onder de wastafel in een kastje....)
 

Gerrit

  • #10
De aardingsmat kan prima in de lijmlaag. Zet hem hier en daar even vast, anders wordt het een erg dikke lijmlaag.....
 

Maurice81

  • #11
Dit zou ik echt afraden! gewoon in/onder de cement dekvloer leggen...

het makkelijkst is de aardmat met zogenaamde inslag beugels vast te slaan in de vloer (gaatje 5 of 6 mm boren), want het is bijna onmogelijk voor een ervaren persoon om de aardmat zo vlak te leggen dat hij binnen de lijmlaag blijft zitten, hij veert altijd op bepaalde plaatsen wat omhoog dus geloof mij dan haal je je een ontzetten gekloot op je hals, zeker als er ook nog eens een vloerverwarmings element in de lijm moet.

Gr Rolf
 

Gerrit

  • #12
Toch vaak gedaan, nooit problemen mee gehad...........

Bovendien is het wel de bedoeling dat de aardmat boven de andere leidingen komt te liggen......
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu