CAP badkamer werkwijze en vragen

Stef92

  • #1
Hoi allen,

Ik ben bezig met de elektra in onze nieuwe badkamer in de aanbouw te leggen, maar had graag bevestiging gehad met betrekking tot de locatie en het aansluiten van het CAP. Voor zover ik heb gelezen dienen alle geleidende delen aangesloten te worden op het CAP: kranen, aardmat, bad, douche. De CAP heb ik nu voorzien achter onze wastafelkast. Mijn werkwijze is als volgt:

- vanuit de centraaldoos in de badkamer ga ik met een 2,5mm² groen/gele draad naar het CAP, welke ik in een inbouwdoos zet. Van hieruit ga ik naar alle geleidende delen die aangesloten moeten worden met een 6mm² blanke draad (4mm² indien in een buis).
- de waterleidingen zijn van alupex. Vanuit een collector in de berging vertrekken de warm- en koudwaterleidingen naar de badkamer. De aarding voorzie ik aan de muurplaat van de douche, bad en wastafel met behulp van een klem welke vervolgens naar het CAP gaan.

Ik heb nog volgende vragen:

- indien bad en douchebak van kunststof zijn, lijkt het mij dat deze niet geaard hoeven. Klopt dat? Ik kan er wel een aardedraad leggen voor in de toekomst. Kan deze gewoon uit de vloer komen en mag die dan gewoon onder het bad of douchebak los blijven liggen?
- mag de 6mm² draad gewoon los in de de dekvloer gelegd worden of in de muur en daarna dichtgesmeerd?
- mogen meerdere aardedraden die vanuit een ander punt komen in dezelfde buis of sleuf gelegd worden?
- wat is de juiste plek voor de aardmat? Onze vloeropbouw is als volgt: betondek (gewapend) - isolatie - vloerverwarming - dekvloer - tegels. Is het goed als de aardmat in de dekvloer wordt gelegd?
- hoe zit het met de vloerverwarming (water) in de badkamer. Moet dit ook geaard worden?

Alvast bedankt!

Vriendelijke groet,

Stef
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Alupex leidingen hoeven doorgaans niet te worden vereffend mits ze later aantoonbaar niet geleiden. Water zelf geleid niet genoeg en de koppelingen in de leidingen geleiden ook niet.

Kunststof douchebak niet vereffenen.

6mm draad mag blank in de muur of vloer ja. Je mag ze gewoon zo naar het cap leggen.

Aardmat mag inderdaad in dekvloer. Als je er nog bij kunt mag je ook de wapening vereffenen. Heb je geen mat meer nodig.

Zolang je vloerverwarming niet van stalen slangen is gemaakt, hoef je die niet te vereffenen. Kunststof geleid immers niet.
 

Stef92

  • #3
Hoi Vonken trekker,

Dank voor je reactie! Daar kan ik verder mee.

Groet,

Stef
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu