CAP badkamer - aardedraad

Leensen

  • #1
Oké, de laatste fase van de badkamerverbouwing is begonnen.
De oude wastafel is weg en een deel van de toiletombouw heb ik geslooopt en kom nu de volgende situatie tegen.



Uit de vloer komt een aardedraad.
Daar bij het vraagteken wordt de indruk gewekt dat er een inbouwdoos heeft gezeten, maar die zit er dus niet meer.
De aardedraad liep door een buisje en kwam uit bij de wastafel (bij de pijl).
Rechts (niet op de foto) steekt ook nog een aardedraad uit de vloer. Deze heeft vermoedelijk op de oude radiatorleiding gezeten.

Als ik ohms meet, dan zijn beide stukken aarde met elkaar verbonden (ca. 0,35ohm). Ook tussen een nabijgelegen randaarde en deze 2 aarddraden meet ik een ohmse weerstand van ca. 0,4ohm.

Haal ik de aardedraad van de HAR los, dan meet ik tussen de randaarde en beide aarddraden een zeer hoge weerstand. Dat lijkt me logisch. Maar beide aarddraden zijn nog wel steeds met elkaar doorverbonden.
Aan het oude doucheputje zat ook een aardedraad en die zie ik nergens terug.

Het lijkt er dus op dat de aardverbindingen in de gestorte vloer aan elkaar zijn geknoopt.
Was dat "vroeger" (bouwjaar 1972) inderdaad gebruikelijk?
Ik word namelijk in verwarring gebracht doordat het lijkt alsof er een inbouwdoos heeft gezeten.
 

Leensen

  • #2
Niemand?
 

@$T

  • #3
Het was vroeger inderdaad gebruikelijk dat de waterleiding alleen in de meterkast werdt aangesloten op de aardleiding. Dit is ivm spanningsversleping veranderd in een potentiaalvereffeningsinsallatie waarbij alle metalen delen in een badkamer op een CAP moeten worden aangesloten. Dit moet aangesloten worden op de installatieaarde die in de badkamer aanwezig is b.v. in de centraaldoos. Het is zelfs zo dat als er een WCD in de badkamer zit die op een andere groep is aangesloten dat het aardcontact hiervan uit het CAP moet komen. Ik denk dat je hiermee wel uit de weg kan.
 

Leensen

  • #4
Dankje voor de reactie, al is het niet helemaal een antwoord op mijn vraag.

Ik snap gewoon de situatie niet zo goed zoals ik die in mijn badkamer aantref.

- er loopt vanuit de meterkast een aarddraad (4 of 6mm2) naar boven
- het oude loden putje dat ik heb verwijderd was voorzien van een aarddraad
- er steekt een aarddraad uit de vloer die op de CV-leiding heeft gezeten
- er steekt een aarddraad uit de vloer die naar de wastafel ging

Na doormeten blijkt:
- de beide aarddraden die uit de vloer steken zijn verbonden met het hoofdaardrail in de meterkast
- de beide aarddraden die uit de vloer steken zijn verbonden met de randaarde in de centraaldoos
- de beide aarddraden die uit de vloer steken zijn verbonden met elkaar (ook als ik de aarddraad op de hoofdaardrail loskoppel).

De enige conclusie die ik dan kan trekken is dat er een CAP aanwezig moet zijn in mijn badkamer. Maar waar? Ik kan geen inbouwdoos vinden.

De vraag was dus:
Kan het zijn dat alle aarddraden in de gestorte vloer met elkaar verbonden zijn?
 

@$T

  • #5
Ik kan alleen maar bedenken wat er aan de hand is. Ik denk dat jij de draden uit de vloer via de HAR meet naar de installatieaarde in de centraaldoos. Is deze verbinding er ook nog als je de draden vanuit de vloer loskoppelt? Is de draad die je van het oude loden putje hebt gehaald ook verbonden met de draden uit de vloer? Ik denk dat inderdaad de draden in de vloer met elkaar verbonden zijn wat nog niet betekent dat er een aardnet o.i.d. aanwezig is. Maar wat is nu de bedoeling: Ga je de hele badkamer renoveren of pas je alleen het een en ander aan. In dat geval zou ik de boel zo laten en de waterleiding in de meterkast al op de HAR zetten. Als je een doucheputje of goot heb gemonteerd moet je deze ook aan aarde leggen. Bij meting met de universeelmeter moet de weerstand onderling nagenoeg 0 ohm zijn.
 

Leensen

  • #6
De verbouwing is al bijna klaar. Die heb ik in fases gedaan, zodat gedurende de hele verbouwing de badkamer functioneel bleef. De draden die nu uit de vloer steken zaten achter een toiletombouw die nog in tact was toen ik het oude putje heb verwijderd.
Maakt verder ook niet uit, want je hebt mijn vraag eigenlijk al wel beantwoord. D.w.z. je hebt bevestigd dat mijn vermoeden zou kunnen kloppen en dat is dat alle aarddraden in de vloer aan elkaar liggen.

Uiteraard is de nieuwe douchegoot voorzien van een aarddraad die al op rol klaar ligt. Ook de radiator wordt geaard en heb ik vanuit de centraaldoos al een aarde weggepakt die naar het nieuwe CAP zal gaan. Ik heb begrepen dat in combinatie met aardlekschakelaars dat al voldoende zou moeten zijn, maar de bestaande aarddraden die uit de vloer komen sluit ik evengoed nog aan op het nieuwe CAP.
Waterleidingen in de badkamer zijn niet geaard, want het zijn kunststof leidingen. Maar in de meterkast loopt nog wel een koperen waterleiding. Die sluit ik daar in de meterkast aan op het HAR. Hetzelfde geldt voor de gasleiding die naar de CV ketel gaat.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
CAP of potentiaal vereffening heeft niets te maken met een aardlek, maar puur met het VEREFFENEN VAN LADING.
ALs er geen potentiaal verschil is kan er geen stroom lopen.
Dus als je alles aan elkaar knoopt is er elektrisch geen spanningsverschil mogelijk tussen alle gelijktijdig aanraakbare delen en dus kan er geen stroom vloeien.

Dat we de vereffening vervolgens aan aarde leggen is extra.
 

Leensen

  • #8
De relatie met de ALS waar ik op doelde had te maken met dat laatste.
Ik heb geleerd dat de verbinding tussen HAR en CAP via een ononderbroken blanke draad moest (CU6), maar heb me laten vertellen dat tegenwoordug wordt volstaan met het verbinding tussen CAP en aarde (vd2,5) uit centraaldoos, mits er een ALS is.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Onzin, heeft helemaal niets van doen met een aardlek.

De CAP mag niet meer rechtstreeks verbonden met de HAR, maar moet rechtstreeks naar de cantraaldoos.

Het al dan niet aanwezig zijn van een aardlek heeft er niets mee te maken.
 

Leensen

  • #10
Oké, thanks. Dan ben ik verkeerd geïnformeerd.

Maar wat is in mijn geval nu wijsheid?
De aarde uit de centraaldoos en de aarding van de douchegoot en radiator heb ik nu bij elkaar. Sluit ik dan de draden die uit de vloer komen (en verbonden zijn met het HAR) nu wel of niet aan?
 

Kacheltje

  • #11
Wel of niet:

Als het aanpassen niet zoveel werk met zich mee gaat brengen zou ik het aanpassen.
Is het een klus van flinke omvang herstel je de oude situatie.
Je mag aan de norm voldoen die gold in die tijd.
Mocht je de elektra ook dusdanig hebben aangepast zoals bv wandcontactdozen aangebracht hebben volgens de huidige norm ontkom je er niet aan om de aarding aan te passen naar de huidige norm.
 

Leensen

  • #12
Wat voor mij dan het makkelijkst is is om die draden uit de vloer op het nieuwe CAP aan te sluiten, het CAP te verbinden met de aarde in de centraaldoos en in de meterkast de aarddraad die naar boven gaat los te koppelen van het hoofdaardrail.
Maar het nut daarbij ontgaat me volledig. De aarde uit de centraaldoos is ten slotte via de groepenkast toch ook weer aangesloten op het hoofdaardrail.
 

Kacheltje

  • #13
Dan heb je aan het onderstaande schema wellicht wat aan.

 

@$T

  • #14
Het gaat er om dat alle aanraakbare metalen delen hetzelfde potentiaal hebben. In dit geval zou een aansluiting op de HAR én op de installatieaarde geen probleem zijn maar het aansluiten alleen op de HAR is niet voldoende. Het gaat hier nl om potentiaalvereffening waarbij een verbinding met metalen delen zo min mogelijke weerstand heeft dus korte in de badkamer bij elkaar genomen verbindingen. Het zou in theorie mogelijk zijn dat de aardverbinding in de installatie een hogere weerstand heeft dan de verbinding met de HAR . Daarom moet de installatieaarde die in de badkamer zit gebruikt worden en alles op deze worden aangesloten ook de aardcontacten van WCD,s van andere groepen zoals al eerder vermeld.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu