Bypass klok Boretti oven

MarcoDIY

 • #1
Sinds kort knippert de klok van ons Boretti fornuis en is een A zichtbaar. Instellen / resetten door 2 knoppen volgens de instructie in te drukken lukt niet. De knoppen lijken geen connectie meer te maken met de achterzijde van de klok. Linker dekplaat weggehaald en klok vanaf de achterzijde aandrukken helpt ook niet. De oven werkt hierdoor niet meer (gaspitten en ontsteking werken wel gewoon)
We maken nooit gebruik van de oven timerfunctie dus wil de klok gewoon bypassen. Ik weet echter welke draden ik direct met elkaar moet verbinden. 1 blauwe draad, 2 bruin lus en 3 en 4 bruine draden die de verder de oven in gaan. Wie kan mij helpen?

Borettiklok-1.JPG Borettiklok-2.JPG
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Job_04

  Specialist Werktuigbouw
  • #2
  Ik heb ook eens hele lang lopen rommelen met deze oven. Probleem leek te zijn dat door het indrukken van 1 knop, je de hele printplaat iets naar achter drukt. Daardoor drukt de tweede knop de switch op de printplaat niet in.

  Oplossing was met een nagel achter een knopje de boel op ze plek houden, daarna kon je de twee knoppen wel indrukken om de tijd in te stellen.

  Tijdens normaal gebruik heb je maximaal 1 knop tegelijk nodig dus dit kunstje hoef je alleen na een stroomstoring 1 keer te doen, voor de rest heb je er geen last van.
   

  MarcoDIY

  • #3
  Heb via de achterkant de printplaat al aangedrukt gehouden om vervolgens de knopjes in te drukken aan de voorzijde, maar ze maken nog steeds geen contact. Zal het nog eens proberen, maar ben daarnaast nog steeds erg benieuwd hoe ik die timer kan bypassen ;-)
   

  Evenwatanders

  • #4
  Volgens mij zit het zo:
  De blauwe draad (nr. 1) is de nul van de voeding van de klokprint.
  De bruine draad (nr. 2) is de fase voor de voeding van de klokprint.
  De bruine draad (nr. 3) is de fase tbv. het relaiscontact en wordt afgetakt naar nr. 2.
  De bruine draad (nr. 4) is de schakeldraad (ook al is ie bruin) en gaat naar de oven.

  Voor een bypass van de oven moet je dus 3 en 4 met elkaar verbinden. Doe dat op zodanige manier, dat er 10 of misschien zelfs 16 Amp. kan lopen door die verbinding en maak de zaak veilig door een geïsoleerde verbinder te gebruiken. Indien er vlakstekers 6,3 mm zijn toegepast, bijv. zoals deze:
  Vlaksteker-6,3-mm.jpg

  dan zou je het kunnen doorverbinden met (bijv.) een dergelijk element, mits dat op de stekers past.
  Anders de stekers van de draden afknippen en met een stootverbinder doorverbinden.
  Bijv. zoiets:
  stootverbinder.jpg


  Liever niet met een kroonsteentje doorverbinden. Als het toch met een kroonsteentje meot gebeuren, gebruik dan in elk geval eentje die 16 A kan verdragen en gebruik adereindhulzen (uiteinden niet vertinnen!).

  De twee draden naar de printplaat zijn vervolgens overbodig. Dus wegknippen en terdege isoleren om te voorkomen dat ze ergens anders tegenaan komen. De bruine draad 2. kan makkelijk bij stekker 3. afgeknipt worden., maar dan is er wel extra isolatie (bijv. krimpkous) nodig om het einde te beschermen. De blauwe draad zou je kunnen laten zitten, doet zonder de voeding van de bruine draad niets meer.

  Alternatief zou je ook nog het relais uit de printplaat kunnen solderen en in plaats van het relaiscontact een (blanco) draad solderen tussen de twee soldeereilanden waar de relaiscontacten naartoe gingen. Gebruik bijv. 1, 5 mm² draad uit een zwarte installatiedraad.
   
  Laatst bewerkt:

  MarcoDIY

  • #5
  Dank je Evenwatanders, hier kan ik wel mee uit de voeten!

  Wat is het effect als ik draad 1 (blauw) en 2 (die lus) gewoon laat zitten: de klok blijft knipperen?
   

  Evenwatanders

  • #6
  Ja, die klok blijft inderdaad gewoon knipperen. Ik zou hem afkoppelen, want je weet maar nooit wat de oorzaak van het niet werken van die klok is. Nu is het alleen dat ie niet goed werkt, straks misschien iets ernstigers. Je gebruikt hem niet meer, waarom zou je hem dan nog spanning geven?
   

  MarcoDIY

  • #7
  helder, dank voor de snelle reactie!

  Toch nog een vervolgvraagje: kan ik 2 niet in zijn geheel verwijderen?
   
  Laatst bewerkt:

  MarcoDIY

  • #8
  Nog even samenvatting om te zien of ik het echt goed begrepen heb:
  - 3 en 4 trek ik achter uit de printplaat en verbind ik op veilige door jou beschreven wijze
  - 2 knip ik af daar waar-ie met 3 in de printplaat zit (schaartje in de foto). Het losse eind van 2 isoleer ik ook netjes
  - 1 kan ik laten zitten

  Borettiklok-3.JPG
   

  Evenwatanders

  • #9
  Ik zou zelf de draad 2 zo dicht mogelijk bij het stekkertje van 3 afknippen. Dus bijna in het stekkertje.

  En dan de stekker van een extra isolatie voorzien dmv. krimpkous om de gehele (achterkant van de) stekker heen.
  Maar in prncipe maakt het niet uit wáár je draad 2 exact onderbreekt. Als ik het op de foto goed zie, zit ook die draad met een of andere vlakstekker op de print en zou het voldoende zijn om die stekker eraf te trekken en te zorgen dat ie nergens anders mee in aanraking kan komen.

  Gewoon kijken wat er mogelijk is en de veiligste methode kiezen.

  Wat bertreft 3 en 4: correct: op veilige manier doorverbinden.
   
  • Like
  Waarderingen: MarcoDIY

  MarcoDIY

  • #10
  2 maakt een lus naar hetzelfde stekkertje (A) als 3 (zie foto uit iets andere positie genomen, waarbij ik de lus heb ingetekend).
  Uit dat stekkertje (A) haal ik 3 en verbind ik met 4. Vervolgens knip ik 2 zo dicht mogelijk bij dat stekkertje (A) af en isoleer het stekkertje, maar moet ik dan het restant van 2 (dat in een ander stekkertje (B) zit) niet ook afdekken/isoleren?
  Excuses voor de vele vervolgvragen maar electra is niet mijn stiel ;-)

  Borettiklok-4.JPG
   

  Job_04

  Specialist Werktuigbouw
  • #11
  Evenwatanders schreef:
  Ja, die klok blijft inderdaad gewoon knipperen. Ik zou hem afkoppelen, want je weet maar nooit wat de oorzaak van het niet werken van die klok is.
  Er is niets mis, hij knippert omdat de stroom er af is geweest en de tijd opnieuw ingesteld moet worden.

  Persoonlijk zou ik dus gewoon mijn truuck gebruiken om hem goed in te stellen, dan ben je van het knipperen af zonder dat je met de elektronica hoeft te rommelen. Andere optie zou zijn de module mechanisch steviger vast te zetten.

  Maar ieder natuurlijk zijn eigen keuze ;)
   

  Evenwatanders

  • #12
  MarcoDIY schreef:
  maar moet ik dan het restant van 2 (dat in een ander stekkertje (B) zit) niet ook afdekken/isoleren?
  Ja, maar als je dat stekkertje gewoon van de print af trekt, is het prima.
   

  S.oldeerbout

  Specialist Keukenapparatuur
  • #13
  Drie en vier doorknippen en doorverbinden dat is het schakelcontact van het relais meer is het niet.
  De klok is dan vanzelf uit omdat deze geen spanning meer krijgt.
   

  MarcoDIY

  • #14
  Allen dank voor de tips.

  Zojuist eindelijk aan toe gekomen. En dus voor het eerst ook even de klok even helemaal los gehaald. Zag een rubber met vijf rondjes aan elkaar dat los lag. Teruggeplaatst in het frame waar de klok in geplaatst wordt. Klok met ductape vastgezet in het frame en de knoppen doen het weer!
  Bypass bleek dus gelukkig toch niet nodig ;-)
   

  Job_04

  Specialist Werktuigbouw
  • #15
  Mooi, precies wat ik al aangaf dus ;)
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu