Bypass CV

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #21
Principe blijft gelijk maar hier de beide blokschema's
Vat met 4 aansluitingen en vat met 2 aansluitingen.
Vat met 2 aansluitingen is lastiger hydraulisch te krijgen te krijgen, maar dat wist je al.
Is in je link uitgelegd. Maar wat jij wilt begint pas bij 26.50 in je link.
 

Bijlagen

Deering

  • #22
Ik hoop dat ik vorderingen maak met dit schema; graag jullie commentaar.

hydraulisch systeem  v5 (4).jpg
 

Deering

  • #23
@De loodgieter Bedankt voor je schema. Zoals je ziet heb ik in mijn nieuwe schema de gasketel weer parallel gezet, met de gedachte dat ik bij het gebruik van de gasketel de flow naar de buffer kan beperken door de pompen daarop af te stemmen.
Graag hoor ik je mening.
 

Deering

  • #24
Zoals je ziet heb ik in mijn nieuwe schema de gasketel weer parallel gezet,
Overigens niet om eigenwijs te zijn, maar omdat een ex-verwarmingsmonteur me vertelde dat het beter was om de retour temperatuur van de gasketel zo laag mogelijk te houden. Waarom dat precies zo is wist hij niet, hij heeft nooit gewerkt met moderne systemen.
 

Bernhard

  • #25
schemabufferpalletgas.jpeg
 

Deering

  • #26
Bernhard,
Kun je me uitleggen waarom ik de (grote) circulatiepomp nodig heb? De radiatoren en vloerverwarming hebben hun eigen pompgroep, net als de gasketel en pellet kachel. Ik snap dat als de pompen van de radiatoren en vloerverwarming hydraulisch neutraal zijn aangesloten, dat er dan geen flow is als alleen de buffer wordt gebruikt, maar als beide pompen nu eens hydraulisch actief zijn? Of is er dan een probleem in combinatie met de andere pompen?
 

Bernhard

  • #27
Ik zie dat ik de aansluitingen op het buffervat moet aanpassen.
Het aangepaste schema volgt.
De transportpomp is een standaard pomp.
 

Bernhard

  • #28
In het schema zijn niet opgenomen expansievaten en overstortventielen
schemabufferpalletgas2.jpeg
 

Deering

  • #29
Dank!
Ik snap echter nog steeds de pompen niet; de gasketel en pelletkachel hebben ieder hun eigen pomp, ze werken nooit tegelijk en kunnen dus altijd onafhankelijk circuleren (fungeert de buffer niet als bypass?). De radiatoren en vloerverwarming hebben ook hun eigen pomp, waarom zijn er dan (twee extra) circulatiepompen nodig?

Sorry als dit domme vragen zijn, maar niet vragen is nog dommer toch?
Dank alvast.
 

ADDave

  • #30
Omdat de vloerverwarming en radiatorengroep passieve schakelingen zijn. Dat houdt in dat de zij niet zelf het water uit het systeem kunnen halen. Iets moet het daar brengen en omdat je buffer inderdaad fungeert als by-pass kunnen beide ketels het water daar niet krijgen. Daarom zal je nog een transportpomp nodig hebben.

Pomp en de bypass aan de linkerkant zijn overbodig als je buffer tussen aanvoer/retour zet
Er moet een bypass aan de rechterkant zitten met bijv. een AVDO ertussen.

Overigens snap ik de pomp in de radiatorgroep niet, tenzij je die op een lagere temperatuur laat draaien dan dat er uit de ketels komt.

IMG_20220516_142121.jpg
 

Deering

  • #31
Dank! Leuk om te zien dat zoveel vaste reageerders willen helpen.

De radiatoren kunnen inderdaad met een lagere temperatuur draaien dan dat er soms in de buffer zit.
Ik begrijp nog steeds niet goed waarom de pompen in de verbruikersgroepen niet het water 'kunnen aanzuigen' vanaf de buffertank. Kan iemand dat me uitleggen in jip-en-janneke-taal?

Bedankt voor jullie geduld!
 

ADDave

  • #32
Het water zal altijd de weg van de minste weerstand pakken.
passieve schakelingen zoals dat heet zijn altijd "kortgesloten" met zichzelf en daarom kunnen ze niet water ergens anders vandaan halen.

Deering schreef:
De radiatoren kunnen inderdaad met een lagere temperatuur draaien dan dat er soms in de buffer zit
deze schakeling heb je dan ook nodig voor je radiatoren inderdaad

even simpel plaatje erbij:
16527076413713865015440009392222.jpg
 

Deering

  • #33
Dank.
Je plaatje begrijp ik. Maar wat nu als er een mixer tussen zit (zie onderstaand plaatje). Dan zou ik zeggen dat als de pomp 5 l/m pompt en de klep maar 1 l/m retourwater mengt, dat er 4 l/m uit het hoofdcircuit moet komen.

Of maak ik nu een denkfout?
20220516_175739.jpg
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #34
de vloerverwarmings unit is voorzien van een thermostaatkraan in de aanvoer, als je er een met pomp neemt. Welnu de pomp zit intern tussen aanvoer en retour en is hydraulisch neutraal, dit wil eigenlijk niks meer zeggen dan dat de pomp vloerverwarming de overige pompen in de rest van de installatie niet kan beïnvloeden, maar wil ook zeggen dat de pomp van de vloerverwarming niets uit de installatie zal trekken.

Als je goed kijkt naar het schema dat ik reeds eerder heb gepost zie je het hydraulisch neutraal in elkaar hoort te zitten, de 2 als laatst geposte schema's zijn geen van beide hydraulisch neutraal!
De transport pomp van zowel de houtkachel alsmede de cv ketel worden verstoort door de in het eerste schema door de transportpomp aan de linker zijde. en in het 2de schema door de algemene transportpomp. Je wilt de pompen elkaar NIET laten beïnvloeden qua stroming en opbrengst.

Sorry ADDave en Bernhard maar beide schema's kloppen niet.
En in beide laatste schema's worden de verschillende pompen door elkaar beïnvloed en zijn dus beide schemas NIET hydraulisch neutraal. Het beste om e.e.a. hydraulisch neutraal te maken is met het buffervat met 4 aansluitingen. zoals in het schema verwoord Vat met 4 aansluitingen

Een blokschema is leuk hoor maar heeft weinig toegevoegde waarde als het niet hydraulisch neutraal opgesteld word, en met een fout schema gaat het van begin af aan al verkeerd en das jammer want dat is NIET nodig!

En waarom zou je met hoge temperaturen rond gaan circuleren? Wat in beide schema's word gedaan? je wilt warmte op maat dus als je installatie 45 graden vraagt wil je 45 graden en geen 60-70-80-90 graden wat voor temperatuur er in je vat zit. je wilt geen overkill aan temperatuur in je installatie, waarom niet omdat dit er voor zorgt dat je een enorme schommeling in je temperatuur krijgt.
Dus wil je de temperatuur op voorhand reduceren naar de gewenste temperatuur welke benodigd is en indien nodig je retour temperatuur bijmengen. En dat doe je met het centrale mengventiel.

Simpeler kan ik het niet verwoorden, kijk maar wat je er mee doet. Maar mijn voorkeur is en blijft een vat met 4 aansluitingen.
 

Bernhard

  • #35
Sorry Loodgieter maar mijn schema is zeker neutraal.
Misschien beter even goed naar het schema kijken.
Als de pellet- en gaskachel elk een eigen pomp hebben dan kan de pomp links op het schema
vervallen.
De bypass kan ook vervallen.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #36
In de omschreven palletkachel en in de cv ketel zijn pompen getekend in TS zijn schema, vandaar de opmerking hierover.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu