Bureau wil maar niet drogen

Rene_himself

  • #1
Beste klussers,

Begin van deze maand ben ik begonnen met het bouwen van een bureau van ca 6 meter lengte. Mooi frame eronder gemaakt en 15 mm MDF als bureaublad gebruikt. Eventuele schroefgaten keurig weggewerkt etc.

Nadat het grove werk gedaan was heb ik twee lagen grondverf erop gerold en hierna een weekje op vakantie geweest. Toen ik terug kwam was alles goed uitgehard en ging ik weer vrolijk aan de slag met de uiteindelijke kleur dmv Karwei Arcyllak. Aangezien de uiteindelijke kleur dicht bij de kleur van de grondverf lag was ik van mening aan één laag voldoende te hebben.

Toen deze minimaal 24 uur had gedroogd en naar mijn idee goed droog was heb ik deze gerold met trappenlak (soort gel). Later bleek dat deze combinatie niet goed was aangezien de lak begon te breken en ik weer overnieuw kon beginnen. Ik terug naar de Karwei aangezien ik het in combinatie had gekocht en het doel bekend was. Ik kreeg een nieuwe bus met Acryllak mee aangezien ik het even heb gehad met de trappenlak.

Hierna heb ik de boel goed opgeschuurd en nog twee lagen acryllak gerold. Het resultaat mag er zijn !

Resumé:

MDF
2 x grondverf
weekje drogen
Acryllak
Trappenlak
Trappenlak afgeschuurd (grootste deel althans)
Acryllak
Acryllak
Tussentijds minimaal 24 gewacht en licht opgeschuurd en ramen open gehouden.

Nu heb ik alleen het volgende probleem; de laklagen lijken maar niet uit te harden. Alles is stof droog, goed droog ook op het gevoel maar als ik er een glas op zet en plakt het vast na een paar minuten. Als ik het glas weghaal laat het geen afdruk achter gelukkig.
Aangezien ik het bureau echt hard nodig heb (zit er nu aan te werken nl) kon ik niet wachten en heb het in gebruik genomen maar ben als de dood dat ik het beschadig.

Vragen:
- Heb ik te snel achter elkaar de laklagen op elkaar aangebracht ?
- Wat kan ik nu nog doen om de boel te laten uitharden en lukt dit nog ?

Dank voor jullie ideeën alvast !
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #2
Doorharden van een laksysteem neem teven tijd op een week of 2 moet je toch wel rekenen
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #3
Een laksysteem heeft, afhankelijk van opgebrachte laagdikte en omgevingstemperatuur, 6 a7 weken nodig om volledig uit te harden.

Dit betekent niet dat de lagen intussen niet bewerkt ( opschuren e.d. ) kunnen worden.

Indien uw schuurpapier op de tussenlagen niet is volgelopen tijdens het opschuren ( vette plekken op het schuurmateriaal) kunt u ervan uitgaan dat de laag voldoende hard is om de volgende goed te laten hechten.

U zult het dan ook moeten zoeken in het opbrengen van de blanke laag die niet goed matched met de laag die eronder zit, mogelijk in combinatie met onvoldoende doorharding.

Ik zou dus nog even geduld hebben.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu