Bureau voor muziekapparatuur

Hallo

Ik zou graag een bureau willen bouwen om mijn muziekapparatuur op te zetten. Ik heb al een ontwerp gemaakt, maar ik zou nog wat praktische informatie nodig hebben: In welk materiaal maak ik dit het beste en hoe bevestig ik de planken op een stevige manier?

Hier zijn enkele 3D-afbeeldingen van het ontwerp, een filmpje, en de 3D-bestanden, die geopend kunnen worden met SketchUp, Blender, of een ander 3D-bewerkingsprogramma.



106814_tafel_1.jpg


Zou iemand me hierbij kunnen helpen?

Alvast bedankt!

Pieter
 
Hier nog een afbeelding met de belangrijkste maten:

106814_BureauAfmetingen_1.jpg


(volledige grootte op de OneDrive-link in het bericht hierboven)
 
Ik heb hier op het forum diverse reacties gegeven op vergelijkbare vragen.
Gebruik even de zoekfunctie op meubelmaken mdf en eventueel mijn naam er bij.
Dan worden er al veel vragen beantwoord.
 
Dus je raadt mdf aan? Is dit stevig genoeg voor zo'n brede bureau? Of heb ik een kader ter ondersteuning nodig? Of een ander materiaal?
 
Hoe wil je het buro afwerken?
Als je het glad gelakt wil hebben is naar mijn mening MDF de beste keus. Anders multiplex, dat is wat stijver dan MDF. Alleen zie je daar de nerf vaak door het schilderwerk heen, en dat past niet zo bij je ontwerp.
Bij beide keuzes is de afwerking van de kopse kanten het lastigste. Bij multiplex moet je dan foutenvrij materiaal kopen. Aan de buitenkant zien multiplex platen er vaak netjes uit, hoewel je daar soms ook inzetreparaties ziet. De tussen lagen vertonen soms gaten of fouten. Als je daar dan net een plaat hebt doorgezaagd zie je die fout aan de kopse kant:
2464_20140811_172413_1.jpg


Maar je kan het goed uit MDF maken hoor. De kopse kanten vergen dan wel extra aandacht mbt schuren en gronden. Maar dat is ook wel vaak behandeld hier.
Het makkelijkste vind ik de voorgegronde platen MDF van 15 mm.Dat scheelt een hoop grondverf werk.
Ik vind je ontwerp mooi strak. Maar je zou kunnen overwegen om het blad een paar mm of zelfs cm over te laten steken. Want exact gelijk maken is lastig.
Je moet beschikken over een forse werkbank of ruimte met een heel vlakke vloer om het geheel te monteren.

Wat van belang is is de verticale steun in het midden, die geeft al aardig wat stijfheid aan het blad.
Een volledige achterwand geeft ook veel sterkte en je kan er de bedrading mooi achter weg werken.

Voor wat betreft de verbindingen: ik gebruik een combinatie van lijmen, schroeven en lamello's. Als je de lamello's niet kent moet je daar maar even op googelen.
Er zijn hele dure machines maar ook wel hobby dingen voor € 75 te koop, of anders huren.
Wel eerst oefenen met het maken van lamello verbindingen.
Ik zou schroeven waar je het niet ziet zodat je de schroefgaten niet hoeft weg te plamuren.

Je hebt al een hele mooie tekening, die moet je gaan omzetten in een zaagplan zodat je alle delen zo efficiënt mogelijk uit een paar volle platen van 122 x 244 kan laten zagen. Ga naar een houthandel waar ze het voor je willen en kunnen zagen met een formaatzaag. Die geeft als men een scherp zaagblad heeft al een mooie zijkant. Zo'n staande platenzaag geeft een veel ruwre zijkant en is minder zuiver.

Merk gelijk na het zagen welk onderdeel welke is. Ga met de restanten oefenen in het maken van verbindingen.
Zorg ook dat je de kanten van de delen allemaal een heel klein beetje afschuint, althans de delen waar je tegen aan kan stoten, doe je dat niet dan zal het mdf veel sneller beschadigen.

Goed haaks werken is de truc en dan kan je bereiken door met wat handigheid en de haakse reststukken als mal of geleiding te werken.

Het is een hele uitdaging maar echt de moeite waard als je het leuk vindt om te doen. Als het puur om snelheid en besparen van geld gaat kan je beter wat kant en klaars gaan kopen.

Succes!
 
Heel erg bedankt voor de tips!

Toch nog 1 vraagje: als ik een horizontale plank aan een verticale wil vastmaken, hoe doe ik dat dan best doen?

106814_10592222_646715755424178_829851738_n_1.jpg
106814_10609029_646715758757511_271153963_n_1.jpg


En hoe doe ik best de verbinding van het hoge en het lage blad?

106814_3_1.jpg
?

Pieter
 
Het blad op de poot (bovenste plaatje) dat is steviger en de naad is niet op het blad te zien.

Onderste aan bovenste blad: Ik zou hier het onderste blad aan de verticale schroeven en lijmen zoals afgebeeld. De verticale en het bovenblad is natuurlijk het mooiste zoals getekend. Als je niet van boven door het blad wil schroeven (en vervolgens plamuren) dan zou ik naast de lamello lijmverbinding een of twee stalen hoeken er bij zetten. Een stukje naar achteren zodat je ze niet zo gauw ziet. Het verticale dwarsstuk over de hele lengte gaat natuurlijk ook hier weer sterkte brengen. Achter dat verticale dwarsstuk zou ik het bovenblad wellicht dubbel uitvoeren voor extra stijfheid en bevestigingsmogelijkheid voor het verticale deel.
 
Ik zou voor de stabiliteit aan de achterzijde ook een plaat zetten. Die kun je gerust een heel stuk (35-40 cm) van de grond houden, zodat je je benen wel kun strekken.
 
Ten eerste: Mooi ontwerp van het bureau! Ziet er erg netjes uit! Ben ook benieuwd naar het eindresultaat.

Ik zou, zoals eerder genoemd, kiezen voor iets aan de achterkant. Het kan een lange plank zijn, het kan 1-2 tafelpoten zijn die langs de achterkant gemonteerd worden. Anders zal het bureau zeker weten verbuigen.

Met vriendelijke groet,
Jaimy
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan