Bureau in schuur afwerken | Vernis of Beits

Marck87

  • #1
Hallo allemaal,

In onze schuur heb ik een bureau/werktafel gemaakt van OSB-hout. Deze wil ik nu verder afwerken.
Ik twijfel of voor beits of vernis/lak moet gaan. Ik zal op het bureau af en toe gaan klussen / sleutelen.
Het mag dezelfde kleur houden. Ik vind beits wel mooi qua uitstraling maar misschien kan ik met vernis wel hetzelfde bereiken..
Het gaat er vooral om dat het wat bestand is tegen smeer en dat het langer meegaat. Dat het is leuk uitziet is mooi meegenomen :)
Ik weet dat een beits echt in het materiaal trekt en dat vernis afsluit. Wat dat betreft klinkt een vernis misschien logischer..
Ook de kosten is een overweging maar volgens mij scheelt het elkaar niet zoveel.

Dank je wel!
Marck
 

Marck87

  • #2
Ik heb net nog even zitten lezen;

Ik begreep uit een ander artikel dat vernis meer een beschermende laag is dat je over een lak kan gebruiken. Zou ik het dan ook gelijk op OSB kunnen gebruiken, of eerst een blanke lak en dan eventueel nog een laag(je) vernis.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #3
volgens mij is vernis gewoon compleet blanke lak zonder pigmenten, en zit in lak vaak een kleur. wat het verschil tussen blanke lak en vernis is weet ik dan weer niet.
ik zou overigens niet te moeilijk doen. gewoon 2 lagen blanke lak erover, en om het jaar ff een kwast erover heen, zoals ik het lees is het vooral een werktafel en geen showtafel.
lak is denk ik ook veel beter schoon te krijgen dan een beits.
 

De Bob

  • #4
Als het wat olie bestendig moet worden, 2K blanke lak
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #5
Een plaat spaanplaat erover, dat in de gekookt lijnolie zetten en als de plaat vies en versleten is kan je hem eenvoudig vervangen.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
Vernis is een kleurloze blanke lak. Gaat u 2K blanke lak gebruiken dan merkt wel direct het prijsverschil tussen beits en 2K lak, al is de duurzaamheid van de laatste vele malen hoger dan beits. Een goede kwaliteit hoogglans blanke lak / vernis geeft ook een prima resultaat. Behandel het oppervlak eerst met houtimpregneer.
 

Marck87

  • #7
Bedankt voor de reacties!

Inmiddels ben ik bij de bouwmarkt geweest en ik heb een grote pot beits gehaald (acryl) en een pot blanke lak (acryl). Het werkblad wil ik gaan impregneren en dan lakken.De wanden wil ik gaan beitsen. Als voorbehandeling eerst goed schuren en vervolgens vetvrij maken.

Ik dacht dat ik het werkblad (OSB) eerst kan gaan beitsen en vervolgens kan gaan aflakken. In de gedachte dat beits ook een soort impregneer is omdat het in het hout trekt en daarmee de zuigende werking opheft. Maar na weer meer gelezen te hebben klopt dit volgens mij niet. Hoewel ik tegengestelde reacties lees, kan je volgens mij niet over beits heen lakken. Het zal dan niet goed hechten. Klopt dat?

Ik zou dan ook gelijk de blanke lak op het OSB-hout kunnen aanbrengen. Het hout zal zuigen maar als ik voldoende lak aanbreng (meerdere keren) lukt het dan ook? Ik heb voldoende lak om het oppervlakte een aantal keer te lakken. Of is het dan toch verstandig om een impregneer te halen.

De 2K lakken, zoals hier eerder benoemd, is een goede suggestie. Maar te duur voor het doeleinde.

De reactie over lijnolie heb ik ook nog even uitgezocht. Ik lees dat lijnolie een (goede?) impregneer is. En bovendien goedkoop zie ik. Misschien is dat een goede om het voor het lakken aan te brengen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Beits kan gewoon gelakt worden.Lijnolie kan ook gelakt worden na droging wat wel een tijdje kan duren omdat de lijnolie moet drogen.
 

Marck87

  • #9
Ik ben eruit. Ik ga het werkblad eerst impregneren met lijnolie en daarna aflakken met blanke lak. Opvallend dat (gekookte) lijnolie zoveel goedkoper is dan beits. +-4 euro voor een liter tegenover +- 14 euro voor een zelfde hoeveelheid beits. Ook nog eens handig om je kwasten in te bewaren lees ik. Klinkt als top spul! Ik denk dat je voor buiten dan een beits kunt gebruiken maar binnen lijkt lijnolie net zo goed. Misschien dat je het wat vaker moet herhalen t.o.v. een beits.

Bron: https://www.joostdevree.nl/shtmls/lijnolie.shtml
 

De Bob

  • #10
Meng wat siccatief door de lijnolie, dan droogt het sneller.
Anders duurt het drogen veel langer
 

Marck87

  • #11
Jan schreef:
Beits kan gewoon gelakt worden.Lijnolie kan ook gelakt worden na droging wat wel een tijdje kan duren omdat de lijnolie moet drogen.
Ik twijfel over de reactie dat je kunt lakken over gekookte lijnolie. Ik lees dat lijnolie vroeger veel werd gebruikt en het een grondstof was van lakken op alcyd basis. De lak die ik heb is op acrylbasis.

Gaat dat wel werken? Of moet ik een blanke lak hebben op alcyd basis om het te laten werken?
 

Marck87

  • #12
De eerste laag lijnolie zit er inmiddels op. Ik moet zeggen dat het niet verkeerd ruikt. Beetje als een olijfolie. Dun gesmeerd en binnen een half uur was het zo goed als droog. Goed uitgewreven en inmiddels is het zo goed als droog. Hoeveel lagen zou ik moeten doen? Osb zal wel flink zuigen. Nog een dunne laag totdat het blijft liggen op het hout en dan weer goed uitvegen en goed laten drogen? Ik ben alleen bang dat ik er teveel op doe en het dan heel lang nat blijft.

Bedankt allemaal.
 

Marck87

  • #13
Ik ben nu toe om de lak over de lijnolie te schilderen. Mag ik nogmaals vragen of het klopt dat je niet met een waterbasis lak over lijnolie kan / zou moeten lakken?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu