Buitenverlichting op zonnecellen / accu's

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #1
Op het ogenblik zie je bij bouwmarkten en huishoudelijke artikel zaken weer allelei aanbiedingen voor buitenlantaarns(tjes), paddestoel of pagodevorm, die werken op zonnecellen.

In mijn tuin heb ik op dit moment 12 V verlichting, met draad dus. Echter, de kunststoffen behuizingen zijn volledig verweerd, dus ik ben aan iets vervangends toe.

Ik heb nu de keuze:
  • Ander pakket 12 V aanschaffen, alleen de lampen gebruiken en aansluiten op de bestaande 12 V bedrading.
    Er is dan niet veel keuze in het assortiment, en de lampen die er zijn (pagode) vinden we eigenlijk wat minder mooi.
  • Zonnecel-accu lampen kopen uit een van de aanbiedingen.
Ik heb alleen een beetje twijfel over de werking van die zonnecel-lampen.

Ik zag ze met 1,2 V accu, lijkt me weinig, en met 2,4 V. Met Led-lampen (vrij duur) en normaal. Die accu's (altijd Nicad?) zullen, lijkt me, na 500 keer op- en ontladen wel niets meer doen, waarna je ze moet vervangen. Is net zo'n 1,5 jaar. En de lamp zal wel niet de vermelde 8 uur branden, maar hoogstens een uurtje.

Of denk ik te negatief?

Wie kan me vertellen of die zonnecel-lampen wel of niet zinnig zijn?
Je hoeft geen merken en types te noemen, algemene ervaring ben ik al heel blij mee!
 

Jacovrie

  • #2
Beste Kees,

Mijn kennis zit niet echt in deze producten, maar de capaciteit van de accu's is van belang (hoeveel mAh). Wanneer je weet hoeveel de verlichting afneemt, weet je ook hoe lang de lampen op de accu's kunnen branden.

De laadstroom is ook van belang, want dat bepaald hoe lang het duurt om de accu's te laden. Ook hier geldt, zoals bij veel producten, goedkoop is toch vaak duurkoop. Meer kan ik er helaas niet over neerzetten.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Ik had eigenlijk een beetje gehoopt dat er iemand zou zijn die zelf (of kennissen) van die dingen heeft, en me kon vertellen wat ze werkelijk doen. Enthousiast of juist niet?

Ik begrijp best dat het afhankelijk is van de accucapaciteit, meestal zijn het één of twee nicad AA cellen. maar bijv het opladen, op zo'n klein oppervlak, of dat werkelijk goed en voldoende is, dat zou ik willen weten.

En ik begrijp best dat goed en duurkoop bestaat, maar ook in duurdere apparatuur hebben de nicad accu's een beperkte levensduur. Zo heb ik nog geen enkele kruimelzuiger meegemaakt, die het langer dan twee jaar volhoudt, tenzij je zelf de (niet-verwisselbare) accu's vervangt door NiMH accu's.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
De lampen op zonnecellen verweren ook, op den duur krijg je dezelfde problemen die je nu hebt, bovendien is de lichtopbrengst niet zo geweldig.

Een goede oplossing zijn lampen van rvs, deze zijn echter schrikbarend duur.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu