Nieuwbouw: aansluitprincipe buitenverlichting

arjenr

  • #1
Beste mensen,

Voor ons nieuwbouwhuis ben ik het elektraplan aan het uitdenken. Aan alle 4 de gevels van het huis komt buitenverlichting te hangen. Een deel van deze buitenverlichting mag gelijk geschakeld worden. Een aantal lampen dienen seperaat geschakeld te worden.

Mijn idee was om vanuit de meterkast naar elke gevel een 40mm mantelbuis met trekdaad op te nemen. Hier trek ik dan de benodigde grondkabela doorheen en leidt deze dan langs de buitengevel naar de juiste positie. In de meterkast komen dan een tweetal lasdozen waar ik de juiste schakeling maak. In de lasdoos neem ik dan ook een zwave domotica schakelaar op, zodat ik de buitenverlichting via de app kan bedienen.

Is dit principe logisch of hebben jullie nog tips/advies? Het is momenteel nog mogelijk om voorzieningen op te nemen in de fundering / begane grondvloer.

Alvast bedankt voor jullie advies!
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
De verlichting komt dus aan de gevel? Waarom zou je dan grondkabel langs de buitengevel willen gaan leiden?

Bij nieuwbouw lijkt me dit het uitgelezen moment om gewoon een leiding door de vloer / wand te laten leggen zodat je niets in het zicht hebt.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #3
Als je veel domotica wilt kan je dit beter centraal regen vanuit een technische ruimte.
ik snap ook niet waarom je via de buitenkant wilt
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Inderdaad gewoon een elektrabuis naar de positie van de lampen leggen. Dan heb je alles mooi weggewerkt.
 

arjenr

  • #5
Excuus, ik heb het verkeerd verwoord. Het wordt een houtskeletbouw woning, waarbij tussen de gevelbekleding en de hsb-elementen een luchtspouw komt. In deze luchtspouw kan ik de elektrakabel onzichtbaar verslepen naar de juiste positie. Ik wil voorkomen dat ik de water- en luchtdichting in de hsb-elementen moet doorboren met kabels. Dus vandaar dat ik dit via de fundering wil regelen. Althans dat is het plan en de vraag of dit slim is.

Ik denk ook dat het handig is om alle buitenverlichting op 1 groep aan te sluiten, vandaar dat ik denk dat het slim is om in de meterkast de lasdozen te plaatsen. Eens?
 

@rie

Specialist Elektra
  • #6
Ga je de electrische installatie zelf aanleggen? Of gaat een installateur dat doen? In het laatste geval zou ik het leiding verloop aan hun over laten ipv zelf ingewikkelde constructies te gaan bedenken.
 

arjenr

  • #7
Ik ga de elektra grotendeels zelf aanleggen. Binnen heb ik het helemaal uitgedacht. Echter, ik twijfel dus nog over de gevelverlichting of ik deze via de fundering moet laten lopen of door de buitenwand (doorbreken van dampdichte folie en waterkerende folie).
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu