Buitenverlichting - Ervaringen ondergrondse T-vorm kabelverbinders

Knip

  • #1
Beste leden,

Momenteel ligt er een loze leiding naar de tuin waar ik graag 6 schuttinglampen op zou willen aansluiten. De standaard manier hiervoor lijkt te zijn een grondkabel met 2 aders gecombineerd met een aantal kabelmoffen met giethars om alles parallel te schakelen. Vraag 1: Plaats je deze kabelmof dan ter hoogte van de grondkabel (60 cm onder de grond) en mag er dan een installatiekabel naar de lamp lopen (dus geen grondkabel)?

Een eenvoudiger alternatief zijn T-kabelverbinders die ook geschikt zouden moeten zijn voor onder de grond. Daarbij wordt een installatie geadviseerd die ook als grondkabel gebruikt kan worden (ondanks dat hij dus geen aardlitze heeft). Hier heb je dus geen gedoe met hars, een stugge kabel en de aardlitze. Dit klinkt top, maar ik betwijfel of dit goed werkt en veilig is. Mijn ervaring op het gebied van elektra is beperkt tot breadboards en ledjes, dus ik ben benieuwd naar jullie ervaringen met deze producten. Ik heb hieronder een schets van de situatie toegevoegd (inclusief afmetingen). De kabel zou dus grotendeels langs de schutting lopen (op 60cm diepte). Vraag 2: Is dit een goede optie, of toch maar voor een echte grondkabel en giethars gaan? Alvast bedankt!

Groetjes!

Link verwijderd, zie forumregels - mod

Lichtplan_tuin.png
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als het even kan zou ik helemaal geen verbindingen in de grond maken. Zeker als het er zoveel zijn, is de kans dat er met eentje iets fout gaat best groot en probeer dan het probleem maar eens te vinden.
Als je bovengronds kabeldozen kan verstoppen dan heeft dat de voorkeur.

ps. dit soort lampen heb je ook op 12V, dan kan je doen wat je wilt.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Volgens de norm moet de kabel dieper dan 50 cm liggen. Maar op het moment dat je ergens in de tuin omhoog komt naar een lamp oid voldoe je al niet meer.
 

Knip

  • #4
Bedankt voor de reacties!

@Jackd: Dan zou je dus bij iedere lamp een kabeldoos hebben waar de grondkabel omhoog en omlaag gaat? Ik zal eens kijken naar 12V lampjes, dat is inderdaad veel makkelijker.

@Walker: Dus volgens de norm zou ook de kabel omhoog naar de lamp een grondkabel moeten zijn? Die is net wat lastiger aan te sluiten om een lamp.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Zo'n systeem als jij toont is vragen om problemen.... leg iets degelijks aan met grondkabel en verbindingen bovengronds houden
 
  • Like
Waarderingen: Knip

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
De norm schrijft geen diepte voor, maar wel mechanische bescherming.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #7
Je kan ook één of twee kabeldozen hebben en meerdere kabels naast elkaar in de grond.

De kabelverbinding kan soms ook in de lamp, dan gaan er dus 2 kabels naar een lamp, als je de kabels kan verstoppen maakt dat niet uit.

Ik heb wel eens 10 led lampen aangelegd in een tuin. op sommige plekken lagen er toen 5 kabels naast elkaar. Eventuele problemen oplossen is dan een stuk makkelijker.
 

Knip

  • #8
Ahh ja, natuurlijk. De kabelverbinding in de lamp is ook een goed idee. Zal eens kijken of daar ruimte voor is. Bedankt!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu