Buitenverlichting op tijd

berndw

 • #1
Beste klussers,
ik heb rondom mijn huis 4 buitenlampen hangen die in- en uitgeschakeld worden dmv een opbouwschakelaar in de meterkast. Deze vergeet ik 's ochtends regelmatig uit te zetten en dan branden die lampen de hele dag. Beetje zonde. Ze hoeven eerlijk gezegd ook niet heel de nacht te branden, maar bijvoorbeeld tussen 18.00 en 01.00. Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik deze lampen op tijd kan schakelen. Bij een stopcontact met stekker is het zelf mij duidelijk, maar nu weet ik niet hoe ik het aan moet pakken. Ja, ik kan in alle buitenverlichting HUE lampen draaien, maar dat is ook een beetje kostbaar voor zo iets. Hopelijk weet hier een handige jongen/meisje iets.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #2
Een opbouw tijdschakelaar ipv de opbouw schakelaar.
 

Fmrama

 • #3
Ik had mijn 2 buitenlampen eerst op een tijdschakelaar staan. Mn in aan de schuur vergat ik hem nog wel eens te verzetten.
Ik heb ze nu vervangen voor wifi led lampen. Van een ander merk als jij noemt. (Je hoef geen WiZ-ert van Os te zijn om ze te bedienen). Dat bevalt me prima. Die HUE’s zullen gelijkwaardige specs hebben, denk ik zo.
 

Kaajee

 • #4
Of je plaatst in plaats van de schakelaar in je meterkast een stopcontact (wcd), monteert daar een stekker aan de kabel voor je buitenverlichting en dan plaats je een slimme stekker tussen je wcd en verlichting, dan heb je vervolgens allerlei smart mogelijkheden.

Maak anders eens een foto van je huidige schakelaar (open) dan kijken we even mee wat voor bedrading daar zit en hoe je die eenvoudig kunt vervangen door een wcd.
 

Bridgewood

 • #5
Je kan bij de AC-TION mooie lampen kopen die dezelfde functie hebben als de lampen die je zelf al noemt. Heb ze zelf ook en zo ingesteld dat ze automatisch meegaan met zonsondergang en zonsopkomst.
 

Ijssel87

 • #6
Ik heb buitenlampen met lichtsensor aangeschaft een aantal jaar geleden. Overal vanaf en het daglicht doet de rest.
 

berndw

 • #7
Allereerst iedereen bedankt voor het meedenken.
Smart lampen zie ik niet zo zitten, HUE vind ik te duur, goedkopere wil ik ook eigenlijk niet aan omdat ik niet weet hoe lang dat mee gaat. Goedkoop = duurkoop zegmaar. Plus, ik zit dan met 8 GU10 lampen van een jaar oud waar ik niks meer mee kan.

Ik wist niet dat er opbouw tijdschakelaars bestonden eigenlijk. Ik heb o.a. de volgende gevonden:
Elektronische-relaisschakelaar-THC711A

Zou dit iets kunnen zijn? Als ik het zo zie lijkt me dit wel te doen wat ik wil. Draden komen uit de muur, aansluiten in de tijdschakelaar, tijdschakelaar instellen en klaar.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Ronny

Specialist Verwarming
 • #8
Een klok met astro functie is het beste.
Die plaats je in de meterkast, je stelt alles in een je hoeft er nooit meer naar om te kijken.
De astro functie zorgt er voor dat de lampen alleen branden als het volgende de astrologische klok donker is.
 

berndw

 • #9
Ik waardeer het meedenken, maar dat hoeft van mij niet zo uitgebreid. Ik ben al zeer tevreden als ik globaal een tijd in kan stellen.
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #10
Ja, zo'n opbouw tijdschakelklok zou moeten werken. Bij de bestaande schakelaar heb je wellicht alleen een fasedraad en schakeldraad, je moet dan nog wel een nuldraad bijtrekken. Maar dat kan nooit ingewikkeld zijn bij een schakelaar in de meterkast.

Maar ook ik zou even verder zoeken naar een schakelaar met astrofunctie. 15 december gaat de zon onder om 16:28, 20 juni om 22:04. Als je doel is "licht aan wanneer donker" dan ben je alsnog de hele tijd de klok aan het verstellen. Of het licht brandt in de zomer al veel te vroeg... met een beetje fantasie ligt daar een kans om een duurdere klok terug te verdienen. :wink:
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #11
En een schakelaar met astrofunctie heeft ook nog als voordeel t.o.v. een schemerschakelaar dat je kunt instellen wanneer het licht uit gaat. Het licht hoeft dus niet de hele nacht te branden als je dat niet wil.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #12
Neem een stekker tijdklok, die zijn er al vanaf zo'n 10 euro
Tijdklok in het stopcontact draden van de buitenverlichting voorzien van een stekker en klaar (niet helemaal volgens de regels maar werkt wel heel eenvoudig)
Bij mijn moeder heb ik zo'n analoge tijdklok geplaatst met nokjes die je met de hand kunt verzetten omdat ze die digitale dingen niet begrijpt.
Nu kan ze simpel zelf de nokjes per kwartier verzetten als het langer licht blijft of eerder donker wordt.
Zelf heb ik er een voor het aquarium met een dcf ontvanger zodat de klok ook altijd tot op de seconde gelijk blijft lopen.
 

Kaajee

 • #13
Al de genoemde functionaliteiten zitten tegenwoordig ook in een slimme stekker van nog geen tientje. En die kan nog veel meer. Kun je bijvoorbeeld ook meteen je stroomverbruik meten, leuke bijkomstigheid.

Als je van die extra functies (nog) geen gebruik gaat maken, stel je hem gewoon 1x goed in en heb je er ook nooit meer omkijken naar. Zomertijd/wintertijd/zonsopgang/ondergang/koppelen aan bewegingssensor, bijna alles is mogelijk.
 

Ijssel87

 • #14
Die goedkope slimme stekkers van bijvoorbeeld de Duitse supermarkt hebben weer een bridge nodig.
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #15
In plaats van een slimme tussenstekker heb je natuurlijk ook gewoon inbouwmodules die in een lasdoos passen.
IMG-20231130-WA0004_copy_625x625_1.jpg


Dat leent zich weer wat beter om te verbinden met een vaste installatie.
 

Kaajee

 • #16
En een slimme wifi stekker van bijvoorbeeld die andere discounter heeft alleen maar (2,4ghz) wifi nodig.

Die lasdoos varianten gebruik ik ook, ook prima , maar wel wat duurder.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #17
Kaajee schreef:
Al de genoemde functionaliteiten zitten tegenwoordig ook in een slimme stekker van nog geen tientje.
klopt, maar dat wel prutsen met app's of koppelen met je Wifi waarbij er dan niets meer werkt na een modem reset enz. en na zoveel tijd ben je het weer vergeten hoe het ook al weer werkt en dan telkens weer uitzoeken hoe het ook al weer zat enz. terwijl je een standaard schakelklok bijna met je ogen dicht kunt bedienen.
Dus prachtig al die dingen maar old school techniek heeft dan minder mogelijkheden maar werkt vaak wel een heel stuk eenvoudiger.
 

berndw

 • #18
Zoveel mensen, zoveel wensen blijkt maar weer. Ik ga proberen om een opbouw tijdschakelaar te installeren. Ik hoop niet dat er draden getrokken dienen te worden, dat gaat mij niet lukken.

Allen bedankt.
 

XanderH

Specialist Elektra
 • #19
Heb je een foto van de huidige installatie?

Er is een grote kans dat je een nuldraad mist. Maar die moet je dan waarschijnlijk naar de dichtstbijzijnde lasdoos trekken, die ook in de meterkast zal zitten. Heel ingewikkeld kan dit niet zijn.
 
 • Like
Waarderingen: berndw

berndw

 • #20
20231201_170056.jpg
20231201_170050.jpg


hier foto's van de schakelaar. Ik zie alleen bruin en zwart. Moet er dus een nuldraad komen als ik zo'n opbouw tijdschakelaar wil installeren?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu