Buitenmuur houten aanbouw repareren

Jetago

  • #1
Hoi allemaal,

Als startende doe-het-zelvers met ons eerste eigen huisje sinds afgelopen zomer, proberen we zo snel mogelijk veel te leren over het onderhouden en verbeteren van ons huis. We zijn dus erg 'groen' en ondanks dat we niet twee linkerhanden hebben, moeten we nog regelmatig even een woordenboek erbij pakken om te begrijpen waar het over gaat m.b.t. materialen, technieken, e.d. Hopelijk kunnen jullie ons dus met Jip-en-Janneke taal een beetje op weg helpen!

De aanbouw
De situatie is als volgt. Wij hebben aan de kant van onze achtertuin een houten aanbouw staan die ongeveer 5 á 10 jaar geleden door de vorige eigenaar is gebouwd. Deze bestaat volledig uit hout, met een skelet dat bestaat uit balken die op palen diep in de grond rusten. Er is geen fundering van bijv. beton of geel zand aangelegd zover wij kunnen zien.

Het ziet er van binnen netjes uit en op het eerste gezicht ook van buiten. Echter, kwamen we er na aankoop al redelijk snel achter dat de onderkant van de buitenmuur (bestaande uit gelakte vloerdelen) flink aan het rotten was. We hebben het in de winter even zo gelaten en alleen geprobeerd verdere schade te voorkomen door vocht zoveel mogelijk te weren. Nu hebben we de onderste +- 10 cm van de vloerdelen (wat bijna compleet weggerot was) weggezaagd en zien dat een deel van de vloerbalken ook rot is. Zo rot zelfs, dat er stukken vanaf zijn gevallen.

Wat we willen
Nu willen we, met het mooie weer en veel tijd thuis ivm de situatie rondom corona, toch de boel zoveel mogelijk repareren, in ieder geval totdat we het geld hebben opgespaard om een meer permanente oplossing te (laten) maken. Wij vinden het dus niet erg als we over +- vijf jaar een flink deel moeten vervangen. Voor nu zoeken we iets wat de schade beperkt in de overbruggende periode, het liefst met maximale kosten rond de €500 voor materiaal en eventueel extra benodigd gereedschap.

Ideeën voor reparatie
Zelf hadden we het volgende idee om dit voor elkaar te krijgen:

1. Alle rotte maar niet loszittende delen impregneren met houtrotstop, gaten e.d. daarna opvullen met stukken hout en epoxy.

2. Onder de houten vloerbalken grote zware tuintegels leggen ter ondersteuning (momenteel liggen deze op zand).
Vraag: moeten we dit verbinden aan de balken, of hoe voorkomen we verdere vochtvorming/houtrot?

3. De weggezaagde onderkant vervangen door evt. nieuwe vloerdelen of een horizontale plank (hoe dan ook, gebeitst!), danwel een gemetseld muurtje van +- 2 bakstenen hoog dat op dezelfde grote tegels rust.
Vraag: wat is hier het beste idee? Hoe maken we het best de verbinding tussen bestaande vloerdelen en de nieuwe onderkant?

4. Wat we in ieder geval doen: oude lak weghalen en het geheel opnieuw verven/beitsen, dit lijkt sinds de originele bouw niet meer gedaan te zijn.

Als laatste stap willen we ook kijken hoe we vocht/regen het beste van de muur af kunnen houden. De dakgoot van de aanbouw was ook kapot, dus deze hebben we al vervangen. Daarnaast lagen er nu tegels tot aan de muur. Het liefst zetten we hier planten voor in de plaats (dus zand tegen muur), maar we weten niet of dit houtrot alleen maar verder zal bevorderen.

Graag horen we ook jullie commentaar of andere ideeën buiten onze vragen om; we zijn nieuw hierin en weten niet of we het juiste idee hebben om dit (voorlopig) aan te pakken. Elke tip is dus welkom!

Alvast ontzettend bedankt!

Alba & Jochem


Foto's van de aanbouw:

Het geheel, bij aankoop:


Onderkant uitgegraven, (te) rotte delen verwijderd:


Deze foto laat zien hoe ver de houtrot is doorgedrongen, tot aan de vloerbalken toe:
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Houtrotstop en houtrotvuller hebben hier totaal geen zin. Daar is het al veel te verrot voor. Als je hier aan begint te slopen, ga je vermoedelijk steeds meer tegenkomen. Verwacht veel werk.

Ik geef je dus het advies om geen tijdelijke oplossing te bedenken, maar het meteen goed te doen. Wacht desnoods even totdat je het meteen goed kan doen.
 

Jetago

  • #3
Hoi IJkenhout,

Bedankt voor je antwoord. Het ziet er inderdaad niet goed uit, dat zijn we met je eens. Wat voor permanente(re) oplossing zou je voorstellen?

Overigens hebben we het een en ander nu al meer uitgegraven en ook van binnen de vloer deels verwijderd om de rest van de balken te bekijken en de palen waar het geheel op rust. We hebben verder geen houtrot ontdekt.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Het hout moet geheel vrij zijn van de grond. Liefst 10-15 cm. Beter kun je dus een laag muurtje opmetselen, en de schuur hier op laten steunen. Je hebt dan wel een lichte fundering nodig tegen het verzakken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Permanente oplossing is de gevel vernieuwen, en alle andere delen die slecht zijn. Meteen de isolatie, kierdichting en ventilatie controleren en verbeteren (aanpassen aan de huidige eisen) waar nodig.

In plaats van opmetselen kan je ook een (geisoleerde) kantplank gebruiken.

De gevelbekleding van deze aanbouw is verkeerd gemaakt. Ik vermoed dat er meer niet op de juiste manier is gemaakt. Een inspectie van een deskundige is erg aan te raden. Anders geef je een hoop geld uit terwijl de basis niet goed is.
 

Jetago

  • #6
Bedankt voor de tips, Walker en IJkenhout!

Het gaat dus toch allemaal wat ingewikkelder/duurder worden dan we gehoopt hadden. We gaan inderdaad proberen een aannemer erbij te betrekken, want met ons gebrek aan ervaring vinden we het te riskant om aan de fundering van de aanbouw te zitten. Hopelijk kunnen zij dan de constructie in ieder geval veilig stellen, en wij zelf vervolgens de muur, isolatie, e.d. bouwen.

Toch nogmaals bedankt voor jullie hulp!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Als ik zo'n geveltje zie gaan bij mij alarmbellen af. Houten delen strak tegen elkaar, de kozijnen er zonder enige speling (ventilatie/afwatering) in geplaatst. Een bouwkundige aankoopkeuring is altijd al aan te raden, en bij dit soort bouwsels essentieel.

Het kan alsnog meevallen. Maar ik vermoed helaas van niet.

Beter is een onafhankelijke bouwkundige ernaar te laten kijken. Bij een aannemer vraag dan eerst vooral om een bouwkundige inspectie. Sommige aannemers zijn alleen maar op zoek naar werk voor hun. Dat is iets anders ;)
 

Jetago

  • #8
Hoi IJkenhout,

Een bouwkundige keuring hebben we laten doen voor de aankoop van het huis. Hierbij werd de houtrot reparatie op €800 geschat. Het daadwerkelijke bedrag gaat een stuk hoger liggen ben ik bang...

Toch bedankt voor de tip om eerst een onhafhankelijke bouwkundige inspectie te laten doen specifiek voor de aanbouw. Ik vermoed dat, nu we het een en ander hebben opengemaakt, er nu een stuk beter beeld zal zijn bij wat er gedaan zal moeten worden!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu