Buitenmuur wordt binnenmuur

Ronald1978

 • #1
Hallo,

Bij mijn aanbouw wordt straks de buitenmuur (van de buren), mijn nieuwe binnenmuur (wordt casco opgeleverd).
In eerste instantie had ik het idee raggelwerk maken, isolatie en gipsplaten.

Maar zou ik niet gewoon meteen tegen die buitenmuur kunnen laten stucen (om binnenruimte te besparen, en tijd en geld)?

Qua leidingwerk kan ik het meeste in de vloer kwijt (maar kleine stukjes naar boven frezen)

Graag advies omtrent de keuze om al dan niet direct op deze muur te stucen.

IMG-20240208-WA0000.jpg
 

Charel

 • #2
Men kan een boel praktische bezwaren opnoemen maar het voornaamste risico lijkt mij hier een wettelijk bezwaar.
Die muur is hoogstwaarschijnlijk eigendom van de buren net zoals het fundament ervan en de grond waarop die staat.
En dus lijkt het mij dat al wat jij op jouw grond doet onafhankelijk moet blijven van die muur, dat daar niets op of aan mag steunen, dat je er bij wijze van spreken zelfs geen nagel in mag kloppen.
Ik kan me ook moeilijk voorstellen dat op uw goedgekeurde verbouwingsplannen daar geen rekening mee is gehouden.
Dus, tenzij het hier over een gemeenschappelijke muur gaat die deels op uw eigendom staat lijkt het mij dat je volledig los van die muur een eigen fundament en eigen muur zult moeten bouwen naast de bestaande.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #3
Ik zou mij veel drukker maken over de waterhuishouding in de spouwmuur. Je kunt niet zomaar ongestraft tegen een buitenmuur aanbouwen. Ook qua isolatie heb je een probleem: De isolatie in de spouwmuur zit niet aan jouw kant, maar tegen het binnenblad van de buren.

Juridisch zul je ook eea moeten regelen (van wie is de muur of is deze mandelig?), maar daar gaat dit forum niet over.
 
 • Like
Waarderingen: Charel

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
 • #4
Op het moment dat je het regelwerk in de muur schroeft ben je op het perceel van de buren aan het werken. Dat kun je niet zomaar doen. Ook loodslabbe etc komt op perceel buren.
Als buren zijnde zou ik het nooit willen ivm risico op overlast van geluid, vocht en wat je verder maar kunt bedenken. Ik zou zeggen: bouw er maar een muur naast die niet aan mijn muur verankerd is.
 
Laatst bewerkt:
 • Like
Waarderingen: Charel

Ronald1978

 • #5
Hallo allemaal,

Bedankt voor de reacties, ik heb de buren laten tekenen voor het bouwen tegen hun muur. Gaat mij nu meer om de praktische invulling ervan.

Inmiddels ben ik er wel uit dat ik toch een licht raggelwerk er tegenaan ga maken. Moet daar onder dan al een folie komen of kan dat op het raggelwerk voordat ik gipsplaten monteer?

Gr. Ronald
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #6
Ik ken situaties waarbij hier al rekening mee is gehouden en de erfgrens door de spouw loopt. (dat zal hier niet het geval zijn, ook verder niet belangrijk)

Veel van de eerder genoemde mogelijke problemen hangen af van hoe de muur in elkaar zit en hoe het nieuwe dak op/in de muur wordt aangesloten.
Ik zou het liever zo zien dat het een echte binnenmuur wordt, dus warm en dan zou er direct tegenaan gestukt kunnen worden.
Als vocht een probleem zou zijn, dan los je dat niet zomaar op met een raggelwerk. Dan moet je de spouw gaan ventileren en dus ook flink isoleren. Dat kost je in totaal zo 10 a 15 cm.
Geluid kan wel een ding zijn als er geen extra isolatie tegenaan komt. Let daarbij ook op met de manier waarop het raggelwerk komt. Mogelijk is het beter er een dunne vrijstaande wand voor te zetten.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #7
Ronald1978 schreef:
Gaat mij nu meer om de praktische invulling ervan.
Dan is dit prioriteit nummer 1. Hoe ga je het water wat aan de buitenzijde van de muur naar beneden loopt op jouw dak krijgen. Er rekening mee houden dat er ook water aan de binnenzijde van dat buitenblad naar beneden kan lopen. Daar is hier veel over te vinden.
 
 • Like
Waarderingen: Charel

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
 • #8
@Wgb het zal misschien niet zo snel gebeuren maar je hebt wel een punt. Als er bij de buren lekkage in de spouw is komt het bij jou misschien binnen. En gaan de buren er dan iets aan doen? Het js gewoon allemaal niet ideaal.
 

Ronald1978

 • #9
Hallo,

De aannemer heeft verticaal een sleuf gezaagd in de buitenmuur van boven naar beneden. Dat had met vocht te maken zeiden ze. Precies waar het midden van de nieuwe buitenmuur komt (spouw ruimte?)

Verder zie ik op de offerte een post "foamglas of gasbeton en loodvervanger" staan, dat is voor de aansluiting dak- muur zo te zien.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #10
Ronald1978 schreef:
De aannemer heeft verticaal een sleuf gezaagd in de buitenmuur van boven naar beneden. Dat had met vocht te maken zeiden ze. Precies waar het midden van de nieuwe buitenmuur komt (spouw ruimte?)
Geef even die lijn op jouw foto aan.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #11
Van een vraag over binnenafwerking is dit topic overgegaan in het beoordelen van het werk van de aannemer. Dat is niet de bedoeling (en de vast beantwoorders weten dit ook). Hier gaat een slotje op.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu