Buitenmuur rust op houten planken, hoe te vervangen?

WorkingWoman

 • #1
Hallo.

Wij zijn bezig met plannen om onze badkamer te verplaatsen. De ruimte waar wij de nieuwe badkamer willen creëren is kaal gestript maar stuitten we op een ernstig probleem.

Ons huis is gebouwd in 1963 met dus een houten vloer. En onder andere de buitenmuren rusten dus niet op de onderste muren van de begane grond, maar juist op de planken die op de lange en dikke balken liggen. Wij hebben een paar planken doorgezaagd maar ontstond er meteen een scheur in de muur waardoor we abrupt de werkzaamheden gestaakt hebben.

Na enig onderzoek is dus ook gebleken dat onder de planken geen muur hangt waar wij dus de muur erop kunnen plaatsen. Zelf hebben wij het idee om het gedeelte dat op de planken rust te gaan slopen om later opnieuw te dichten zonder dat het op de planken rust. Maar misschien hebben jullie ook een ander tip/advies?

(Waarom wij de vloer willen slopen; we willen de leidingen onder de vloer door laten lopen en of in de zwaluwstaarten verwerken. Wij hebben het liever niet dat er een ophoging komt in de badkamer wanneer wij deze instappen.)

Brand maar los!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Helpmnkoelkastisstuk

  • #2
  Ik ben geen bouwkundige, maar ik vind het een raar verhaal dat buitenmuren op een houten vloer rusten. Misschien dat een expert kan vertellen of dit normaal is en wat je hiermee moet.

  In het algemeen denk ik dat je wat meer informatie moet geven. Misschien met een tekening erbij (plattegrond) van alle verdiepingen en een beschrijving hoe het huis is opgebouwd.

  Ook het plan is me niet geheel duidelijk. Wat bedoel je met "onder de planken geen muur hangt waar wij dus de muur erop kunnen plaatsen"? Welke muur moet er komen en waarvoor?
  Wij hebben een paar planken doorgezaagd maar ontstond er meteen een scheur in de muur waardoor we abrupt de werkzaamheden gestaakt hebben.
  :shock: :!: :!: :!: :shock:
  Het lijkt me dat je dit zo snel mogelijk goed moet herstellen.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #3
  Als er een scheur ontstaat door het doorzagen van vloerplanken is er iets grondig mis. Ik adviseer er een constructeur ter plekke naar te laten kijken.
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
  Bij oude huizen komt het wel vaker voor, dat binnenmuren op de houten vloer gezet worden.
  Maar dan staan ze wel vaak op de balklaag.
  Maar heb ook al meegemaakt, dat de dunne binnenmuur gewoon tussen de balken op de planken vloer staat.

  Ik denk dat de TS bij buitenmuur daarom ook bedoeld, de muur van de badkamer, en niet de buiten gevel.
   

  WorkingWoman

  • #5
  Dat klopt. Er zijn dus zeg maar twee muren waarvan de binnenste muur op de planken rust. Wat is uw advies hoe wij dit probleem moeten aanpakken? Gewoon het stukje muur dat op de planken rust, eruit halen?


  Een quote is overbodig als de tekst er net boven staat, mod.
   

  Helpmnkoelkastisstuk

  • #6
  Tja als het binnenmuren zijn dan kan dat inderdaad. Dat is bij mij ook zo. Dat is hetzelfde als bij betonnen vloeren waarbij binnenmuren op het beton gezet worden.

  Ik was in de veronderstelling dat de buitenmuren/draagmuren op de balken rustten door dit stukje:
  WorkingWoman schreef:
  En onder andere de buitenmuren rusten dus niet op de onderste muren van de begane grond, maar juist op de planken die op de lange en dikke balken liggen.
  Maar als dat dus niet zo is dan is er gelukkig niets aan de hand, ook niet als er een scheur in de muur komt, want het is geen draagmuur (wel uitkijken dat de muur stevig genoeg blijft om te kunnen blijven staan).

  Ik begrijp nog niet hoe u nu precies gezaagd hebt, maar ik vermoed dat het is zoals Peter zegt, en dat de muur dus tussen twee draagbalken in zit. Ik denk dat u dan inderdaad het beste de muur daar weg kunt halen en opnieuw kunt opbouwen, mogelijk in een lichtere variant, en natuurlijk nadat de vloer weer verstevigd is.

  Overigens, om leidingen onder een houten vloer te kunnen leggen is het meestal niet nodig om meerdere planken weg te zagen. Vaak is één plankje voldoende en daar waar de leiding boven moet komen een tweede plankje (mits de leiding flexibel is en tussen de vloerbalken past uiteraard).

  Ik zou wel zorgen dat u voordat u verder gaat zorgt dat u echt zeker weet hoe de constructie van het gebouw in elkaar zit.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #7
  Plaats eens een tekening over welke wanden het gaat en plaats foto's van de muren/scheuren/vloer.

  Ik lees dat je leidingen door de vloer wil laten lopen. In principe mag je in houten balken geen gaten maken voor leidingwerk. Tenzij het kleine gaten op bepaalde plekken zijn. Ik behoed je alvast voor fouten :wink:
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu