Buiten vorstvrije kraan of niet

Vomera

  • #1
Ik vroeg me al een tijdje af of dit een buiten vorstvrije kraan is. Ik woon hier sinds vorig jaar maart, maar de vorige eigenaren hebben de kraan niet afgesloten gehad. Vind ook geen kraantje in het keukenkastje. Aangezien er een vorstperiode aan gaat komen wil ik voor de zekerheid weten of dit een vorstvrije kraan is. (sorry hij moet een keer grondig schoon gemaakt worden)



 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Nee dat is geen vorstvrije buitenkraan.
Google maar even hoe die er uit zien.
Ik zou er wel ergens een afsluiter met aftap voor plaatsen.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
Ik heb dezelfde opstelling bij mijn 4 buitenkranen. Binnen zit aan de muur een kogel-afsluiter met aftapje. Afsluiterdicht, kraan er af, met aftapje de leiding leeg laten lopen en buiten op de muurplaat een afdekdopje draaien.

De afsluiter met aftap kun je eventueel zelf plaatsen op / tussen de koudwaterleiding naar de buitenkraan, want de montage is met knelkoppelingen.
 

Vomera

  • #4
Ik ben net de kruipruimte in geweest om te kijken waar die leiding getrokken is. Deze komt van de hoofdleiding af naar een kleine leiding, vervolgens wordt deze door getrokken naar de achterkant onder het huis door naar de achtergevel. vermoed dat de leiding dan in de spauw naar boven loopt en dan naar buiten in de gevel direct aan de muur. op die lange leiding zitten nog koppelingen van de wc en wc kraantje en vermoedelijk ook de keuken. Geen kraantje dus om af te sluiten.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
Dan kunt u die er bij een koperen leiding eenvoudig zelf tussen plaatsen. Op YouTube staan genoeg filmpjes over hoe een knelkoppeling werkt.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #6
Het lijkt me stug toe dat de leiding door de spouw loopt!

wat bevind zich precies achter die gevelkom kraan andere kant muur.

Het kan ook wezen dat de vorige bewoner de hoofd waterleiding heeft afgesloten en dan de kraan er uit gedraaid en dan een stop in de kom gedraaid heeft en het water er weer op.
 

Vomera

  • #7
Achter de gevel is meteen de keuken, heb de onderkant plaatwerk en achter de kasjes gekeken maar geen leidingen gezien. in de kruipruimte loopt wel de leiding.
ik zal eens proberen de kraan eraf te halen door water af te sluiten.
 

Vomera

  • #8
Geen beweging in te krijgen, is ook afgewerkt met teflon
(heb bar weinig verstand van leidingwerk enz)
heb de leiding opgemeten is 15mm dus ga een afsluitkraan halen met knelkopplingen en eventuele aftapper .

Onderstaande lijkt mij goed toch ?

leidingsystemen waterleiding waterleiding-afsluiters bonfix-kogelstopkraan-met-aftapgelegenheid-15mm-knel-97110

aftapper
leidingsystemen waterleiding waterleiding-toebehoren wisa-aftapper-1-4-8004230908
 

Vomera

  • #9
BertPleizier schreef:
Ik heb dezelfde opstelling bij mijn 4 buitenkranen. Binnen zit aan de muur een kogel-afsluiter met aftapje. Afsluiterdicht, kraan er af, met aftapje de leiding leeg laten lopen en buiten op de muurplaat een afdekdopje draaien.

De afsluiter met aftap kun je eventueel zelf plaatsen op / tussen de koudwaterleiding naar de buitenkraan, want de montage is met knelkoppelingen.
even op jouw bericht, had ik niet goed gelezen. Dus je zou infeite de kraan eraf kunnen halen en een aftapper erop kunnen zetten. Dan zou ik alleen dus een aftapper moeten halen ? Is die in de bovenstaande post dan voldoende om ermee af te tappen ?
Hou dus in dat ik elke winter de kraan eraf moet monteren en in lente weer erop moet zetten.
Misschien toch een afsluit kraan erop en dat is sneller ?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #10
Nee, de kraan moet er in de winter altijd af. En de opening in de muurplaat die dan ontstaat dop je af met een plastic dopje dat bij de muurplaat geleverd is. In mijn geval zijn die dingen allemaal gebarsten en heb ik een messing dopje gehaald bij de bouwmarkt.

De afsluiter plaats je altijd binnen, daar waar het niet vriest. Om te voorkomen dat achtergebleven water in de leiding alsnog bevriest heb je de aftapper nodig, om het stukje leiding tussen afsluiter en muurplaat leeg te kunnen laten lopen. De aftapper plaats je altijd op de afsluiter en nooit op de muurplaat buiten. Dat past ook niet.
 

Vomera

  • #11
Is dat een vaste maat ?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #12
Alles heeft een vaste maat.

Denk er aan dat je de afsluiter in de goede richting laatst, dus met de aftapper tussen de afsluiter en de buitenkraan. Anders tap je het leidingnetwerk in je huis af ;).

De buitenkraan moet je altijd in de winter demonteren en in het voorjaar weer monteren. Voor een waterdichte aansluiting (het is maar schroefdraad) gebruik je het witte teflontape. Dat moet je ook iedere wissel vervangen.

Let er op dat je het in de goede richting om het schroefdraad van de kraan wikkelt (links of rechts om). Doe je het precies verkeerd om en draai je de kraan in de muurplaat, dan ontwikkelt het tape zich juist en dat is niet de bedoeling.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #13
De buitenkraan zal overigens echt los kunnen. Ik denk dat hij vast zit door oxidatie en / of (te) veel teflontape.
 

Vomera

  • #14
Haha dat lijkt me wel handig, ik neem aan dat de hendel richting de stroming naar de kraan moet gaan ?

Ja denk het ook, of ik ben bang om het kapot te draaien.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #15
Geen beweging in te krijgen, is ook afgewerkt met teflon
wel tegen de klok in terug draaien dan gaat ie los.

MESSING STOP 1/2" BUITENDRAAD



dit is een stop die als afdichting een rubber ring heeft dus dan hoef je niet te verpakken met teflon werkt tot 10 bar
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #16
Vomera schreef:
ik neem aan dat de hendel richting de stroming naar de kraan moet gaan ?
Ja, klopt. Kijk maar in de afsluiter zelf als je 'm open en dicht doet. Dan zie je vanzelf waar de echte afsluiting plaatsvindt en aan welke kant van de aftapper dit zit. De volgorde van binnen naar buiten is: de kogel in de afsluiter, opening voor de aftapper, leiding naar de buitenkraan.

2 steeksleutels en je kan aan de slag. Owja: en een ijzerzaagje om een stukje leiding weg te zagen. Niet de gehele breedte van de afsluiter er tussen uit zagen, want de leiding valt een stukje naar binnen in de knelkoppeling.

Op het moment dat de koppeling weerstand begint te geven bij aandraaien nog een goede slag geven. Daarna testen of het waterdicht is. Zo niet, steeds een klein slagje vaster totdat het wel waterdicht is. Een veel te strak aangedraaide koppeling gaat juist weer lekken, doordat de ring vervormt, dus niet gelijk muurvast draaien.
 

Vomera

  • #17
Tnx ik ga hem halen nu
 

Vomera

  • #18
Ik heb de onderstaande erop gedaan.De andere met dat vierkantje erop was denkelijk makkelijker geweest met erop draaien, maar die heb ik niet kunnen vinden helaas.
De andere is in iedergeval met een rubber ringetje en heb er toch voor de zekerheid wat teflon erop gedaan.

Dank jullie wel voor de hulp en advies
(noob op het gebied van loodgieterwerk)


 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #19
Leuk om te zien dat het gelukt is. Het afdekdopje heeft maar 1 doel en dat is voorkomen dat er vuil in de leiding komt. Het is mooi afgesloten zo.

In principe kun je vanaf nu al je leidingwerk zelf doen. De knelkoppelingen op de afsluiter zijn hetzelfde als die op een T-stuk of op een knietje.

Ik ben ook grote fan van afsluiters. Zowel bij het leidingwater als bij de cv. Je kunt zo makkelijk een bepaalde "zone" afsluiten, zonder dat heel het huis zonder water of verwarming zit.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #20
Het is een stop en geen dop ter voorkoming van vuil, Vomera heeft aangegeven dat er geen afsluiter op de leiding naar de buitenkraan zit.

Nooit teflon tape op schroefdraad gebruiken als er een rubber ring of een ander soort pakking op zit.
Ook bij knelfitting en wartels geen tape gebruiken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu