Buffer / boilervat voor tapwater ventilatiewarmtepomp

Super1255

  • #1
Hallo klussers / experts,

ik heb hier een vervelend probleem, namelijk een J&T Energy Systems HP260 ventilatiewarmtepomp waar een Videira boilervat aan vast hangt van 160 liter. Dit boilervat lekt helaas en zoek en vervanging. Dit boilervat is enkel voor sanitair tapwater en heeft ook een eigen verwarmingselement echter heb ik dat laatste nooit gebruikt (stekker is er altijd uit).

Na een zoektocht van al enkele weken krijg ik vrijwel niets gevonden, als ik op zoek ga naar buffervaten / boilervaten etc. dan kom ik alleen maar vaten tegen met zo'n spiraal (warmtewisselaar) erin, men gaat er dus veelal bij deze vaten vanuit dat je een ander verwarmingssysteem hebt (solar, pellerkachel etc..) om via zo'n spiraal door de de boiler te laten lopen om zo het tapwater te verwarmen. Dat is bij mij dus niet het geval, het is een open systeem dus de warmtepomp haalt letterlijk het tapwater uit het vat om het door de warmtepomp te laten verwarmen om vervolgens weer opgewarmd terug in het vat te laten gooien. Ik zoek dus een indirect gestookt boilervat zonder zo'n spiraal met aansluitingen voor een ventialtiewarmtepomp. Centrale verwarming verloopt via stadsverwarming dus staat verder los van het tapwater verhaal.

Er is tot nu toe maar 1 vat wat geschikt blijkt te zijn en dat is een Flamco LS 200, echter dient deze op de grond geplaatst te worden en wegens ruimtegebrek had ik de voorkeur voor een model wat aan de wand hangt zoals nu ook het geval is, als die uberhaubt nog bestaan. De Flamco is overigens ook erg duur.

Nu vind ik ook goedkopere vergelijkbare vaten alleen die hebben dan alleen een recirculatie aansluiting, dus koud water in, warm water uit en een recirculatie aansluiting. Echter heb ik een vat nodig met vier aansluitingen, namelijk koud water in, warm water uit, aanvoer warmtepomp, retour warmtepomp. Wie kan mij uitleggen waar zo'n recirculatie aansluiting voor dient?

Kortom ik loop helemaal vast in mijn zoektocht, had niet verwacht dat het zo'n lastige zoektocht zou worden om een geschikt vat te vinden. Het huidige Videira vat is van een Portugees merk maar kan daar helemaal geen importeur van vinden in NL.Wie weet wat voor type vat ik hier kan toepassen?

Zie foto's voor een overzicht van de situatie

Warmtepomp_situatie(2).jpg Videira_tank(4).jpg WP.JPG
 
Laatst bewerkt:

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
opzich is een boilervat met spiraal niet erg, neem wel een boiler en geen buffer want de laatste is gewoon van staal.
op de kw invoer sluit je de kw leiding aan samen met een tstuk waar ook de koude kant van de wp op komt en voor de warme exact hetzelfde.
ik ga ervanuit dat de wp nu zelf het drinkwater in de boiler rond pompt
 

Bernhard

  • #3
De boiler heeft voor de veilgheid voor het drinkwater een een extra spiraal nodig.
Dat is een zgn 2e scheiding ivm mogelijk verontreining bij een lekkage in de WP.
 

Super1255

  • #4
Dank voor de reacties.

Ik ga er ook vanuit dat de warmtepomp het water zelf rondpomp, want in het boilervat zit verder niets alleen een verwarmingselement.

March.88 je hebt het over een T-stuk tussen de koud en warmwaterleiding -> boilervat -> warmtepomp. Wat ik alleen niet begrijp van zo'n spiraal is hoe dat dan werkt, want een extern apparaat zoals mijn wamrtepomp zal dan toch zelf water of iets moeten hebben wat hij door die spiraal gooit of zie ik dat verkeerd? Mijn warmtepomp heeft zelf geen water tot zijn beschikking, enkel twee aansluitingen richting het boilervat (aanvoer warmtepomp en retour warmtepomp).

Ik kan me voorstellen als je bijv. warm CV water door zo'n spiraal laat stromen het wel gaat werken, maar ik heb verder niets om door zo'n spiraal te laten stromen. Sorry ik ben een leek op dit gebied en gebruik enkel mijn logisch verstand nu. Ik begrijp dus niet wat je aan zo'n spiraal hebt als je verder geen bron hebt om door die spiraal te laten stromen.

Ik heb als bijlage een afbeelding van dat Flamco LS 200 vat, moet dus gewoon een "open" vat zijn zover ik kan beoordelen. Deze Flamco zou moeten werken volgens een installateur.

Ik heb ook nog een foto toegevoegd van de binnenkant van de warmtepomp, misschien verduidelijkt dat iets meer.

Flamco.JPG WP.JPG
 
Laatst bewerkt:

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #5
Je zoekt verkeerd, zoek op indirect gestookte boiler hangend zijn er van meerdere merken.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #6
door de wp gaat tapwater,de boiler word aangesloten op warm en koud de spiraal word in uw geval niet gebruikt
 

Super1255

  • #7
Maar hoe sluit ik de warmtepomp dan aan op zo'n boiler als ik de spiraal niet gebruik?

Als ik op "indirecte gestookte boiler" zoek kom ik veelal alleen modellen tegen met spiralen en de enige aansluitingen die ik dan zie is op de spiralen naast koud leidingwater in en warm tapwater uit naar de kranen.

March.88 heeft het over T-stukken gebruiken, komen deze dan tussen de aansluitingen van koud leidingwater in en warm tapwater uit? Ik begrijp het helaas nog niet helemaal wat jullie bedoelen.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #8
als de wp normaal aangesloten is op een boiler waar alleen tapwater inzit, zou de wp zelf moeten rondpompen hiervoor zit dan een extra aansluiting op je vat.
als je nu een boiler neemt met spiraal heb je een vat met een kw en ww aansluiting en de aansluiting van de spiraal, de kw leiding zet je na de inlaatcombinatie een tstuk hier sluit je de kw inlaat van de boiler en de warmtepomp op aan voor de warme hetzelfde eventueel kun je nog een keerklep plaatsen mocht deze niet in de wp zitten.
nu kan de wp circuleren over het vat, en laat je de spiraal onaangesloten.
wat ook kan is de wp indirect maken dan sluit je m aan op de spiraal, dan ben je wel genoodzaakt om een expansievat en overstort en een vulkraan met drukmeter op te nemen in dit circuit, je vult dit inprincipe eenmalig op 1,5 bar, je boiler word nu indirect door de spiraal opgewarmd en je wp komt niet direct in aanraking met drinkwater
 

Super1255

  • #9
Ik heb even een tekeningetje gemaakt met als voorbeeld een willekeurige indirect gestookte boiler, komt dit in de buurt met hetgeen wat je probeert uit te leggen?

Als dit tekeningetje correct is dan zou ik haast comcluderen dat iedere willkeurige boiler via deze methode aangesloten zou kunnen worden of zie ik dit verkeerd? Want je maakt enkel gebruik van de standaard koudwater en warm water aansluitingen die op elke boiler zitten.

Ook zie ik vaten met recirculatie aansluiting, waarvoor dient een recirculatie aansluiting?

Voorbeeld.JPG
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Een circulatieleiding gebruik je om lange ww leidingen op temperatuur te houden zodat ook het verate tappunt snel.ww heeft.
Op het einde van deze we leiding zet je een pompke en deze pompt het water rond van boiler naar laatste rappunt en weer terug naar de boiler.
Het recirculatie punt zit vaak in het midden van de tank omdat dit nog heet water is wat weinig opwarming nodig heeft.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu