Pellet CV met buffer: hoe radiotoren verwarmen

Jan14

  • #1
Dag,

Ondanks alle zoektochten op dit waardevolle forum kom ik er toch niet helemaal uit, vandaar even een nieuw topic.

Ik heb een 9 KW pellet CV (Biotech) met een open buffer van 200 liter. De bedoeling is dat hiermee 2 appartementen worden verwarmd in de basis, het hoeft geen 22 graden te worden, er is nog een houtkachel voor de echt koude dagen.

Wat ik zou willen is dat beide appartementen via een simpele aan/uit thermostaat worden bediend. De thermostaat moet er dus voor zorgen dat er warm water gaat stromen door de radiatoren. Per appartement zijn er 3 kleinere radiatoren dus vermogen valt mee.
In het appartement waar de ketel staat, komt 1 radiator standaard open te staan voorafgaan aan de verdeling naar de appartementen.

De fabrikant heeft het volgende schema (Ik heb er geen heet water boiler en maar 2 heizkreisen, de 2 rechts zijn voor de vloerverwarming)


biotech.JPG

biotech 2.JPG


Fabrikant geeft aan dat dit kan door 2 heizkreisen te maken, met motorisch mengventiel , eigen pomp en voorlooptemperatuur. De ketel zelf draait op warmtevraag van de buffer (start op 5 graden verschil tussen sensor onder en boven in de buffer, max T= 70-80 graden, 3 wegklep achter ketel). Via de buitenthermometer gaat dan, via een verwarmingscurve, het cv systeem werken. Alle onderdelen zijn ook aangesloten op de aansluitprint van de ketel.
Is dit de enige oplossing? Ik wil het eigen zo simpel mogelijk houden. Ik lees hier veel over verdelers in combi met een 2 wegklep (in deze situatie dus 2). Deze klep opent als de thermostaat schakelt. Water mag max 80 graden worden maar 70 is ook goed (aanvoer). Dus eigenlijk om de aansturing van de ketel heen. Die reageert alleen op T verschil in buffersensoren dus buffer is altijd op temperatuur.
Ik heb de fabrikant al een paar keer om een oplossing gevraagd maar die krijg ik niet. Systeem bevind zich in Frankrijk op het platteland, hier zijn geen CV monteurs in de regio die dit principe goed kennen, laat staan Duits lezen (ketel komt uit Oostenrijk). Daarom hier mijn vraag. Waar moet ik op letten?
vrgr, Jan
 

Auto-Geen

  • #2
De simpelste oplossing is het vervangen van de driewegmengklep door een terugslagklep en de pomp te schakelen met de kamerthermostaat. Je krijg dan wel de temperatuur van het buffervat naar je installatie.
 

Jan14

  • #3
Dag, die terugslagkleppen zitten idd ook in dat schema van Biotech (Y2 en Y3). Om de thermostaten de pomp te laten activeren: hoe kan dit buiten de ketel om? Ik het geval die deze aansturing niet ondersteund?

Temp uitgaand van de buffer kan ik maximeren door de CV ketel niet hoger te laten verwarmen. Als de retour dan koud genoeg is, koelt valt af en gaat CV de buffer weer laden.

vrgr,
 

Bernhard

  • #4
De beste oplossing is de installatie uitvoeren vlgs schema van de fabrikant.
Dat schema ziet er goed uit en geeft je 200% zekerheid dat je een goed regelbaar en goed werkende installatie krijgt.
Wat ik mis in het schema is een transportpomp vanaf de buffer naar de verdeler en een openverdeler.
 

Jan14

  • #5
Dag Bernhard, maar dan wordt het en het systeem van de fabrikant en een verdeler erbij. In systeem van biotech zitten de pompen in de zone. Er is bij de ketel nog een pomp voor het voeden van de buffer. Wellicht een handige opmerking is dat het systeem maar een paar maanden per jaar draait. Daarom voel ik meer voor een eenvoudige regeling zoals auto geen voorstelt.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #6
Dat kan wel zijn een simpele regeling maar wat bespaart je dat op die paar maanden? Als je het bouwt zoals voorgeschreven hoef je niks extra's aan regeltechniek bij te maken zit standaard in deze regeling in.
Bij de oplossing van autogeen moet je weer je pompen gaan schakelen met relais welke ook weer defect kunnen en welke niet voor niets gemonteerd gaan worden, dus alles bij elkaar zou ik gaan voor de pompen met menggroepen. Je gaat met deze kleppen ook indien je retour hoog zat is deze terug in je installatie brengen.
En hierdoor zal je vat minder afkoelen en dus ook je ketel minder bij hoeven te komen wat dan weer scheelt in de stookkosten.

Dus alles op een hoop gegooid is het op lange termijn misschien nog wel goedkoper!
En een bijkomend voordeel is de temperatuur is beter te reguleren in beide appartementen/ woningen.
 

Jan14

  • #7
Dag Loodgieter, dank voor het meedenken, je hebt een punt. Maar is het dan nog steeds nodig die open verdeler te plaatsen, zoals Bernard voorstelt? Staat niet in het schema van Biotech.

vrgr
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #8
Neen je buffer is je open verdeler in jou geval, je opwekker (kachel) transporteert het naar de buffer, en je verbruikers onttrekken het vanuit de buffer.
 

Jan14

  • #9
dank voor het meedenken. vrgr
 

Bernhard

  • #10
De installatie bestaat uit 2 hoofddelen tw:
A het deel met de warmteopwekking
B het deel met de warmteafnemers.

In beide delen moet er een transportpomp worden geinstalleerd.
Tussen de 2 delen dient het buffervat als open verdeler

In deel A hebben de pellet- en gaskachel elk een eigen pomp waarmee de warmte naar het buffervat kan worden getransporteerd. Dus deel A is oke
In deel B moet een extra transportpomp worden gemonteerd om de warmte naar de openverdelers voor de VW en radiatoren te brengen.
In de verdeler voor de radiatoren wordt het water uit het buffervat gemengd met het water van de radiatoren en met een 3-wegmengklep zal de benodigde watertemp. naar de radiatoren getransporteerd
worden.
Met een 2-wegklep is het regelen van de watertemp niet te doen.
Hoge grote temperatuur schommelingen.
Idem voor de verdeler van de vloerverwarming.
De toe te passen 3-wegmengkleppen moeten een min of iets hoger dezelfde weerstand hebben de leidingweerstand van de grootste groep, de 3-wegklep moet een "autoriteit" hebben.
Met de juiste selectie van de 3-wegklep voorkom je dat de klep continu open en dicht gaat en nooit de juiste stand zal vinden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu