Bruin water - roestvorming

Jojo22

  • #1
Na het aanleggen van een nieuwe kraan en verlenging (met flexibele slangen) op de vaste waterleidingen blijkt dat het water na enkele dagen al licht bruin eruit komt. Ps alles is door een loodgieter uitgevoerd. Het zijn vrijwel de eerste paar sec. alleen. Als ik de kraan een paar weken niet gebruik hetzelfde maar dan met donker bruin water (en iets meer).
Ik weet dat het roest is en als je het eerst laat lopen niet heel schadelijk is.

Paar vragen: bestaat er een product of techniek dat ik daar waar de leidingen doorgetrokken zijn (kan er nog bij) kan inspuiten zodat het zich aan het roest vastbindt oid?

En kan het kwaad er niets aan te doen? Of kan de roestvorming dusdanig worden dat ik straks dagelijks eerst bruin water krijg

en waar zou het aan kunnen liggen de kraan, de aansluiting tussen slang/leiding en kraan of iets anders?

en mocht het aan de kraan uitloop liggen, kan ik daar niet iets in spuiten om het roestprobleem op te lossen?
 

Dimkal

  • #2
Nee met iets inspuiten is absoluut niet toegestaan. Is dit in België? Dan zou het kunnen liggen aan het feit dat er stalen buis is toegepast in plaats van koper of rvs.
 

Jojo22

  • #3
@Dimkal
Gewoon in Nederland. De verlenging is ca 9meter lang, en het bruine water komt er gelijk uit en na 2sec is het direct helder. Logica zegt me dat roest in (de buurt van) de kraan moet zitten. Aan de onder/buitenkant is de coating (door mij per ongeluk) beschadigd geweest, daar zie je ook roestvorming.
 

Dimkal

  • #4
Heb je een foto voor ons met de situatie?
 

Jojo22

  • #5
Zal straks nemen, maar ja het probleem zit denk ik daar waar wij dat niet kunnen zien dus vraag me af of een foto zin heeft en-/of de barst aan de onderkant ermee te maken heeft, het gaat ook niet om een paar druppels bruin maar vol of half vol glas soms..
 

Dimkal

  • #6
Ja maar ben benieuwd naar de kraan, type locatie etc. Kan mij niet voorstellen dat de zichtbare roest iets met de kraan te maken heeft. Is het een RVS kraan(look) of messing verchroomd. Heb je een ontkalker op het systeem? Chemische reactie schoonmaakmiddelen kunnen er voor zorgen dat RVS gaat roesten etc, maar dit veroorzaakt weer niet het bruine water wat uit je kraan loopt.
 

Jojo22

  • #7
@Dimkal

“Kan mij niet voorstellen dat de zichtbare roest iets met de kraan te maken heeft.”

Dat zeg ik.
Nee alles is nog ‘nieuw’ en niets is nog schoongemaakt of met chemische spullen bewerkt. En geen ontkalker. Weet niet waar de kraan van gemaakt is..
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Een kras en roest dat zou op een buis van staal wijzen.
Magneetje dan kan je daar achter komen.
 

Jojo22

  • #9
A6B82B8B-237C-42AD-98DC-B0706492DE0C.jpeg
 

Jojo22

  • #10
@Wgb
Ik begrijp de opmerking niet. Ik bedoel je ziet duidelijk dat het geroest is en alleen staal roest, hoezo heb een magneet nodig om dat nog eens te bevestigen? Er kan overigens een coating of ander materiaal aan de binnenkant zitten.
 

Dimkal

  • #11
Met een magneet kun je controleren of het staal is. RVS is niet magnetisch namelijk. In ieder geval is dit niet oké. Een kraan hoort niet te roesten ook niet na een krasje of beschadiging. Dit moet je opnemen met de leverancier.
 

Jojo22

  • #12
@Dimkal
Dank voor je reactie, daar maak je idd een goed punt ik ga ze morgen even bellen..
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #13
Nou ik weet niet hoe oud die kraan is, maar die roest aan de perlator krijg je niet na 2 weken gebruik.
 

Jojo22

  • #14
@Peter ik schat ca. een jaar (af en toe) in gebruik. Voor een kraan die toch een lange levensduur hoort te hebben noem ik dat even nieuw voor het gemak.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #15
Nou 1 jaar oud is ook weer niet nieuw, dat breng iedereen op een verkeerd spoor.
Ik heb hier kranen van 30 jaar oud, en daar is geen roestplekje op te vinden.
Dat mag ook niet, een kraan mag niet roesten, of het moet een goedkoop onbekend Chinese prul zijn.
Ik denk dat je het beste een andere kraan kunt kopen.
 

Jojo22

  • #16
@Peter
Ik breng niemand op het verkeerde spoor: Iedereen is het ermee eens dat een kraan na 1 jaar niet hoort te roesten, zoals je zegt hij moet ruim 30 jaar meekunnen zonder te roesten. Ik geloof dat we hetzelfde zeggen.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #17
Haal het zeefje er eens af.
mischien is er een stukje staal in de leiding gekomen als er gewoon staal tegen rvs komt roest dat ook.

die kraan moet je vervangen
heb je contact gezocht met de loodgieter?
 

Jojo22

  • #18
Er zat idd roest in het zeefje, alleen of het zomaar in de leiding is terechtgekomen of dat het daar terecht is door de slechte kraan is een tweede. Zie ook foto binnenkant kraan. Gekke kleur ik weet alleen niet of dat roestvorming is of een beschadiging waarbij je de binnenlaag ziet die oranje is? Kan het aan de extra leiding liggen? Ps de loodgieter zegt dat het ‘gewoon stilstaand water is’.. Daar heb je ook niks aan. De kraan heb ik verder wel zelf gekocht.

6D20FB96-FEA6-48A7-8514-ECB69450C3F7.jpeg 246AE77B-DCD7-4CE7-86F5-17E6673E2636.jpeg DAC87194-7C8C-43A1-B8AF-A3156A6EB01C.jpeg image.jpg
 

Jojo22

  • #19
Kan ik de kraan op de ene of andere manier repareren? Anti roest en inspuiten met waterdichte laag?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #20
Ik zou de kraan vervangen door een kwalitatief beter exemplaar.

Het feit dat je na 2 seconden helder water hebt betekent gewoon dat de roest ontstaat in de kraanuitloop. Na 2 seconden is het weggespoeld.

En met de kraan dicht heb je na een paar uur weer roest...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu