Bruin water in WC

florian345

  • #1
Hi allen,

Wij zijn recentelijk verhuisd naar een nieuwe woning. Nu kwamen wij erachter dat het water in de wc bruin kleurt als je het langere tijd niet hebt gebruikt. Eerst was dit al na een dag, maar na een aantal keren ontstopper en kokend water door de w.c te spoelen duurt het nu langer voordat het water bruin kleurt. Niet meer dagelijks, maar we waren een week met vakantie en kwamen terug en toen was het water weer bruin. Het stinkt niet heel erg maar het ruikt niet helemaal fris. Ook hebben wij sinds een aantal weken van kleine (rioolvliegjes) in de badkamer. Alles afgeplakt rondom de wc, geen vliegjes die er aan zitten. Ik vraag me dus af waar die dan vandaan komen gevlogen. Soms ligt er eentje dood in de wc. Ik hoop dat jullie hier wellicht meer duidelijkheid zouden kunnen geven over:

1 - Hoe komt het dat het water in de wc bruin kleurt als deze een tijd niet is gebruikt. Standleiding verkeerd op de wc gezet? Iets anders?
1 - Kan dit een oorzaak zijn voor rioolvliegjes? In de kruipruimte is alles droog, dus er is geen directe lekkage uit de leidingen. Ik heb verschillende afvoeren (douche/wasbak) afgeplakt en daar komen ze niet vandaan...

Hoop dat jullie kunnen helpen!

Gr. Florian
 

Willem52

  • #2
Even een paar vragen
Is jullie drinkwater wel helder ?
Wordt het toilet doorgespoeld met opgevangen regenwater ?
Hebben de buren er ook last van ?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #3
Hoe is de afvoer van de wc aan gesloten soms wil het wezen dat de afvoer van de wc lager zit dan de afvoer van de standleiding.
wc met urine steen en T-stuk verkeerd er in.jpg
 
  • Like
Waarderingen: Willem52 en Walker

florian345

  • #4
Hi Willem52, dank voor je reactie.

vraag 1: drinkwater is helder. Andere wc heeft ook geen last van bruin water
Vraag 2: nee niet het geval
Vraag 3: buren lijken geen last te hebben. Ter info: wij wonen op de begane grond en boven ons zitten nog drie verdiepingen. Huis is in Amsterdam en Badkamer is redelijk recent (3 jaar geleden) verbouwd
 

florian345

  • #5
Hi Henk,
Goeie, dit is voor mij alleen niet te zien omdat de wc is ingebouwd…Ik heb ook wat foto’s toegevoegd zodat je de kleur kan zien. (En de vliegjes)

4AB9EB6F-5FC9-468F-85AB-EBDDFFAA3A41.jpeg 9EDE260D-8513-456A-ACEE-284CCF39F244.jpeg 6B2630B1-0717-43AC-A4C0-D43C5C9A0719.jpeg
 

Willem52

  • #6
Goede tip van Henk. Dan het wandcloset verwijderen en de afvoer inspecteren.
 

florian345

  • #7
Ok, dank Henk. Kan het nog iets anders zijn dan dit of moet dit het wel zijn? Bijvoorbeeld iets helemaal mis met de gehele standleiding? Jullie verder nog een idee over waar de vliegjes vandaan kunnen komen?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #8
Je hebt over de stand leiding maar heb je boven ook een wc?
Hoe is je situatie onder de vloer vlak bij je wc afvoer.
Het kan ook wezen dat afvoer er achter de wc muur lekt en dat er ruimte om de afvoerpijp zit waardoor rioolvliegjes onder de vloer of achter de wc te voorschijn komen.
Als je foto`s van onder de vloer hebt graag even plaatsen.

Als je closetpapier mee spoelt stijgt het water dan erg?
 

florian345

  • #9
Hi Henk,

Wij hebben twee wc's op de begane grond, maar de appartementen boven ons hebben daar inderdaad wc's zitten.

Duidelijke foto's heb ik niet. Dan zou ik op een later moment even de kruipruimte in moeten gaan om goede foto's te maken. Laatst gekeken en er was geen lek te zien gelukkig.

Het is inderdaad zo dat de wc zo wel voor als achter snel verstopt en water ook stijgt als je wc papier meespoelt!

Ik zag toevallig gister in een restaurant een echt rioolvliegje en die zag er toch ook wel echt anders uit dan de foto die ik eerder stuurde. Geen idee wat voor een vliegje dat dan kan zijn.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #10
Ik denk toch dat er in de standleiding een 87 graden T-stuk op de kop in zit zoals op tekening dus vanaf pot loopt het tegen naar de standleiding.
Maar als ze boven door spoelen de fecaliën in de wc leiding komen.

Had de foto via google laten zoeken en het lijkt op een mot.
Google Zoeken
 

florian345

  • #11
Thanks Henk! Ik ga er naar laten kijken. Ze komen binnenkort de hele gietijzeren riolering vervangen dus dan laat ik meteen hier naar kijken. Heb jij enig idee hoeveel zijn ingreep normaal gesproken ongeveer kost?

Dank voor het zoeken met de foto. Het lijkt inderdaad op een mot, maar geen van de foto's is exact het beestje wat ik heb. Ik heb een paar dode exemplaren opgestuurd naar de GGD voor onderzoek. Zal laten weten wat het is, mocht je er in de tussentijd achter komen hoor ik het graag!
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #12
Wij mogen geen prijs geven zie forum regels.
Maar gietijzeren leiding is een dikke ingreep.
Had ook gedacht dat het een nieuwbouw huis was
recentelijk verhuisd naar een nieuwe woning
 

florian345

  • #13
Ah excuus dat wist ik niet. Ja de gietijzeren leiding wordt duur, dat is al bekend helaas. Ik doelde meer op de verkeerd gemonteerd t-stuk.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #14
Wel een mooie gelegenheid om het nu in een keer op te lossen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #15
Kijk een pvc heeft 87 graden maar een gietijzer niet.
Het kan terug lopende roest water zijn, of iets wat aan gesloten is op de gietijzeren T-stuk.
 

Willem52

  • #16
Is het een koop- of huurwoning. In het laatste geval zal de eigenaar de kosten betalen voor het vervangen van de gietijzeren afvoer.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #17
Ach de eigenaar zal daar dan echt niet zo happig op zijn, om heel het riool systeem aan te gaan passen, en zal dat ook niet doen.
 
  • Like
Waarderingen: Henk253

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu