Brommende vloerverwarming

Josie551

 • #1
Ik heb extreem veel last van het brommen van de vloerverwarming en dan met name de verdeler die in de voorraadkast bij mij thuis hangt. Voor ik ga slapen trek ik de stekker uit het stopkontakt echter blijf ik een irritant brommend geluid horen wat mij al maanden regelmatig uit mijn slaap haalt. Daar mijn slaapkamer boven de voorraadkast is. De stekker is eruit blijft de verdeler op een andere manier stroom krijgen via een of andere aansluiting? Als ik de stekker 's morgens terug in het stopkontakt doe word het gebrom nog erger. Ik heb al van alles geprobeerd om er achter te komen waar het vandaan komt, kom constant weer bij de verdeler van de vloerverwarming uit.

Herkent iemand dit verhaal, ik wil van het gebrom af maar weet niet 100% zeker of het hier vandaan kan komen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #2
Blokverwarming? eigen ketel ?foto van de opstelling?

Graag een beetje meer info.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
 • #3
Een pomp waarop geen spanning staat (dus als de stekker uit het stopcontact is verwijderd) kan niet brommen: onmogelijk !!
Meestal zijn het contactgeluiden, want, als het goed is, produceert de pomp zelf eigenlijk weinig of geen geluid, maar zijn het 50Hz. trillingen die via muren etc. worden getransporteerd.
Herken wel iets uit dit verhaal: na veel zoeken bleek het de CV-ketel van de buren te zijn die een vervelend resonantie-geluid produceerde.
Het is dus niet noodzakelijk dat het in uw eigen woning zit.(tja, tenzij het een vrijstaande woning is....)
 

DexterXL

Specialist Verwarming
 • #4
Het kunnen ook stromingsgeluiden van de pomp vd ketel,
en dan helemaal als bv de aanvoer/retour verkeerd om
zit, dan maakt het nog een tandje erger geluid...

Dus goed zoeken wat het nu werkelijk veroorzaakt
 

Josie551

 • #5
Ik ben er na lang zoeken achter dat het geluid vanuit de meterkast komt, in de keuken ter hoogte van waar de meterkast zit is het brommend geluid zeer goed hoorbaar, luister ik in de meterkast zelf hoor je het amper. Ik trek voor het slapen gaan de stekker van de ventilatie en pomp vloerverwarming eruit. Wel valt het me op dat de pomp van de vloerverwarming meer geluid maakt, ga ik echter luisteren bij de pomp hoor je het amper. Kan dit allemaal niets met de cv ketel te maken hebben? En als het brommend geluid daadwerkelijk uit de meterkast komt wat veroorzaakt dan precies het brommend geluid? Als de stroom er volledig af is hoor je het brommen nog steeds.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
 • #6
Zit er misschien een trafo voor de besturing van de regeling 230/24V, die kunnen ook behoorlijk trillen.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
 • #7
Josie551 schreef:
Als de stroom er volledig af is hoor je het brommen nog steeds.
Als de elektriciteit volledig is uitgeschakeld, kan het dus nooit een 50 Herz brom zijn en nog minder van de vloerverwarming afkomstig zijn.
 

Dolf B. Boorzalf

 • #8
Josie, zit de watermeter ook per ongeluk in de buurt van die kast?

Zoals eerder opgemerkt, als je alle spanning eraf hebt, dan is een resonantie uit een pomp zeer onwaarschijnlijk.

Wat dan wel kan, is dat er een lekkage in de waterleiding zit. Hierdoor kan de watermeter en/of een terugslagklepje buitengewoon irritant staan te gieren.

Testje is simpel, sluit naast de elektriciteit ook de hoofdkraan van het water eens af.

Is het geluid dan weg, dan kun je op zoek naar het lek. In mijn praktijk zat dat meestal in de waterleiding naar een tuinkraan, die kunnen prima lekken zonder dat dit echt opvalt.
 

Josie551

 • #9
Ben er achter dat het niet van de pomp vloerverwarming, cv ketel en ventilatie systeem is. Bij de buren hebben ze de stroom van de cv ketel en ventilatie systeem gehad ook toen bleef ik het brommend geluid horen.
Netwerkbeheerder van stroom is langs geweest en vroeg me om na te denken of er dingen in huis veranderd zijn, 2 jaar geleden is badkamer en toilet gerenoveerd en er zijn aluminium plafonds in geplaatst. Sinds toen is het brommende geluid begonnen als ik terug ga denken, kan het zijn dat die aluminium plafonds resonantie veroorzaken waardoor het brommende geluid er constant is?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
 • #10
Nee. Een plafond kan niet brommen.

Zet eens de hoofdschakelaar uit, en de hoofdkraan van gas en water dicht. Hoor je het dan nog, dan komt het zeker weten niet uit de woning. Blijft over van buitenaf, of tussen de oren (dit zeg ik niet om je belachelijk te maken, het komt veel voor dat mensen tonen horen die er niet zijn!)
 

Josie551

 • #11
Hessie,

Dit heb ik allemaal al gedaan maar het geluid blijft, en nee het zit niet tussen de oren want de buurman hoort het ook als hij bij ons is!
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #12
Post eens een foto van je meterkast, van boven tot onder.

waarschijnlijk heb je of een Ferraris meter, die willen wel eens brommen, of een stuurrelais in een hoofdbox.
een foto geeft mij meer inzicht of dat mogelijk is zonder zegeltjes te verbreken.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
 • #13
Zitten er overal thermostaatkranen?

Zit er ook ergens een shunt of AVDO gemonteerd als deze fout staan willen ze ook wel eens geluid geven.

JOhn
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
 • #14
Hoi John,

Om in jou motto te blijven

Eerst lezen, dan antwoorden :mrgreen:

Ook als alles uit is en de stroom eraf :wink:
 

Josie551

 • #15
Sinds 2 1/2 jaar last van zeer storend brommend geluid in huis, hebben zowat alles al geprobeerd waar het vandaan kan komen. Heb de stekkers van de cv ketel, pomp vloerverwarming, mechanische afzuiging eruit gehaald dan nog is het brommend geluid aanwezig. CV ketel is inmiddels vervangen daar komt het zeker niet vandaan. Dimmer van halogeenlamp hebben we eraf gehaald was het ook niet. Het brommend geluid is met zeer storend tijdens het slapen, ben bij de buren geweest. Ze hebben de stekker van de cv ketel en mechanische afzuiging eruit gehaald helaas zonder resultaat. Heb netwerkbeheerder van energie en gas al twee keer thuis gehad, hij kon ook niets vinden. Hij vroeg me na te denken wanneer het gebrom begonnen is, 2 1/2 jaar geleden na de verbouwing van de badkamer en twee toiletten, hier hebben we aluminium plafonds in laten plaatsen. Kan dit resonantie dus het brommende geluid veroorzaken?
Wie kan me helpen word er onderhand gek van, slaap zeer onrustig en slecht van het alsmaar brommende geluid.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu