Brommend geluid doorheen het huis

PBR

  • #1
Dag allen,

Wij hebben reeds geruime tijd problemen met een brommend geluid dat door onze verwarming ontstaat en door het hele huis gaat.
Recent is onze condensatieketel vervangen, maar het probleem blijft optreden, het is zelfs erger geworden. Vroeger konden we door even de kraan (warme kant) even snel open en dicht te draaien het gebrom stoppen, nu blijft het langer aanhouden en treedt het frequenter op. Wat we doen is het warm water wat langer laten lopen en meestal houdt het dan wel op na een poosje.

Er is niet echt een systeem in te vinden, maar het treedt meestal op bij het inschakelen van de verwarming, of wanneer hij moet bijgeven om een temperatuur te bereiken. Ook de chauffages die niet aan staan brommen mee.

Voordien hadden we een Vitopend 100 van Viesman, nu hebben we een ELCO Thision Mini Net Combi 25. We wonen in België.

Mijn beschrijving is mss nogal vaag, maar ik hoop dat iemand zijn licht hierop kan schijnen, want het is nogal vervelend op den duur.
 

JeffreyD94

  • #2
Maak eens een overzichtsfoto van de installatie?
Je weet 100% zeker dat het geluid bij de CV ketel vandaan komt?
Is de wand waarop de ketel gemonteerd is, ook geschrikt voor een CV Ketel? Soms kan resonantie ontstaan tussen de ketel en de muur, een oplossing is dan het plaatsen van een houten plaat ertussen. (Echter vaak moet je dit probleem al vanaf het begin hebben dan.)
Is de CV ketel compleet met rookgasafvoer en luchttoevoer vervangen?
 

PBR

  • #3
Beste,

Bedankt voor uw reply, sorry voor mijn late antwoord, het was een wat hectische week. Ik probeer sneller te antwoorden in het vervolg.

Het geluid is heel duidelijk te horen bij de CV ketel, en resoneert ook via de chauffages. Mss ook belangrijk te vermelden dat de chauffage in de keuken de enige is waar dit geluid niet doorklinkt.

Het brommend geluid hadden we al met de vorige CV ketel, alleen kon dit toen heel snel verholpen worden met even de warme kraan open en dicht te draaien. Nu dus niet meer. Deze morgen is hij al een uur aan het brommen, hij heeft nochtans al zijn vereiste temperatuur bereikt.
Hier kan je een video vinden waar de ketel even stopt met brommen bij het opendraaien van de kraan, maar terug hervat na enkele seconden:

Overzichtsfoto:


Enig idee waar dit aan te wijten is?
 

JeffreyD94

  • #4
Als ik het geluid moet horen lijkt het een resonatie geluid welke te maken heeft met de ophanging van de CV Ketel, op wat voor soort muur zit de CV Ketel gemonteerd?

Diverse punten heb ik op de foto genummerd en hieronder mijn vragen over.1. Stromings t-stuk om de installatie bij te vullen, echter deze zit tegen de stromingsrichting in gemonteerd, ervan uitgaande retour.

2. Een keerklep net voor een aftakking, keerkleppen dienen op de aftakkingen zoveel cm ervan vandaan verwijderd max geplaatst te worden.

3. Speciale terugstroom beveiliging met uitloop, bedoeld voor bijvul inrichtingen? Op afstand lastig te zien? Hierdoor zou punt 2 overbodig zijn.

4. De inlaatcombinatie, andere zijde aftakking hierdoor zou punt 2 overbodig zijn.

5 bypass, met vermoedelijk speciale keerklep koppeling, ingeregeld met een voetventiel? (Geen juiste/verstandige manier van een bypass plaatsen.)


Punt 1 en 5 zijn merkwaardig te noemen, of dit eventueel met het geluid te maken heeft vind ik persoonlijk sterk twijfelachtig, misschien heeft iemand anders hierover een andere mening. Punt 5 zou je kunnen uitsluiten door het voetventiel helemaal open te draaien even. En daarna helemaal dicht, waarna vervolgens op de oude stand.
(Verdwijnt het geluid op een bepaald punt, dan zou punt 5 ermee te maken hebben.)
 

PBR

  • #5
Hartelijk dank JeffreyD94. Het geluid vermindert idd wel sterk als ik het voetventiel (5) losdraai, hoewel het niet helemaal wegvalt. Maar ik veronderstel dat het niet open mag blijven staan?

Het is een soort baksteen muur waar de CV ketel aan vasthangt.

Wat bedoel je juist met 'hierdoor zou punt 2 overbodig zijn'? Dat de keerklep overbodig is?

Ik heb nog enkele duidelijkere foto's getrokken. Kan je op basis hiervan zeggen dat de plaatsing nogal twijfelachtig is?
 

PBR

  • #6
 

JeffreyD94

  • #7
Ik kan inderdaad persoonlijk geen reden bedenken dat er een keerklep zit op punt 2.

Was punt 1 en 5 altijd aanwezig? En zat punt 1 altijd zo gemonteerd?
Waarvoor zit er een bypass in de installatie? Wat zit erop aangesloten?

Als de thermostaat laag gezet word, blijft het geluid dan ook aanwezig of niet? (Of blijft het nog even aanwezig en valt het na 2/3 minuten weg?)

Ik denk dat de doorstroming voor het geluid zorgt, persoonlijk denk ik een combinatie van punt 5, en punt 1 (verkeerd om geplaatst.)
Dit verklaart ook waarom het bij warmwater niet hoorbaar is, want er stroomt dan geen water over punt 1 en 5. (Voetventielen kunnen gaan brommen en piepen als ze bijna dichtstaan, of niet meer goed afsluiten.)

Of thermostaatkranen welke verkeerd om geplaatst zijn in de naastgelegen ruimte, soms is een geluid moeilijk te localiseren.
Maar niet geschoten is altijd mis.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Volgens mij een trillende klep ergens bij de ketel of radiator, het lijkt me raar dat het in de ketel zit aangezien u het bij de vorige ketel ook had.
 

JeffreyD94

  • #9
Nog een tip, met een schroevendraaier op je oor op diverse punten luisteren helpt de oorzaak beter te localizeren.

Veel succes!
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #10
Punt 5, het voetventiel zit verkeerd om zo te zien (aanname)
Punt 1, is niet toegestaan om een vaste verbinding te maken tussen tapwater en het CV circuit.
(in Nederland tenminste, maar ik denk dat je in België woont)
Ik vermoedt zelf dat je ergens een thermostatische mengkraan hebt die trilt als je ergens anders water tapt.
Je zou eens kunnen proberen alle thermostatische mengkranen op b.v. minimale of maximale temperatuur te zetten en kijken of het geluid dan weg is.
Het kan zijn dat een terugslagklep in dit soort kranen niet goed afsluit,
hier kun je rare klachten van krijgen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu