Bovendeel Grohe Atlanta wastafelkraan zit muurvast

BertPleizier

 • #1
Ik heb in mijn badkamer 2 wastafels met daarop een Grohe Atlanta wastafelkraan van 25 jaar oud.


De rechter kraan druppelde (zowel warm als koud). Ik heb daarom 4 nieuwe bovendelen besteld om de kranen te reviseren. Dit met de gedachte als de rechter kraan lekt dan zal de linker dat ook wel snel gaan doen. De kranen zijn immers even oud.

De rechter kraan is weer zo goed als nieuw. Fluitje van een cent. De linker kraan lukte maar voor de helft...

... Het koudwaterbovendeel ging makkelijk los, maar die van het warme water zit zo gruwelijk vast, dat de ringsleutel doordraaide op het zachte messing.

Ik heb al een doek met schoonmaakazijn om het bovendeel gewikkeld in de hoop dat dit de kalk wat zou oplossen, maar inmiddels zijn we zo ver dat bijna het gehele messing moervormige deel van het bovendeel is weggevreten / afgesleten. Niks had meer grip op het messing: steeksleutel, ringsleutel, pijpsleutel, griptang, moordenaar, waterpomptang. Noem het maar op ik heb het geprobeerd. Met een vijl heb ik tussendoor steeds de zeskant terug kunnen vijlen, maar deze hield geen stand tegen de gereedschappen en werd gelijk weer rond.

Hoe krijg ik het bovendeel nog los uit de kraan? Ik heb al gedacht om het af te zagen net boven de kraan, het ventiel er uit te trekken (bovendeel dus leeghalen) en dan het draadeind dat nog in de kraan vast zit naar binnen te tikken zodat de schroefdraden uit elkaar gaan, maar toen ik een oud bovendeel doorzaagde als test kwam ik er achter dat je het ventiel niet door het bovendeel kan trekken (ventiel is breder dan het gat in het bovendeel).

Wie heeft er nog tips?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Ik zou proberen inspuiten met WD40 dan de grip tang er op en een verme tik geven in de richting dat ie los moet zodat het ff schrikt.
   

  BertPleizier

  • #3
  Maar de griptang heeft geen grip meer.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Een moker o.i.d. dergelijks aan de achterkant tegen de kraan houden en aan de voorkant met een hamer een paar korte tikken op de kraan geven, dit ter hoogte van de schroefdraad waar de kraankop in de kraan gedraaid is.
  Met wat geluk schrikt de kraankop los.
   

  BertPleizier

  • #5
  Op deze manier (kraan gemonteerd) gaat het me zeker niet lukken.

  Ik ga als ik wat meer tijd heb de kraan demonteren van de wastafel. Dan heb ik meer ruimte (ook achter de kraan). We geven ons niet gewonnen door een beetje messing!!
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #6
  Idd kraan demonteren en in de bankschroef ermee!
   

  BertPleizier

  • #7
  Ja dat ga ik ook doen. Netjes in een handdoek gewikkeld.

  Al moet ik met een sleutelvijltje aan de gang, het bovendeel gaat er aan ;)!

  Iemand nog tips voor de montage? Droog of met een beetje vet (wat voor)? De drie bovendelen die ik al gewisseld heb zijn droog gemonteerd, maar die zijn zo weer los om ze alsnog van wat vet te voorzien.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #8
  Niet te vast draaien en een beetje kranenvet op de schroefdraad.
   

  BertPleizier

  • #9
  Ga ik dat nog even halen, bedankt!
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #10
  Kan ook een beetje vaseline zijn. :wink:
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #11
  Kan ook maar kranenvet blijft veel langer "plakken".
   

  BertPleizier

  • #12
  Ik moet eerst nog even een tang kopen om de kraan los te kunnen draaien onder de wastafel. Altijd handig om in de toekomst ook te hebben.
   

  BertPleizier

  • #13
  Kraan 0 punten, ik 1 punt!!

  De kraan vandaag gedemonteerd van de wastafel. Wel een tang voor moeten kopen om de kraan te kunnen verwijderen, maar dat ding komt altijd wel weer een keer van pas.

  Eenmaal los van de wastafel mijn werkbankslijpmachientje aangepast (beschermkapje er af) en aan het dikke schroefdraad van het bovendeel 2 vlakke kanten geslepen. Daar een steeksleutel op gezet en eigenlijk zonder heel veel kracht te hoeven zetten ging het bovendeel los.

  Nu ligt alles in de schoonmaakazijn te weken en aan het einde van de dag alles terug monteren.

  Hoop dat ik de wateraansluiting weer waterdicht krijg (zonder nieuwe spullen). Op de muur zitten 2 hoekstopkraantjes met knelkoppeling, alleen zit er geen knelring in maar een rubberen ring. Nog nooit gezien.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #14
  Dat de kraankop nu wel los ging is waarschijnlijk te wijten aan het warm worden door het slijpen.

  Zit er alleen een rubber in de knelaansluiting of een rubber ring, een plaatje en een ring die onderbroken is ?
  Die laatste ring zorgt er voor dat het pijpje vast geklemd wordt in het kraantje.
   

  BertPleizier

  • #15
  Dat laatste: dus de moer, afgeschuinde knelring met onderbreking er in, metalen ringetje (heel dun) en een rubberen O-ring.

  Alles is weer gemonteerd en tot nu toe lekt er niks.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu