Bouten grasmaaiermes losdraaien

Frank

Vaste beantwoorder
  • #41
Nee, dan heb je het nog niet helemaal begrepen.
De bedoeling met een linkse ( en tapse) tap is dat je een efgebroken bout kan verwijderen doordat je een gat boort in de bout en er een linkse en enigszins tapse tap in draait. De tap gaat steeds vaster zitten en doordat je linksom vastdraait draai je de bout linksom los.

Maar dat zal jou niet echt helpen denk ik, want je kan met zo'n tapkrukje niet meer kracht zetten dan met een sleutel.
Het is zoals gezegd meer voor afgebroken bouten of bouten met ronde kop. Voor bouten die loeivast zitten is uitboren op de schachtmaat van de bout en vervolgens met een rechtse tap de draadresten verwijderen de juiste methode.

En dan inderdaad de juiste tap gebruiken voor de betreffende schroefdraad, die je kan herleiden van de al loszittende bout.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #42
@ Frank,

Daar heb je inderdaad gelijk in. Een linkse tap draai je in het gat van de uitgeboorde draadeind en niet in het schroefgat natuurlijk.

Maar de vraag is in hoeverre de draadeind nog vast zal zitten als de spanning eraf is. Misschien is het juist wel de kop van de bout (die een vaste ring heeft) wel de boosdoener. Door de ring heeft de kop een groter raakvlak --> meer wrijving / druk op het mes.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #43
Precies en daarom adviseerde ik om de kop weg te sljpen met de kans om het restant met een tang te verwijderen.
Daar voegde Jan nog aan toe om dan vooraf een gaatje te boren voor een linkse tap omdat je makkelijker op een bout kop boort dan op een afgeslepen restant.

Dus boren, slijpen en zien wat er van komt.
Succes.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #44
Met welke diameter boor kan ik de bout het beste inboren? Het is een M10 bout. Ik moet met de hand boren, dus hoe kleiner de diameter van de boor, des te meer marge heb ik met eventueel schuin boren.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #45
Het gaat er meer om om alvast een gat in de bout te hebben voordat je de kop er af slijpt.
Dus bijvoorbeeld 4 mm is eerst voldoende.
Dan de kop er af en hopen dat hij los komt.
Zoniet dan kan je wat groter boren om toch met een linkse tap te proberen, wil dat niet dan boor je weer groter op de diameter van de schacht. Zie andere bout.
Goed in het midden een centerpunt slaan en een goede boor gebruiken dus niet eentje uit zo'n 5 euro setje.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #46
Ok! Ik ga morgen bij de echte ijzerwarenwinkel een metaalboor kopen. Bouwmarktboren zijn toch al niet mijn favoriet.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #47
Vrije dag is goed besteed! De kop heb ik eerst 2 cm ingeboord met 5 mm. Daarna met een 8 mm boor de kop ingeboord. Ging wonderbaarlijk recht!

Toen ik zag dat de kop bijna doorgeboord was met de dikke boor gaf ik de kop van de bout een tik met de klauwhamer en de kop brak netjes af (scheelt weer slijpen: met benzine in de maaier is dat toch weer lastiger. Moet je eerst weer aftappen). Nadat het mes en de beschermkap hierdoor loskwamen had ik precies 3 mm draadeind dat nog uitstak. Het zat gelukkig los in de poelie, dus dit was er met een tangetje zo uit!

Bedankt voor de tips en trucs die gegeven zijn. Nu alleen nog twee nieuwe bouten halen! Nouja, ik denk dat ik er maar gelijk een doos van meeneem, want dit zal nog wel een paar keer gebeuren denk ik ;).
 

Pigion

  • #48
Als je het draad van de nieuwe bout invet, zal deze zeker niet zo vast gaan zitten. Kijk wel even wat voor bout erin gaat, liefst een originele bout. Verder moet je eens kijken naar je gereedschap. Voor dit soort klussen prefereer ik een ringsleutel zonder verzet doch met de steel onder 15 graden. Bij doppen in elk geval een zeskantdop nemen.
Pigion.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #49
Mooi zo!
Gebruik een beetje kopervet.
Goedkoper dan tig bouten en heb je lang plezier van, ook bij andere klussen.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #50
Dat ga ik inderdaad nog even halen. Is dat bij de bouwmarkt te koop?

@ Pigion:

Ik heb al 4 nieuwe bouten gehaald bij de grasmaaierdealer (zijn dus origineel). Dacht laat ik er maar gelijk 2 voor reserve meenemen, kan nooit kwaad.

Ik heb diverse soorten gereedschap gebruikt. Allereerst een dopsleutel (was een zeskantsdop). Daarna heb ik het met een dubbele ringsleuten geprobeerd. Alleen doordat de steel van het mes wegloopt (hoek van 15 graden), duw je bij veel kracht zetten de ring scheef op de kop van de bout, waardoor deze beschadigd. Tot slot heb ik nog een bahco, griptang en tussendoor nog een slagmoersleutel er op los gelaten.

Ik ga me nu gewoon aanleren elke keer dat ik benzine bijvul even de bouten een slag los te draaien en weer vast te doen.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #51
Ik geef je meer kans bij de automaterialenhandel.
Als je dat spul gebuikt hoef je niet iedere keer de bouten los / vast te draaien hoor.
 

Black Knight

  • #52
Zoals Frank zegt : hier staat ook een bus kopervet van de automaterialenzaak. Heb nog geen doe-het-zelf zaak gezien die het heeft.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu