Bouten grasmaaiermes losdraaien

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #1
Ik wilde gisteren het mes van mijn grasmaaier slijpen, maar ik kreeg het mes niet los!

De twee bouten zitten zo'n 6 cm naast het draaipunt en zijn zo vast gedraaid, dat als je kracht zet, je het mes rond draait. Tegenhouden met de andere hand lukt ook niet, aangezien je dan met je ene arm moet duwen en met je andere hand moet trekken.

Zijn er nog tips om de twee bouten los te krijgen? Of moet ik even bij een garage vragen of ze ze met de luchtmoersleutel los kunnen halen?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Ringsleutel er op zetten, en er een keer een flinke tik op geven met een hamer.
Dat helpt meestal wel.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #3
Een blok met een lijmtang monteren zodat het mes er tegen komt als je de zaak wenst los te draaien
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Een slagmoersleutel is het veiligst, u zou niet de eerste zijn met een lap vel van de hand bij gebruik van een ringsleutel.
Wilt u toch een ringsleutel gebruiken dan even een dikke lap om het mes wikkelen, dat beperkt het risico aanmerkelijk.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
Het nadeel van een steeksleutel, ringsleugel, bahco is dat je de kop van de moer snel beschadigd, doordat je de kracht niet vlak langs het mes kan zetten, maar altijd een beetje schuin er van af. Hierdoor staat je gereedschap altijd schuin t.o.v. de bout.

PS: je kan je hand niet aan het scherpe deel (nouja, het moet weer scherp worden) van het mes openhalen, want dat zit aan de andere kant van het mes dan de kant waar je heen duwt. Niettemin kun je ook aan de andere kant van het mes je hand flink openhalen.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #6
Zit er niet een borglip tegen de kop aan geslagen?

Wat ook nog kan maar niet waarschijnlijk is met excentrisch geplaatste bouten is dat het linkse schroefdraad is.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Bij de gangbare motormaaiers in ons land zit er geen borglip op de bouten van de messen en komt linkse schroefdraad in de hele machine niet voor.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #8
Er zit geen borglip o.i.d. bij de bout. Ook is het geen speciale bout. Ik heb er vorig jaar bij gestaan bij de grasmaaierdealer. Hij draait ze zo los met de slagmoersleutel en verving ze door normale bouten.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #9
Jan schreef:
en komt linkse schroefdraad in de hele machine niet voor.
OK, maar wijken bosmaaiers daar dan vanaf?
Ik weet namelijk zeker dat het mes van mijn bosmaaier met linkse draad vastzit.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Kan kloppen, ik ken die ook alleen met linkse draad.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #11
Inmiddels is er met de luchtmoersleutel 1 bout losgedraaid. De andere bout heeft een ronde kop. Die zat zo vast dat de luchtmoersleutel er gewoon overheen sloeg.

Wat is nu de volgende stap?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #12
Zou de volgende werkwijze mogelijk zijn?

1: In het midden van de kop een gat boren;
2: Kop vande bout komt los, mes is los;

Dan twee mogelijkheden: met een tang draai je nu zo de draadeind uit de grasmaaier (er zit geen kracht meer op), of de draadeind van de bout zit nog steeds muurvast. Dan:

3: Afhankelijk van de dikte van de bout (denk M8), het draadeind wegboren (netjes recht) met een 6,8 mm boor;
4: Rest van bout wegdraaien met een M8 tapeind.
 

EtK

  • #13
Is het niet mogelijk om het mes te blokkeren en vervolgens met een griptang de bout los te draaien?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #14
Hieronder een foto van de situatie:



Zoals je op de onderstaande foto kunt zien ligt het mes in een soort beschermsleuf. Deze steek ook onder het mes uit (waarschijnlijk om de boutkoppen te beschermen). Nadeel daarvan is dat een griptang geen houvast heeft. Deze zit onvoldoende op de bout.



Het lijkt wel of het materiaal van de bout en de grasmaaier samengesmolten is. Er zit werkelijk geen enkele beweging in de linker bout. De fabrikant zal het wel veilig vinden, ik vind het vooral lastig als de bouten niet los willen ;).

De bout heeft al een flink aantal klappen op z'n kop gekregen met de hamer, hij is verwarmt met een gasbrandertje, WD40 is er al opgespoten, niets helpt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
Zoals ik al eerder schreef, gebruik even een slagmoersleutel, die bouten kunnen echt ontzettend vast zitten, ga even bij de garage o.i.d. langs.
U loopt nu kans de koppen te beschadigen en dan kost het klauwen vol geld om ze er nog uit te krijgen want dat kunt u zelf waarschijnlijk niet.
Een griptang is het beste middel de koppen kapot te krijgen.

Smeer bij de montage de schroefdraad eerst even in met kopervet, dat voorkomt moeilijkheden met verwijderen in de toekomst.

Foto's plaatsen graag via klusidee.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #16
Ik ben al bij een garage geweest. De slagmoersleutel kreeg 1 van de 2 bouten ook niet los.

Is uitboren en met een links draaiende tapeind de rest van de bout verwijderen een optie?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #17
Vaak zijn deze bouten van een hardere kwaliteit dan normaal, met een gewone ijzerboor komt u er dan niet in, u zult dan een speciale boor moeten kopen.
Meet de dikte van de andere bout op, gebruik een boor die 3 mm kleiner is dan de dikte van de bout, maak met een centerpunt een gaatje in de kop van de bout en houdt de boor recht.
Dan met een draadeinduithaler proberen de bout te verwijderen, gebruik nooit een tap, die kan afknappen en dan is het echt gebeurd.



Lukt dit niet dan als laatste redmiddel het gat groter boren, de maat van de boor moet overeenkomen met de groef in de draad van de bout.
Hierna met een tap de laatste restjes in de schoefdraad verwijderen, draai regelmatig even de tap iets terug en blaas met een luchtpistool de rommel eruit.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #18
Je zou ook kunnen proberen of je met een kleine haakse slijper de kop weg kan slijpen (zonder het maaiblad te raken!), dan is het blad er af, en is de spanning van de bout. Het resterende deel kan je dan met een tang wellicht los draaien. Lukt dat niet dan kan je altijd nog met een linkse & tapse tap het restant proberen te verwijderen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #19
Is ook mogelijk maar dan eerst het gaatje door de kop boren, op de kop is het gemakkelijker de center in het midden te krijgen, op de bout zelf is dat lastiger.
 

Mark en 3 meiden

  • #20
Als je het gaatje er een beetje in heb
de boutkop weggeslepen
en maaiblad verwijderd
griptang erop en de bout inspuiten met een bevriesmiddel van een heel bekende fabricant in schroefdraad borgingen/afdichtingen
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu