Bosch WFB4000 af-en-toe was in afvoersysteem (pomp)

Kaajee

  • #1
Wij hebben naar alle tevredenheid al jaren een Bosch WFB4000 wasmachine in gebruik, echter de laatste tijd komt het af-en-toe voor (eens per kwartaal oid) dat er een stuk wasgoed in het afvoersysteem terecht komt. Dus uit de wastrommel raakt. Dit is altijd een klein item, kindersokje oid....

Dit komt dan vanzelfsprekend in het afvoer/afpomp circuit terecht. Tot nu toe was dit meestal op te lossen door de draaidop/deksel voor de pomp (rechstonder, achter paneel) eraf te draaien en dan trof je meestal de sok links in het gaatje aan. Deze eruit trekken en we konden weer wassen. Nu was er iets groters tussen geschoten en moest ik de machine op z'n achterkant leggen en de rubberen 'mof' (??) die meteen onder de trommel zit er af halen en daar een stuk wasgoed verwijdern. Enfin, voorlopig kunnen we weer even.

Mijn concrete vraag is nu of dit een storing is die makkelijk te permanent verhelpen is en of dit nog de moeite waard is?
Dus voorkomen dat er een stuk wasgoed buiten de (was)trommel komt. Er zit dus ergens ruimte waar iets kleins langskan......
 

Kaajee

  • #2
Weet iemand hier een antwoord op?
 

Witte Hond

  • #3
Waarschijnlijk is je manchet versleten. Als de afstand tussen de trommel en het manchet te groot wordt, kan de machine inderdaad dit soort kuren gaan vertonen.

Dus na mijn idee kun je het beste het manchet (deurrubber) vervangen, en dan zal de klacht opgelost moeten zijn.
 

Kaajee

  • #4
Thx.

Daar dacht ik ook aan. Eén ding vraag ik me dan toch af; als de (rubber) manchet versleten is, en er dus ruimte is/ontstaat waardoor wasgoed kan glippen, zou je toch denken dat water hier sowieso doorheen kan/sijpelt en zou je dus lekkage verwachten.
Dit is echter geenzins aan de orde, onder de wasmchine is het kurkdroog, dat kan ik dan dus niet verklaren.

Of maak ik een denkfout hier?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
De slijtage die bedoeld wordt heeft niets te maken met de afdichting van de manchet maar met de ruimte tussen de manchet en de trommel.
 

Kaajee

  • #6
Ja, maar ben ik nou gek? Als er toch een stuk wasgoed door/langs kan, kan water er toch zeker langs? En water zoekt makkelijk z'n weg, dus verwacht je dan toch ook 'lekkage'?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Een wasmachine heeft een trommel en een kuip, de trommel moet vrij kunnen draaien in de kuip dus daar past niets tussen (behalve een verdwaald kledingstuk bij slijtage).

Tussen de kuip en de buitenwand moet een waterdichte verbinding zitten, dat is de manchet, die zorgt ook voor de waterdichte sluiting van de deur.
Tussen de trommel en de manchet moet enige ruimte zitten om te voorkomen dat de manchet en trommel elkaar raken, bij slijtage kan er soms een stukje wasgoed tussen komen en onder in de kuip verzeild raken.
Waar een stukje wasgoed doorheen kan zal het met water zeker lukken.
 

Ronald41

  • #8
Kaajee schreef:
Ja, maar ben ik nou gek? Als er toch een stuk wasgoed door/langs kan, kan water er toch zeker langs? En water zoekt makkelijk z'n weg, dus verwacht je dan toch ook 'lekkage'?
Het gaat om de ruimte tussen de trommel en het manchet, niet de afdichting tussen de deur en het manchet. Er is altijd ruimte tussen het manchet en de trommel, ruimte genoeg voor water maar niet genoeg voor kledingstukken. En dat is precies de bedoeling.

Het manchet zorgt er zo dus voor dat er geen wasgoed in de kuip komt. Als dit versleten is gebeurt dat dus wel. (zoals je gemerkt hebt).

Het is trouwens wel 1 geheel met het deurrubber, het manchet heeft dus 2 functies.

Groetjes Ronald.
 

Kaajee

  • #9
Aha, nou is het me duidelijk, thx......

Is het vervangen van de manchet 'eenvoudig' zelf te doen? Of is het toch wel een dusdanig lastig klusje dat er iemand bij moet komen?
Als het niet goed gebeurt krijg je wel lekkage natuurlijk.....
 

Henny

  • #10
Zie hiervoor Manchet vervangen Bosch WFL2862 topic. (te vinden via de zoekfunctie)

Het juiste bestelnummer van het manchet, is afhankelijk van het
E-nummer van de machine.
 

Kaajee

  • #11
Toevallig ? :D Ook vanmiddag gevonden, sorry, slecht gezocht.
Ik had al zitten kijken naar mn. die spanveer om de buitenrand van het manchet. Ik durfde die niet echt los te maken. Heb je daar nou een speciale tang voor nodig, eigenlijk een omgekeerde tang? Dus een tang die als je knijpt juist uit elkaar gaat? (ik hoop dat ie het goed omschrijf).
Ik durfde niet al te veel kracht te zetten, maar kreeg weinig beweging in die 'spanveer'. Er zitten wel 2 lipjes, maar.......

EDIT: maw moeten die twee 'lipjes' nu juist (met kracht) naar elkaar toe of juist van elkaar af......Ik neem aan naar elkaar toe, maar er is nauwelijks beweging in te krijgen. Ik ben bang dat ik iets forceer en dan dus kapot maak......
 

Henny

  • #12
Gewoon een platte schoevendraaier onder de veer plaatsen en de veer van het manchet af duwen.
 

Kaajee

  • #13
:D :D Ha, ha, je was me net voor!! thx.

Nog even voor de zekerheid, voordat ik voor niets deze actie ga uitvoeren (en vergeefse uitgave doe).

Dit moet toch het probleem zijn in mijn geval: ruimte bij/tussen het manchet......er kan toch op geen andere manier wasgoed in het afvoer systeem komen?
 

Henny

  • #14
De enige open verbinding tussen de trommel en de kuip is aan
de voorzijde bij het manchet en de gaatjes in de trommel.

Deze laatste zijn natuurlijk te klein om wasgoed door te laten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu