Problemen Bosch vaatwasser (piept na 2 min)

Moofie

  • #1
Hi all,

Hopelijk kan iemand mij helpen. Ik heb een Bosch vaatwasser waarvan ik niet precies weet hoe oud die is. Ik schat dat deze minstens 6 a 7 jaar is.

Het probleem:
- Wanneer ik een programma start begint deze deze na 2 minuten te piepen. Soms een paar minuten, soms wat korter. Na een tijdje start het programma wel gewoon.
- De ene keer als ik een programma start is de vaatwasser na 15min klaar. Het lijkt dan alsof er alleen een voorwas is geweest ofzo. Het vaatwasserblokje is bijvoorbeeld ook nog niet geleegd.
- Soms blijft er water staan in de vaatwasser op het einde van het programma.

Wat ik het gedaan:
- Filter schoongemaakt en gekeken of er een blokkade zit bij de afvoer in de machine. Helpt dus niet.
- Ik heb de zijkant van de vaatwasser opengemaakt. Zie foto's.
- Op dit forum een link gevonden van een vergelijkbaar probleem. Ik heb een aantal stappen gevolgd, maar ik ben niet zo technisch dat ik de hele machine uit elkaar kan halen. Of in ieder geval, dat niet wil proberen zonder beter te begrijpen wat het probleem is.

Wat opvalt:
- na een programma voelt de afvoerslang redelijk zwaar aan. Ik vermoed dat er water in blijft staan.
- Ik heb de zijkant eraf gehaald om te zien wat er gebeurd tijdens een programma. Wat opvalt is dat het waterreservoir al gevuld is voordat ik een programma start. Klopt dit eigenlijk wel?
- Als de vaatwasser begint te piepen na 2 minuten en ik open de vaatwasser brand het lampje met het kraantje. Op deze site had ik in een topic gelezen dat het met de waterintake te maken kon hebben. Toen ik de vaatwasser openhaalde kon ik daar zo snel niks aan zien.

Type:
Bosch
SMP68M05SK
Andere codes die ik zie: 13351595, 134/480 (346) --> zie foto

Concrete vragen:
- Zien jullie gekke dingen op de foto's?
- hoort het waterreservoir vol of leeg te zijn bij de start van een programma?
- hoort de afvoerslag ''zwaar'' aan te voelen als een programma klaar is?
- En natuurlijk: hoe kan ik het probleem oplossen?

Alvast bedankt voor jullie hulp

vaatwasser 2.jpg vaatwasser 4.jpg vaatwasser 1.jpg vaatwasser 3.jpg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Moofie schreef:
Andere codes die ik zie:
Je kijkt op het verkeerde label. De exacte gegevens die nodig zijn om explosietekening op te roepen + de leeftijd van de machine te kunnen weten, staan op de bovenkant van de deur. Inge'laserd', dus slecht zichtbaar (zaklantaarn helpt vaak).
Benodigd zijn complete E-nummer, SMP68M05SK/?? en FD-nummer.
 

Moofie

  • #3
Hi,

In het vakje E-nr staat: SMP68M05SK/D5 - FD: 9711 - Z-nr: 00134

De regel eronder staat: Type: SD6P1B - SMP68M05SK 017110282621001343

Zijn dit de nummers die nodig zijn?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Alvast wat reacties die je huidige vermeldingen betreffen:

Moofie schreef:
Bosch SMP68M05SK
Dat is een model zonder display, maar met zgn. Zeolith droging.
- Zonder display - betekent dat eventuele foutcodes niet te zien zijn. Een vakman zou die codes ook via knoppencombinaties kunnen reproduceren, maar daar heb ik geen ervaring mee. Dat betekent dat er helaas geen (makkelijkere) afstandsdiagnose mogelijk is.
- Met Zeolith - dat is een behoorlijk gecompliceerd systeem en vrij kwetsbaar voor vervuiling (die je niet zomaar schoon kunt maken). Ook dat betekent, dat de mogelijkheden om zelf een reparatie te doen, veel geringer zijn.
Moofie schreef:
- Ik heb de zijkant van de vaatwasser opengemaakt. Zie foto's.
Dat ziet er niet slecht uit.
Moofie schreef:
- na een programma voelt de afvoerslang redelijk zwaar aan. Ik vermoed dat er water in blijft staan.
Indien de afvoerslang in een lus hangt, is dit normaal, dan blijft er water in staan en dat heeft geen invloed op een juiste werking.
Moofie schreef:
Wat opvalt is dat het waterreservoir al gevuld is voordat ik een programma start. Klopt dit eigenlijk wel?
Ja, dat is correct. Dat water dient voor het condenseren (afkoelen) na de laatste spoelbeurt en wordt de eerstvolgende spoelbeurt weer gebruikt.
Moofie schreef:
- Als de vaatwasser begint te piepen na 2 minuten en ik open de vaatwasser brand het lampje met het kraantje.
Dat zou kunnen betekenen, dat de flowmeter niet lekker werkt. Die zit in het hier in het labyrint:
flowmeter.jpg


Dat is een zgn. reedswitch, een magnetisch gevoelig schakelaartje, dat de toegevoerde hoeveelheid water moet meten. Die wil nog wel eens slecht contact maken, met name als hij vaak moet schakelen. Helaas is het erg lastig, om dmv. een meetinstrument vast te stellen of dit element correct schakelt, met name bij hogere schakelsnelheden. Je kunt eigenlijk alleen meten (met een ohmmeter) of hij geleidt of open staat. Vervanging kost niet veel (indien je het zelf doet) en is vrij makkelijk te doen (alhoewel ik daar zelf geen ervaring mee heb), maar is volledig op de gok.

Met behulp van het E-nummer dat je inmiddels vermeld hebt, SMP68M05SK/D5 kon ik de explosietekeningen opzoeken (klik hier). De flowmeter staat op tekening 4/6 (met pijl > naar de juiste tekening gaan) en heeft in de tekening nummer 0405, onderdeelnummer 00611317 en kost ca 21 Euro (excl. 5 Euro verzendkosten).

Echter: geen enkele garantie dat de vaatwasser het na vervanging van dit onderdeel weer zal doen. Ik ben alleen afgegaan op dat lampje met kraantje voor deze 'diagnose'.

Berucht zijn ook de problemen met de hittepomp, maar het gaat te ver om daar zonder een foutmelding te weten aandacht aan te besteden.

Moofie schreef:
Dat betekent dat dit apparaat de fabriek heeft verlaten in november 2017.
Dus inderdaad bijna 7 jaar oud.

Tot zover mijn (leken) hulp. Misschien kan een vakman op dit forum er nog iets voor betekenen?
 

Moofie

  • #5
Hallo Kees,

Dankjewel voor de uitgebreide reactie. Dat waardeer ik. Die 21 euro wil ik er nog best aan uitgeven om te proberen ook al is het op de gok.

Ik laat het topic nog even op staan. Wellicht zijn er nog meer mensen met suggesties / analyses :)
 

Moofie

  • #6
Ik ben de reedswitch vervangen, maar helaas begint de vaatwasser weer te piepen na verloop van tijd. Iemand nog andere suggesties voor wat ik kan proberen?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Nee, verder is er (wat mij betreft) weinig hulp op afstand te verwachten. Om de doodeenvoudige reden, dat er verder niets van een foutcode bekend is. Vind ik wel jammer, maar het is niet anders, het apparaat is te gecompliceerd.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #8
Hang de afvoerslang eens in een emmer en kijk eens hoe dat gaat.
De meeste verstoppingen komen voor aan de kant van de sifon daar waar de afvoerslang op aangesloten zit door de "vernauwing"
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu