Bosch Logixx vaatwasser wast niet schoon

Wharting

 • #1
Hallo,

Mijn Bosch Logixx vaatwasser wast de spullen in het bovenste rek niet schoon. Al een aantal keren de machine gereinigd met zowel soda als machinereiniger. Vorig jaar is door Bosch nog de watertoevoer gerepareerd.
Gek genoeg zijn de spullen die in het onderste rek staan wel altijd schoon.
Ik heb sterk het vermoeden dat de watersproeier die de bovenkant 'bedient' het op een of andere manier laat afweten. Of dat werkelijk zo is kan ik niet aangeven. Iemand tips?
Alvast bedankt.

Grtz,
Willem :wink:
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #2
Ik denk dat je een vaatwasser hebt met een waterwisselsysteem.
Dan worden via die waterwissel de onderste en de bovenste sproeiarm beurtelings 'aangestuurd'.

Geef het E-nummer eens, dan kan ik kijken of dat inderdaad bij jouw vaatwasser aanwezig is. E-Nummer is ingegrafeerd in de bovenkant van de deur, slecht leesbaar, zaklamp helpt...
 

Wharting

 • #3
Dank voor je reactie.
E-nummer is SGS5672EU/20.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #4
Ja, dat is inderdaad een vaatwasser met het systeem waar in het doorstroomelement (art.nr 488856) een waterwissel zit (is één geheel met dat element!). Als die waterwissel (of de aansturing ervan) defect is, dan blijft hij in één stand staan en wordt het water steeds maar door één sproeiarm gestuurd.

Het wisselen gebeurt normaal gesproken elke ca 1,5 minuut. Dus 1,5 minuut wordt de onderste arm aamgestuurd, dan gewisseld (duurt ca 6 sec) dan bovenste arm 1,5 minuut. Je kunt dit enigszins controleren door te luisteren of het geluid van het water wel of niet met dat ritme verandert.

Je zou in elk geval voor de zekerheid de sproeiarmen kunnen schoonmaken (zie gebruiksaanwijzing), maar ik denk zelf niet dat het daarin zit. Een afgebroken asje van de wisselmotor komt erg vaak voor en is helaas alleen maar te verhelpen door het gehele doorstroomelement te vervangen.

Vervangen van dat element is een enorme klus, element kost ca 130 euro... Ik heb het zelf één keer gedaan aan de hand van deze duitstalige beschrijving. Maar je moet dan wél op de wisselmotor kunnen meten dat er met regelmaat spanning op staat, zoniet dan is (ook) de stuurunit defect!

Als je googelt met het nr 488856 vind je wat afbeeldingen van het element. :wink:
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
 • #5
Sproeiarm niet verstopt met allerlei pitjes en dergelijke?
 

Wharting

 • #6
Ik zal eerst nagaan of de boel niet verstopt zit met rotzooi.
Als dat geen soelaas biedt zal wellicht het element vervangen moeten worden.
Bedankt voor de reacties en tips.
Ik laat weten wat de oorzaak is geweest.
 

Wharting

 • #7
Bij het schoonmaken en doorspoelen van de bovenste sproeiarm kwam een stukje wit plastic naar buiten ter grootte van een 20 eurocent muntje.
Hoe het er in terecht komt mag Joost weten. Ik vermoed dat dit de oorzaak van het euvel is geweest omdat de vaatwasser spullen in het bovenste rek nu wel schoon wast. Mogelijk dat het stukje plastic de toevoer van water belemmerde.

Grtz :wink:
Willem
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #8
Nou gelukkig maar, goedkoper kan het niet, je houdt er zelfs nog geld aan over. :mrgreen:
 

Wharting

 • #9
Probleem zat toch ergens anders. Waarschijnlijk kalkaanslag.
Machine waste nl nog niet schoon. 200 ml HG wasmachine reiniger en draaien van normaal programma heeft probleem echt opgelost.
Wilde deze 'tip' toch even delen.

Grtz,
:wink:
Willem
 

Ruudkoele

 • #10
Hallo,

Een late reactie en ik hoop dat deze nog wordt opgepikt door Kees. Kun je aangeven of onze vaatwasser ook voorzien is van een waterwisselsysteem.
Betreft een Bosch met E-nummer SGV5303EU/19

Gr
Ruud
 

Frank

Vaste beantwoorder
 • #11
Graag even opnieuw zelf een topic starten.
Deze zet ik nu op slot.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu