Bosch vaatwasser SMV63N00 geeft vreemd brommend geluid!

Peter61

 • #1
Onze vaatwasser maakt de laatste tijd een vreemd, moeilijk te omschrijven brommend geluid. Het geluid lijkt op een paar katten die ruzie hebben en dan zo aanhoudend dreigend naar elkaar zitten brommen (zonder het mauwen gelukkig :) ). Het geluid is er niet continue, maar als het er is kan het minuten lang aanhouden. Ik moet nog wat verder uitzoeken in welke fase van het afwasproces het precies is. Het komt in ieder geval pas na enige tijd. Ik hoor dat als het geluid er is de sproeiarmen actief zijn. Ik heb ook wel eens even de bovenste sproeiarm verwijderd en toen was het geluid weg....
Het is knap irritant, want we worden er ’s nachts als de vaatwasser draait zelfs wakker van.

Het is gekomen nadat de afvoerpomp gedemonteerd is geweest i.v.m. dat in de kuip water bleef staan. Dat probleem is nu opgelost, maar ik kan niet bedenken wat dat met die brom te maken heeft, want tijdens het afpompen is het geluid er in ieder geval niet.
Heeft iemand een idee?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Peter61 schreef:
  ... want we worden er ’s nachts als de vaatwasser draait zelfs wakker van.
  Dat 's nachts laten draaien is niet echt verstandig. Het komt af en toe voor dat er op de besturingsprint iets fout gaat waardoor er daar brand ontstaat. Weliswaar betrof de terugroepactie van BSH (Bosch, Siemens etc.) daarover een iets ouder model dan de jouwe, maar toch... Ik zou het niet willen riskeren zo'n machine te laten draaien als ik slaap. Hopelijk heb je goede brandmelders en kun je ze horen als je slaapt.  Het geluid zal uit de hoofdpomp komen. Die wordt driefasen aangestuurd via een inverterschakeling. Misschien zit er iets in die pomp. Of misschien is er iets mis met de inverterschakeling (lijkt me het meest waarschijnlijk). Wat het precies is weet ik niet.

  De inverter zit op de besturingsprint, onderdeelnr. 00649137. Een dure jongen. :?
   

  Peter61

  • #3
  Bedankt voor je reactie! Heftig die foto!

  Het gekke is dat als ik de bovenste sproeiarm er uit haal dat het geluid dan weg is. Je zou dan toch niet onmiddellijk aan de aansturing denken, maar eerder aan de pomp zelf. Die krijgt minder tegendruk na het losnemen van de arm.
  Kan er iets van vervuiling in terecht komen?
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Ik kan het je niet zeggen. Ik weet wel dat deze serie vaatwassers werkt met hoofd- en afvoerpompen, die door de besturing gebruikt worden om te bepalen of er al of niet (voldoende) water aanwezig is en of er (voldoende) afgepompt is. Dat gebeurt dmv. het meten van de stroom van die pompen.

  Dat systeem maakt het lastiger om te bepalen wat er precies aan de hand is.

  Misschien kan s.oldeerbout er nog iets van zeggen vanuit zijn ervaring. :wink:
   

  S.oldeerbout

  Specialist Keukenapparatuur
  • #5
  Anders even de metalen plint weer verwijderen , in sommige modellen zit een ventilator aan de rechterkant die kan behoorlijk kan brommen.
  Kan ook simpelweg resonantie zijn van de pomp.
  Bromt hij ook zonder vaat?
   

  Peter61

  • #6
  Ik denk dat ik de oorzaak van het bromgeluid gevonden heb!
  De sproeiarm is denk ik de boosdoener geweest.

  De bovenste sproeiarm loopt maar net vrij van het kunststof deel dat de sproeiarm aan de kuip koppelt. Onder een bepaalde hoek die de arm kan maken, kan die arm het kunsstof van de achterkant raken. Wat er gebeurde was denk ik dat op het moment dat die arm tijdens zijn rotatie vast kwam te staan, dat dan het vervelende bromgeluid te horen was. Ik heb nu met een Stanleymes het opstaande randje van het kunststof dat aan de achterkant zit een beetje weggesneden, waardoor de arm een halve mm meer bewegingsvrijheid krijgt. Net genoeg dat hij vrij loopt en niet meer kan vast slaan. Ik vermoed dat het kunststof wat is kromgetrokken, na al die honderden keren dat het verhit is geweest bij vaatwasbeurten.

  Ik zit er aan te denken om een nieuwe sproeiarm te bestellen, mede omdat nu de sproeiarm wat moeilijk te koppelen is bij het dichtschuiven van de korf: je moet wat rommelen en duwen tegen de korf om de koppeling met de kuip tot stand te brengen (anders gaat de deur ook niet dicht).
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu