Bosch vaatwasser E01 storing

jacobo

 • #1
Onze vaatwasser Bosch SMS57L12EU/41 FD9601 geeft plotseling een E01 storing. Meestal draait de machine een Eco programma en om de zoveel tijd een 70 graden programma om te reinigen. De storing ontstond toen wij een 45-65 graden programma gebruikten.
Er stond nog water in de machine, de vaat leek wel schoon. Ik weet niet precies wanneer in het programma de machine is gestopt maar het lijkt dus vrij aan het eind te zijn.
We hebben een aantal toetscombinaties geprobeerd om de melding weg te krijgen maar geen resultaat. Uiteindelijk het (warme) water er maar uitgeschept.
De machine doet nu helemaal niks meer, geeft direct de code E01 aan. start ook niet na het langer verwijderen van stekker uit stopcontact. Het lampje van het glansspoelmiddel brandt trouwens ook.

Inmiddels heb ik de afvoerpomp goed bekeken en schoongemaakt. Er was niet veel vuil te bekennen trouwens.
Het labyrint heb ik schoongemaakt. Dat was vies. Oa bij de plek waar via de kleine schroef het water in uit de vaatwasser naar het labyrint gaat.
De bedrading bij de deur is in orde.
De bodemplaat is helemaal droog.

Ik heb het forum en op internet gezocht naar mogelijke oorzaken:
-defect verwarmingselement (Water komt niet op juiste temperatuur. Wij hebben nog heet water toegevoegd maar daar sloeg de machine niet op aan dus ik denk niet dat dat het is)
- Flow-switch is kapot
- verstopping van de RT avpomp
- probleem met de voedingsmodule
- waterniveau is te laag.

Een andere pomp installeren zou nu als eerste in mij opkomen. (Maar stel dat het daarmee verholpen is vervalt de code dan wel? Ik zou namelijk verwachten dat er een specifieke code voor de pomp zou branden en dit is een 'algemene' code waarbij de oorzaak dus niet duidelijk is.)

Misschien dat hier iemand nog een goed idee heeft?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Lampje45

  • #2
  Mijn bronnen vermelden andere oorzaken:

  E01 Pompregeling of pompomschakeling defect Elektronica vervangen

  E01 Besturing van de circulatiepomp defect. De fout kan optreden bij overspanning of onderspanning. Mogelijk: de besturingsprint moet worden vervangen.

  Kun je hier wat mee?

  Ik denk dat je het richting printkaart moeten zoeken in een defect relais of zoiets.
   

  jacobo

  • #3
  Hallo Lampje,
  Wow, waar heb je dat zo snel gevonden? :) Bedankt in ieder geval voor je snelle reactie, echt fijn.
  Vrees alleen dat dit me boven de pet groeit... :cry:
   

  Lampje45

  • #4
  Ach ja ik heb nog zo'n ouderwets kladboekje.

  Als je de module eruit haalt, wat vrij simpel is en de cassette eenmaal op tafel hebt liggen is het voor een electrotechnisch geschoold iemand een fluitje van een cent.

  Dit commentaar vond ik bij mijn Duitse vrienden:
  Na vele jaren (5..10) verbreken de (ongeveer 3) vermogensrelais op de elektronische printplaat meestal, hun contacten en zijn dan letterlijk uitgebrand, versleten. Bijv. het standaard relais G5LE-1-VD 12 VDC kost ongeveer € 1,50. Dus als je elektronica kennis hebt en ook kunt solderen, vervang je niet de hele print maar alleen die relais bij fouten zoals E01, E02, of zelfs een oneindig programma, etc. veroorzaken

  Hoe kom je bij de printplaat?

  Foutcode E01, E02, E03 en E05

  Als je het zelf of een handige buurman dit doet, dan ben je nog geen tientje kwijt, de complete printkaarten zijn helaas peperduur.
   

  jacobo

  • #5
  Dag Lampje45,
  Oh heel erg bedankt voor de extra uitleg. Toch de moeite waard om te kijken of ik iemand kan vinden die me hier mee kan helpen. Je hebt me echt verder geholpen, bedankt! Het kan allemaal even duren maar ik ga er mee aan de slag!
   

  jacobo

  • #6
  Dag Lampje45,
  Ik heb de printplaat eruit gehaald en die lijkt er erg goed uit te zien. Ik denk dat het zichtbaar zou moeten zijn als de contacten van de vermogensrelais niet meer in orde zijn? Ik aarzel of het nodig is om te vervangen... Voor de duidelijkheid voeg ik 2 foto's bij.

  IMG_20210131_113536.jpg IMG_20210131_113518.jpg
   

  Lampje45

  • #7
  Met deze foto's kan ik weinig, want die zijn te veel gecomprimeerd. Als ik wat aan solderingen moet kunnen zien, dan kun je de foto's plaatsen bij bijv. google photo en hier de link plaatsen.

  Meestal zie je bij defecte relais niet van buiten, dat ze stuk zijn en ik adviseer dan ook altijd om als je toch zover bent, dat je de print op tafel hebt liggen ze preventief allemaal te vervangen.
  Want deze relais kosten haast niets en de ellende die je er van kunt krijgen kan zeer groot zijn. Op dit punt zijn dit soort witgoedapparaten vrij brandgevaarlijk.
   
  • Like
  Waarderingen: jacobo

  jacobo

  • #9
  We wassen nu al een poos met de hand af, maar dat moet niet zo blijven natuurlijk... :)
  Het lijkt me handig om de 2 of 3 relais te vervangen, maar ik weet niet welk onderdeel op de printplaat dit is. Kan je de relais herkennen op de de 1e foto van de post hierboven? Dan kan ik je de tekst geven die op dit onderdeel geprint staat zodat we de juiste bestelling kunnen doen. Of moet er nog meer preventief vervangen worden dan alleen de relais?

  Ik had eerst wat detailfoto's gemaakt, maar dat moet ik een keer bij daglicht doen anders is het niet te lezen.
   

  jacobo

  • #10
  @Lampje45 Kan je me vertellen welk onderdeel (of onderdelen) vervangen moet worden?
   

  Lampje45

  • #11
  Je doet niet wat ik je vraag om mijn adviezen goed te kunnen onderbouwen.
  Ik denk dat het verstandig is om de print in zijn geheel op te sturen naar een van de reparatiebedrijven die dit voor een schappelijke prijs doen.
  Want als je een relais niet weet te herkennen op een print dan komt reparatie op deze manier niet goed. Want daar komt toch wel wat vakmanschap bij kijken.
   

  jacobo

  • #12
  Oh sorry dan heb ik dat even gemist. Je bedoeld een betere foto nemen en deze ergens online plaatsen (zoals bij Google foto's)?
  Ik weet inderdaad niet wat op de printplaat de relais zijn en mis hierin dus kennis maar ik ken wel iemand die ze kan vervangen (solderen dus) als ik nieuwe bestel.
   

  Lampje45

  • #13
  Het zijn de rechthoekige gekleurde dozen
   

  jacobo

  • #14
  Ah kijk, dank. Dat zijn de twee oranje gevallen? Ik heb geprobeerd er een betere foto van te maken maar dat valt niet mee. Heb ze online geplaatst, wellicht kan je de tekst net lezen.

  Dit is wat ik erop lees:
  Schrack RZOH-1A4-DO12
  12VDC
  16A/250VAC

  Waar kan je dit soort spul handig bestellen? Met een snelle zoekopdracht kom ik o.a. https://www.ruttenelektroshop.nl/producten/elektronicacomponenten/relais/ en https://www.conrad.nl/o/printrelais-steekrelais-0214211 tegen. Conrad is volgens mij vaak wat duur.

   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #15
  Dit relais is nogal een speciaal geval. Heeft 1 NO (normally open) contact van 16 A, voorzover ik kanzien aan het typenummer heeft ie daarvoor aan de onderkant 2 x 2 contacten, gerangschikt volgens dit patroon:
  Layout.jpg

  Met spoelspanning 12 V, dan kom ik op bijv.:
  - Finder 40.61.7.012.2320
  - Zettler Electronics AZ762-1A-12DE
  - Hongfa HF115F-S/012-HSF
  - TE Connectivity RTS3L012
  Maar je zult zelf terdege moeten checken of dat inderdaad de juiste vervangingen zijn.
  Kernpunten om op te letten daarbij:
  - Schakelspanning/stroom 250VAC/16 A
  - Spoelspanning/weerstand 12V/360Ω
  - 1 maakcontact met dubbel uitgevoerd contact (als ik mij niet vergis, kun je zelf nakijken aan de andere kant van de printplaat).

  Welke winkel je dan kiest, is aan jou om te bepalen. Want we beoordelen hier geen winkels. Maar dit soort onderdelen is meestal zodanig van prijs, dat je daarvoor niet naar de ene of de andere winkel hoeft te gaan. Hoogstens voor de eventuele verzendkosten, die verschillen vaak wel.
   

  Lampje45

  • #16
  Sorry hoor, je kunt ze ook in China bestellen maar dan duurt het wat langer.
  Ga er maar van uit dat het zelf repareren een stuk goedkoper is, als dat je de servicedienst belt die een complete print vervangt van enkele honderden euri.
   

  Lampje45

  • #17
  En niet te vergeten de maatvoering van de pennen, want dat is ook niet altijd hetzelfde.

  Dus gewoon de originele kopen ben je zeker van je zaak
   
  Laatst bewerkt door een moderator:

  jacobo

  • #18
  Ik heb even zitten zoeken en kwam deze Schrack RZOH-1A4-D012 (012, geen O12) tegen bij Farnell en Mouser. Die eerste heeft pas weer voorraad in november, en Mouser rekent onder de 50 euro 20 euro verzendkosten... Zie dat ze ook op Aliexpress worden aangeboden, met drie weken levertijd. Zouden dat originele zijn?

  Ik koop ook het liefste hetzelfde merk en type als er nu in zit. Mij ontbreekt ook de kennis om te kunnen beoordelen of de andere merken passen / de juiste specs hebben.
   

  Lampje45

  • #19
  Ja uiteraard is dat 012, want dat deel van de code geeft de spoelspanning aan.
  Garanties zijn er niet, maar de originele komen ook uit China vandaan.
  Ik heb nog nooit problemen gehad met Ali en als je geen haast hebt, dan is het het wachten wel waard, want de prijzen schelen te veel.
  Voor een leek is het ook niet te doen om te beoordelen of er sprake is van een gelijkwaardige vervanger.
  Zelfs de meeste vaklieden zijn daar niet toe in staat. Want dit is zulk specialistisch werk.
   

  jacobo

  • #20
  Ik vond het verschil in prijzen in dit geval nog meevallen, bij Mouser komen er 20 euro aan verzendkosten kosten bij, en bij AE is dit 2,50.
  Als ik op Ali zoek op het bewuste typenummer krijg ik twee resultaten, van dezelfde store (Ke shun long). Zijn deze twee relais hetzelfde (wat me ergens zou verbazen)? Zo nee welke moet ik hebben? Typenummer op de afbeelding is gelijk.

  Links:
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu