Bosch maxx 7 sensitive doet niets meer printplaat

J57U

  • #1
Mijn droger doet niets meer. Nu lees ik uit een vorig forum dat ik dan oa de 7 pins IC moet vervangen. Ik heb de printplaat er inmiddels uitgehaald en de 7 pins IC gevonden die ik kan bestellen.

Er wordt echter ook geadviseerd om de (brandvrije) weerstand te vervangen. Ik vroeg me af waar deze precies zit aangezien het er niet echt uitziet op eerdere foto's en hoe ik erachter kan komen welke waarde ik moet bestellen. Is dit het in de eerste foto omcirkeld? er staat namelijk niets op

Ik vroeg me daarnaast af of jullie van mening zijn of het omcirkelde platte 100 weerstandje ook kapot is en vervangen moet worden.

alvast bedankt voor het meedenken!

printplaat 1.jpg printplaat 2.jpg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
De betreffende weerstand is (waarschijnlijk!) niet één van de componenten die je hebt aangegeven in de foto's.
Alhoewel een weesrtand van 100 Ohm in de schakelende leiding van een inverter-IC wel een soort beveiligende functie zou kunnen hebben. Wat meet je als je die weerstand ohms doormeet op een 200 Ohm bereik (gewoon in het circuit meten).

Plaats ook eens een overzichtsfoto van de hele printplaat, recht van boven genomen.
En een foto van de achterkant van de printplaat, indien zich daar wat voor componenten dan ook bevinden.

En geef aub. het E-Nummer van het typeplaatje aan, graag compleet, dus met index (bijv. /01). Ook het FD-nummer is zeer welkom.
 

J57U

  • #3
bedankt voor de snelle reactie! hier foto's van de volledige printplaat en het nummer.

IMG_2411.jpg IMG_2412.jpg IMG_2413.jpg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
IK zie geen nadrukkelijke aanwezugheid van een veiligheidsweerstand.

In dat geval zal dat weerstandje van 100 Ohm in je tweede foto wel die functie hebben.
Wat is het resultaat van de meting van die component?

Het onderdeel omcirkeld in eerste foto zou een spoeltje kunnen zijn. Je zou nog even een foto van dichterbij kunnen plaatsen, zodanig dat de gekleurde ringen goed zichtbaar zijn. Edit: Bij vergrotinge lijkt er een waarde van 47 op te staan. Dan zou het een weerstand van 47 Ohm zijn en dat is een typische waarde voor een veiligheidsweerstand. Een spoeltje van 47 µH is namelijk niet erg gebruikelijk in deze circuits. Je zou hem even kunnen doormeten.

component-47.jpg
 
Laatst bewerkt:

J57U

  • #5
Hoi Kees,

ik kan het zelf niet meten. Laat ik morgenavond even doen door een vriend die op bezoek komt. hier een closeup van het spoeltje voor de kleuren.

IMG_2418.jpg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik houd het, mede vanwege de laatste foto, toch op een weerstandje van 47 Ohm.
 

J57U

  • #7
Bedankt ik ga het gewoon bestellen en probeer het eerst zonder dat weerstandje van 47 Ohm te vervangen en mocht de droger dan nog steeds niets doen dan kan ik het alsnog doen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Heel eerlijk gezegd vraag ik me dit af:
Als je al geen meetinstrument hebt om weerstanden mee te meten, hoe is het dan gesteld met je soldeerervaring?

Want bij het desolderen van zo'n SMD IC komt toch wel wat vakkunde kijken. Als je het te lijf gaat met een normale soldeerbout en denkt dat ding er even af te wippen, dan beschadig je de printplaat zodanig dat reparatie niet meer mogelijk is.

Dan ziet het er bijv. zo uit:
Voorbeeld.jpg

(bron van de foto: Teamhack forum, met welwillende toestemming van de moderator aldaar)

Misschien beter even iemand vragen die dat vaker gedaan heeft?

Tip: voor het eraf halen van het IC kun je eventueel vooraf alle pootjes doorknippen of snijden. Dan solderen de losse pootjes makkelijker los. Ingeval van snijden wel uitkijken dat je niet uitschiet en zo andere printbanen door snijdt.
 
Laatst bewerkt:

J57U

  • #9
Bedankt voor de tip Kees! ik laat het solderen inderaad over aan iemand die het vaker gedaan heeft. Ik bestel de componenten. Daarom wilde ik weten of jij/jullie van mening waren dat ik alle drie de zaken mot bestellen. de 7 pins, 47 ohm en de 10.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu