Bosch labyrint demonteren

Tim Price

  • #1
Bosch | E-nr.: SGI55M05EU/56 | FD 8412

Beste klussers,

Een paar dagen geleden hoorde ik de waterleidingen bonken bij het aanzetten van de vaatwasser. Bovendien versprong de tijd op het display en bleef uiteindelijk hangen op 1 minuut. Machine uitgezet en opengemaakt: bleek het zeepblokje half opgelost onderin te liggen en de vaat nog vuil en nat te zijn. Dit gebeurde na 2 opeenvolgende wasbeurten.

Na het bestuderen van dit forum heb ik ten eerste de sodamethode toegepast op een lege machine, waarbij mij opviel dat er zeer lange tijden op het display verschenen (bv 90 minuten ipv 40 voor 50 graden).
Het probleem bleef bestaan. Na verder bestuderen van het forum kwam ik tot de conclusie dat het gebonk van de waterleiding (waarschijnlijk) verholpen kon worden door de slang van de niveaukamer naar de filterbak schoon te maken. Dit heb ik gedaan en het gebonk van de waterleiding is gestopt.

Het probleem met de lange wastijden en niet afmaken van het programma blijft bestaan. Na weer het forum afgespeurd te hebben, blijkt het probleem (waarschijnlijk) in de vervuilde linker bovenhoek van het labyrint en/of de vervuilde niveaukamer te zitten. Ik wilde het labyrint schoonmaken, maar ik kreeg de slangen niet los. Deze zitten via een stevig, zwart stuk rubber verbonden aan het labyrint. De slangen zitten goed vast en het geheel leek mij vrij fragiel, dus durfde ik niet te veel kracht te zetten, waardoor ik er dus ook geen beweging in kreeg. Mijn vraag: is er een truc om die slangen los te krijgen of is het gewoon een kwestie van (voorzichtig) hard trekken?

Alvast bedankt,
Tim
 

Tim Price

  • #2
Toevoeging: ik kwam er pas later achter dat het probleem ook bij de linkerhoek/niveau kamer zou kunnen liggen, toen de vaatwasser weer ingebouwd was. Gisterenavond de soda methode weer toegepast en vannacht laten staan. Vanochtend weer gedraaid (140 minuten op 70 graden), maar nu eindigde het programma wel netjes op 0 minuten. Vervolgens weer aangezet om te kijken wat voor tijd er aan werd gegeven: 148 minuten op 50 graden).

Kunnen deze lange tijden ook iets te maken hebben met het feit dat er geen zeep in het bakje zit / het zeepbakje open staat / glansspoelmiddel moet worden bijgevuld?
 

Co de Witgoedman

  • #3
De electronica leert van zijn programma's en past de tijden aan.
 

Tim Price

  • #4
Ik heb de vaatwasser laten draaien op het 50 graden programma. Hij heeft er ruim 140 minuten over gedaan, maar hij eindigde wel gewoon op 0 minuten. De vaat is schoon en er waren geen zeep resten of iets dergelijks.

Vanaf ongeveer 30 minuten (ik heb er niet constant bij gestaan) kwam er geen geluid meer uit de vaatwasser tot de laatste minuut werd bereikt. Ik neem aan dat er dan gewoon water wordt weggepompt als het programma aan z'n eind is?

Is het nu zo dat de electronica van dit programma geleerd heeft, of hebben de lange tijden mogelijk een andere oorzaak? Want uiteindelijk krijg ik dus hetzelfde resultaat als 'gewoon', maar dan met een hele lange tussenpauze.
 

Tim Price

  • #5
Hij doet het weer gewoon. Het programma op 45 graden geeft gewoon weer ongeveer 40 minuten aan, dus dat is OK.

Bedankt voor dit forum! :super: Ik was zeker niet alleen aan de slag gegaan, maar ik heb hier een hoop geleerd over het hoe en wat van mijn vaatwasser!

Groeten,
Tim :prima:
 
  • Like
Waarderingen: Klusidee ralf
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu