Boren in vloer meterkast

Hallo allemaal!

Ik wil graag 2 extra elektra leidingen aanleggen naar onze meterkast. De leidingen komen aan via onze kruipkelder. Ik wil dus voorzichtig in de bodem van de meterkast boren/hakken om zo een uitsparing te maken voor deze 2 pijpjes.

Het betreft een huis uit 1997 met een betonnen vloer. In de meterkast is te zien dat er een soort cement vloertje in ligt (zie foto's)? Weet iemand hoe dit soort constructies normaliter in elkaar zitten? Ik neem dat er van origine tegen de achterwand een soort rechthoekige uitsparing in het beton zit waardoor de leidingen naar beneden lopen, wat later is dicht gegoten o.i.d.?

M'n idee is om voorzichtig tegen de achterkant, aan de rechterkant van de grijze pijp (aanvoer elektriciteit van netbeheerder) te proberen een beetje van het "cement?" weg te hakken om zo te zien wat m'n mogelijkheden zijn. Toch zou het fijn zijn om een beetje te weten wat ik hier ga aantreffen? Ik hoop geen gewapend beton.

Wie geeft mij wat raad ? :wink:

Met vriendelijke groet,

Bastiaan

121858_IMG_20181110_1726096_1.jpg

121858_IMG_20181110_1726266_1.jpg
 
Zoek even op vloer of indeling meterkast.
De sparingen zijn vrijwel altijd exact volgens de indeling van een standaard meterkast gemaakt.
Is het een woning van 1997 dan is er vaak al een standaard prefab vloer gebruikt.
Dit is een soort kunststof vloer waar de gaten al op de juiste plek zijn gemaakt en waar later een laag beton over gestort wordt.
Dus even een stukje uithakken gaat dan ook vaak niet want dat kunststof geeft bepaald niet mee, daar is toch echt de boor voor nodig om er doorheen te komen.

Maar heb je zo'n indeling dan kun je ook terug vinden waar de huidige gaten gemaakt zijn en ook waar nog reserve gaten zitten onder de afwerkvloer en waar je dus veilig kunt boren.
 
Beste Gerrit,

Duidelijk verhaal, er even vanuit gaande dat dit de situatie is, heb jij dan toevallig enig idee hoe dik die betonlaag zou kunnen zijn die op de plaat ligt?
 
Meestal 3 a 4 cm maar soms ook minder of juist meer.
Een enkele keer zit er zelfs geheel niets overheen en kun je de doppen zo zien zitten.
Maar er zijn ook aannemers die zelf wat gaten in een plaat hout boren volgens de richtlijnen en dat gebruiken, dus het is maar net wie het gebouwd heeft en wie de installateur is geweest.

Maar ga je zoeken op "prefab vloerplaat meterkast" dan kun je precies zien waar de leidingen behoren te zitten zodat je uit kunt meten waar je wel of niet veilig kunt boren. (meestal is de invoer leiding van de energiemaatschappij het beste om als referentie aan te houden)
 
Er zijn ook voldoende situaties waarin er gewoon een paar mantelbuizen door de gewapende vloer zitten

aan de onderkant kan je het meestal beter zien.
 
Ik had vanmorgen even gelegenheid om onder de vloer te gaan. Echter lag exact de plek waar ik moest zijn (recht onder de meterkast) helemaal vol met zware betontegels en resthout, dus ik ben de halve morgen bezig geweest met opruimen van de rommel alvorens ik er enigszins bij kon komen.

Ik heb getracht wat foto's te maken van de onderkant. Echter is er niet veel aan te zien. Op de eerste foto is volgens mij te zien dat achter het piepschuim, de kabels een glaswol achtige laag doorgaan. Ik heb geprobeerd te voelen wat hier achter zit, maar dit lukte helaas niet.

De 2e foto is van de hoek helemaal rechts achter in de meterkast (vanaf bovenaf gezien). Schijnbaar heeft daar ooit iemand een deel van het piepschuim weggehaald.. en hier kijk ik volgens mij tegen iets aan wat er uit ziet als een plaat?

Ik denk dat ik hier een beste kans maak, ik wil gaan proberen om vanaf de bovenkant voorzichtig een stukje van het beton (of cement laag whatever) weg te bikkelen om zo te zien of ik bij de bovenkant van de plaat uitkom.

Alvast heel erg bedankt allemaal voor het meedenken :wink:

121858_IMG_20181111_1237262_1.jpg
121858_IMG_20181111_1237496_1.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan