Lamp ophangen zonder boren

Mark1978

  • #1
Beste allen,

Ik heb een standaard contactdoos in mijn plafond (zie foto) en daar hing eerst een lamp met een ronde bevestigingsplaat.
PXL_20230128_102110317.jpg


Deze was prima met de bijgeleverde beugel in de twee bestaande schroefgaten van de contactdoos te bevestigen.

Nu hebben we ons oog laten vallen op een nieuwe lamp met een smalle, rechthoekige bevestigingsplaat (nog niet aangeschaft). De bijgeleverde montagebeugel is ook rechthoekig en past bijgevolg niet in de bestaande bevestigingspunten in de contactdoos (zie eveneens foto).
3066ZW18-65bb_1_1.jpg
Ik wil het liefst geen nieuwe gaten boren. Is hier een andere oplossing voor, bijvoorbeeld een passende, universele montagebeugel voor dit soort lampen met rechthoekige platen die wel gewoon op de huidige contactdoos past? Ik kan er verder zelf niets over vinden. Een andere lamp uitzoeken is natuurlijk de simpelste oplossing, maar wil graag eerst uitzoeken wat er mogelijk is.. ;-)

Het gaat om deze lamp, daar staan ook de afmetingen bij:


Alvast hartelijk dank voor het advies.

Mvg Mark

PXL_20230128_102110317.jpg
 
Laatst bewerkt:

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Als je die aan de doos wilt bevestigen dan hangt zo'n lamp vaak niet netjes en stabiel. Dat wordt toch gaten boren. Zo'n probleem is dat niet.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Je kan toch een stripje op die montagebeugel maken zodat het wel past.
Wat een klungels op die fabriek of zijn de punten voor de boutjes in de lasdoos niet bedoeld om lampen te monteren.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Nee, die zijn daar inderdaad niet voor bedoeld. Deze lamp dekt de lasdoos ook niet af.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Nou zulke klungels zij dat niet, waarom zou je voor een paar nederlanders met centraaldozen daar een bodemplaat voor maken als de rest van de wereld gewoon een buisje uit het plafond heeft?
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Rooster

Specialist Geluid
  • #6
Als je goed kijkt is de montage van de zilveren lamp anders dan van de zwarte. Bij de zwarte zitten de gaten 2x dichter op elkaar (iets van 104mm i.p.v 200mm). Misschien is de montage dan meteen bruikbaar op een centraaldoos.
Anders met 2 metalen stripjes. de boel passend maken.

lamp.jpg
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #7
Simpel een plaatje metaal op maat maken die en de centraaldoos netjes afdekt en waaraan je de lamp kunt bevestigen.
Spuit het plaatje zwart en het lijkt net alsof de lamp zo ontworpen is.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
3066ZW7-2c67_1_1.jpg


Dat deel wat tegen het plafond komt is met 40x9,5cm toch groot genoeg om de centraaldoos af te dekken (die is 7x7cm ofzo)?

Dus daar hoef je alvast niets voor te verzinnen.

Ik zou gewoon 2 gaatjes boren. Anders inderdaad iets knutselen met metalen strips en hopen dat het stevig en recht blijft hangen.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Mark1978

  • #9
Dank voor de reacties tot dusver! Iets knutselen met metalen strips? Is er niets universeels te vinden die bij dergelijke lampen uitkomst kan bieden? Nu weegt de lamp overigens maar 2,5 kg, maar ik heb daarnaast weinig vertrouwen in dat gewicht aan twee pluggen in het plafond te laten hangen ipv de ingekapselde centraaldoos. Ook speciale pluggen nodig zeker?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #10
Een lamp van 2,5 Kg kun je ook nog met wat wij noemen "Chinese" pluggen ophangen zonder bang te zijn dat deze naar beneden komt. (Uiteraard mits je een gat van de juiste diameter boort)
Chinese pluggen zijn dus zo ongeveer het goedkoopste wat je kunt vinden en zijn vaak van wat harder plastic wat ook meestal minder goed vast zit als je er een schroef in draait.
Maar vaak worden er bij de lamp al wel een setje pluggen en schroeven bijgeleverd en die zouden voldoende moeten zijn om de lamp probleemloos op te hangen.
Zitten ze er niet bij dan kost een doosje redelijk goede pluggen waar je prima zo'n lamp mee op kunt hangen iets van 2,50 voor 100 stuks, doosje schroeven iets van 4,50 voor 200 stuks
 

Mark1978

  • #11
Als je goed kijkt is de montage van de zilveren lamp anders dan van de zwarte. Bij de zwarte zitten de gaten 2x dichter op elkaar (iets van 104mm i.p.v 200mm). Misschien is de montage dan meteen bruikbaar op een centraaldoos.
Anders met 2 metalen stripjes. de boel passend maken.
@Rooster, hoe kom je aan die technisch tekening die je hebt bijgevoegd?
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #12
Technische tekening is een schets van mij.

Hierbij een plaatje met het verschil tussen de zilveren en de zwarte uitvoering.

De zwarte lijkt op een andere manier te worden bevestigd, zie 2e plaatje (zo werkt de bevestiging van vrijwel alle lampen van dit merk.) Hiermee kan hij volgens mij meteen op de centraaldoos woorden geschroefd.

lamp KI.jpg lamp KI 3.jpg
 

Mark1978

  • #13
Ok dank voor de toelichting @Rooster, was me nog niet opgevallen. Ik neem het mee in mijn overwegingen. De rest ook bedankt voor de reacties.

Jammer dat de lamp nergens te bekijken is, alleen online beschikbaar bij mijn weten. 'Dingetje' vind ik overigens nog bij deze lamp dat deze zich enkel laat dimmen via het armatuur zelf, niet via een dimmerknop die we overal in huis geinstalleerd hebben..

Mvg Mark
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #14
The headhunter schreef:
Nou zulke klungels zij dat niet, waarom zou je voor een paar nederlanders met centraaldozen daar een bodemplaat voor maken als de rest van de wereld gewoon een buisje uit het plafond heeft?
Valt toch mee achteraf. :wink:
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #15
Mark1978 schreef:
Jammer dat de lamp nergens te bekijken is, alleen online beschikbaar bij mijn weten.
Je zou een berichtje naar de fabrikant/importeur kunnen sturen met de vraag welke montageplaat er specifiek bij het door jou beoogde model zit. Link daarvan staat in je startpost. Klik op die site bovenaan op 'contact'.

Mark1978 schreef:
...deze zich enkel laat dimmen via het armatuur zelf...
Dat is nu eenmaal bij heel veel lampen het geval. 'Smart' dimmen is weer net even nieuwer dan ingebouwde dimmers en het is ook maar net wat je voorkeur is. Ikzelf zou dat smart dimmen niet willen, ik geef voorkeur voor knopjes op de lamp zelf. Dan zou je verder moeten zoeken, maar ik geef je weinig kans dat lampen met deze vormgeving ook bestaan met smart dimmen. Alhoewel ik de laatste tijd niet echt op zoek ben geweest naar een dergelijke lamp.
 

Mark1978

  • #16
Hallo allemaal, toch nog even een korte aanvullende vraag betreffende de Steinhauer Vortex hanglamp met ingebouwde ledmodule: deze kent zogezegd een pushdimmer op het apparaat zelf, maar is het echt zo dat deze met geen mogelijkheid (ook) te dimmen is via een wandknop?? Ik lees bijvoorbeeld over pulsdrukkers die in- en uitschakelen en dimmen?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #17
Je kunt geen twee dimmers achter elkaar inzetten. Dat is gewoon niet mogelijk vanwege het werkingsprincipe van dimmers: bij elke halve sinus van de netspanning de spanning inschakelen na een bepaalde tijd (faseaansnijdingsdimmers) of juist uitschakelen na een bepaalde tijd (faseafsnijdingsdimmers). In dit geval is 'tijd' erg kort: tussen 0 en 10 millisecondes en dat gebeurt 100 keer per seconde.

Alleen wanneer de ingebouwde dimmer op maximaal ingesteld wordt, dat in de dimmer onthouden wordt wanneer de armatuur spanningsloos is en dan toelaat dat er een tweede dimmer voor zit, zou het misschien kunnen. Maar of dat kan weet alleen de fabrikant. Maar die heeft die lampen niet gemaakt voor een dergelijke situatie en zal daar waarschijnlijk geen medewerking aan willen geven en zeker geen garantie op een zo geschakeld armatuur willen geven. Waardoor je het dan zelf zou moeten proberen, als het dan niet werkt en je lamp gaat kapot heb je geen poot om op te staan. Weg dure armatuur!

Alternatief zou zijn de armatuur open te maken en de ingebouwde dimmer er tussenuit te halen. Buiten het feit dat je niet weet waar je aan begint (hoe zit dat armatuur in elkaar?) ben je dan eveneens de garantie kwijt.

Mark1978 schreef:
Ik lees bijvoorbeeld over pulsdrukkers die in- en uitschakelen en dimmen?
Dan is de op de pulsdrukkers aangesloten dimmer de enige dimmer in het circuit. Er is geen sprake van twee dimmers achter elkaar.

Volgens mij is de enige mogelijkheid als je op afstand of aan de muur dimmen wilt: een armatuur kopen, dat geen ingebouwde dimmer heeft en waarbij vermeld staat dat het gedimd kan worden. Dan is de keuze een stuk kleiner.
 

Mark1978

  • #18
Allen, nogmaals dank voor alle reacties. Ik ben er, na contact met de fabricant (Steinhauer), inmiddels achter dat de zwarte en chrome variant van de Vortex allebei dezelfde bevestiging hebben. Zoals op voorgaande foto dus. Dat wordt dus toch gaten boren om de lamp netjes op te hangen. Tot zover.

Maar, wat aanvullend wellicht nog wel het vermelden waard is, is dat de lamp aan een gestuct gipsplaten plafond moet komen te hangen. Deze is ca. 2,5cm dik (vluchtig gemeten bij een lichtspot verderop in de ruimte). Kan dit daadwerkelijk de 2,5kg gewicht van de lamp aan en zo ja, beter dan voor de zekerheid toch hollewand pluggen gebruiken?? Ik vind dat toch nog wel spannend. Mijn vrouw twijfelt ook nog steeds over een andere hanglamp, maar deze is 4,5kg zwaar en daar durf ik eigenlijk helemaal niet aan te beginnen in dit plafond..

Iemand nog aanvullend advies? Meer dan welkom! Dank!!
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #19
Ja hoor, dat is geen probleem. Gebruik goede pluggen dan kun je er wel 2.5 kg aan hangen. 5 kg gaat ook nog wel als je meerdere schroeven gebruikt.
 

Mark1978

  • #20
Dat boren zint me overigens ook niet vanwege de leidingen die daar aan weerszijden van de centraaldoos verder door het plafond lopen.. Detector slaat in alle windrichtingen alarm.. Mogelijk dus terug bij af en dan toch maar gaan voor een saaie lamp met ronde bodemplaat.. zucht..
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu