Boren en buizendilemma

JohnnyGui

 • #1
Beste allen,

Ik wil in een pas behangen betonmuur boren. Nu weet ik dat deze betonmuur afvoerbuizen bevat. Het probleem is echter dat ik geen leidingzoeker heb en ik mij afvraag of het echt noodzakelijk is om er eentje te huren voor het boren van 8-10mm diepe gaten om een drietal lichte plantenpotten te hangen.

Het beton is helaas veelste hard voor betonhaakjes en betonnagels slaan heeft de muur ernaast lelijk gemaakt. Tape plakt niet goed op behang. Ik kan niet veel anders bedenken dan boren.

Mijn vraag: is het boren van een 8-10mm diepe gaten zonder een leidingzoeker alsnog te risicovol om te doen?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #2
  Als je het echt maar bij 8 tot 10 mm houdt lijkt het risico mij zeer gering. Ingestorte leidingen liggen niet direct tegen het oppervlak.

  Vraag is wel of je aan zulke ondiepe gaten genoeg hebt om iets op te hangen.
   
  • Like
  Waarderingen: BertPleizier

  Job_04

  Specialist Werktuigbouw
  • #3
  Als je even googled zie je dat je voor 15 euro al een leidingzoeker kunt kopen. Als je buizen in je muur hebt lijkt me dit de investering ook wel waard voor vervolg klussen :wink:
   

  JohnnyGui

  • #4
  @Job_04

  Ik heb zeker gegoogled maar twijfel of zulke goedkope apparaten wel voldoende betrouwbaar en accuraat zijn. Zeker gezien de grote gevolgen zou ik in dat geval een goede moeten halen mits buizen slechts 8-10mm diep in de muur kunnen zitten. Vandaar mijn vraag.

  Ben bovendien niet verder van plan om later nog meer gaten te boren in deze muur.
   

  cool1

  • #5
  U heeft gelijk : ik zou mijn geld ook niet uitgeven aan een dergelijk apparaat. Beetje echt betrouwbaar ? dan moet je denk ik uit de hobbysfeer stappen , maar dan heb je bijna een 2e hypotheek nodig. Ik zou eens langsgaan bij een plaatselijk rioleringsbedrijf of electrabedrijf en daar vragen - als die ff tijd hebben kunnen kijken voor je ? Niet geschoten ....
   

  Krunnie

  Specialist Elektra
  • #6
  Het gaat hier om afvoerbuizen gestort in beton, waarschijnlijk uitgevoerd in PVC. Die vind je niet met een leidingzoeker van 15 euro.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #7
  Afvoeren zijn van kunststof, ik vraag me af of een leidingzoeker die kan vinden.
   
  • Dit probleem herken ik!
  Waarderingen: Krunnie

  cool1

  • #8
  Beetje bedrijf in rioleringen die hebben apparatuur waar ze zelfs pvc afvoeren 1 meter diep mee kunnen traceren, maar ja ik zei al, dan eerst 2e hypotheek regelen of langsgaan bij een der genoemde vakbroeders.
   

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #9
  Je kan een radarzoeker huren bij Boels.
  Daar zie je elke leiding, spijker of wapening mee in beton
   

  JohnnyGui

  • #10
  Sorry voor de verwarring jongens. Dat "afvoerbuizen" gedeelte is een beetje zelf bedacht. Uiteindelijk bleek dat iemand een Bosch Truvo had gebruikt die alarm sloeg op de betreffende muur. Ik lees dat dit apparaat ferro- en nonferrometalen detecteert alsmede spanningcircuits. Maar of het ook PVC buizen detecteert, dat weet ik niet.

  @Vonken_trekker
  Klopt. Het zijn driehoekige keramische plantenbakken die zelf worden meegeleverd met betonhaakjes. Vandaar dat ik denk dat een schroeven van 1cm diep wel voldoende zou moeten zijn.

  @cool1 Dank voor de tip. Ik betwijfel of zulke bedrijven er voor over hebben om zoiets voor een particulier te doen maar kan het proberen.

  @Jan @Krunnie

  Hoe zit het met zo'n multidetector dan die meerdere dingen kan detecteren zoals vochtigheid en dergelijke?

  @The headhunter
  Ik heb inderdaad gekeken bij Boels alleen zijn ze best prijzig.
   

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #11
  Voordeel is dat je bij huren van de detector de kosten al weet.
  Wat kost herstel van de buizen in een beton wand?
   
  • Like
  Waarderingen: Vonken_trekker

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #12
  Door een leiding boren kan vele malen duurder zijn dan een goede leidingzoeker huren.
   
  • Like
  Waarderingen: Vonken_trekker

  JohnnyGui

  • #13
  @The headhunter @Rola

  Dus hieruit kan ik opmaken dat er buizen zo oppervlakkig (8-10) in de muur kunnen zitten volgens jullie?
   

  BertPleizier

  • #14
  JohnnyGui schreef:
  Klopt. Het zijn driehoekige keramische plantenbakken die zelf worden meegeleverd met betonhaakjes. Vandaar dat ik denk dat een schroeven van 1cm diep wel voldoende zou moeten zijn.

  (...)

  Hoe zit het met zo'n multidetector dan die meerdere dingen kan detecteren zoals vochtigheid en dergelijke?
  Heeft u een foto van de plantenbakken en de bevestiging? In 1 cm heeft niks houvast. U zult schroeven of boutjes in de muur moeten draaien en die hebben een plug nodig. Een plug zit altijd veel dieper in de muur dan 1 cm.

  Vochtigheid meten heeft niet te maken met een (afvoer)leiding zoeken. Leuk als een apparaat dat ook kan maar voor deze situatie heeft het geen enkele toegevoegde waarde.
   

  JohnnyGui

  • #15
  @BertPleizier

  Het gaat om deze keramische potten:
  773299603-149871415.jpg


  De witte is het grootst en is 20.8cm breed.
  Misschien een deel van de plugstaart (waar het de muur in gaat) eraf knippen als het te lang is?
   

  Job_04

  Specialist Werktuigbouw
  • #16
  gebruikte leidingzoeker herkent geen kunststof buizen. Zal dus waarschijnlijk om elektra gegaan zijn of metalen buizen. Dit is met de goedkope leidingzoekers prima te detecteren.
   

  cool1

  • #17
  als het alleen om electra zou gaan zou u kunnen kijken of u schakelaars/wcd's in of rond deze muur heeft. Electra ligt volgens mij niet zo diep in de muur ?
   

  BertPleizier

  • #18
  JohnnyGui schreef:
  Misschien een deel van de plugstaart (waar het de muur in gaat) eraf knippen als het te lang is?
  Dan haal je de functie van een plug weg. Die werkt juist doordat hij met de zijkanten klemt in de muur. Als je de plug inkort (afknipt) klemt hij niet meer en heeft de plug geen functie meer.

  Daarnaast loop je het risico dat een korte schroef (die maar 1 of 2 cm in de muur gaat) gaat uitzakken / kantelen. De schroef wordt door het gewicht naar beneden (richting de vloer) getrokken. En dan schiet ie uiteindelijk los.
   

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #19
  Ik zou voor 8mm in de muur boren niet bang zijn maar je hebt er inderdaad niks aan. Ook al zijn die plantenbakken licht dan nog zul je een paar cm de muur in moeten. En dan kun je zomaar wel leidingen tegenkomen.
   

  JohnnyGui

  • #20
  @BertPleizier @Vonken_trekker

  Dat snap ik inderdaad, alleen verwacht ik dat de functie van een plug niet zodanig volledig verdwijnt als ik een klein stukje eraf knip. Ik ga dat even uittesten op een bestaande gat in een muur elders.

  @cool1 Op deze muur zitten geen wcd's of schakelaars. Wel een schakelaar op de muur dat loodrecht ernaast staat.


  Ik lees dat het altijd aan te raden is om leidingzoekers te gebruiken alvorens te boren maar heb dat nooit echt over PVC detectoren gezien. Hoort iedereen ook een speciale PVC detector te gebruiken alvorens te boren dan?
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu