Boiler tapwater savonds uitzetten

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #1
Ik hou sinds een tijdje mijn gasstanden in de gaten en nu de verwarming uitstaat in de zomer valt het mij op dat ik een hoop ""sluimerverbruik" aan gas heb. Nu ik de CV alleen nog maar gebruik voor warm water valt mij op dat ik zo'n 0.75 m^3 gas per dag verstook op momenten dat ik geen warm water gebruik, toch zo'n 165 euro op jaarbasis.

Na wat zoeken kwam ik er achter dat mijn CV waarschijnlijk intern een kleine boiler heeft zodat ik per direct warm water beschikbaar heb, Ik zou graag willen kijken hoe lang het duurt voordat ik warm water heb zonder de boilerfunctie en anders zou ik graag 's nachts de functie uitschakelen.

Ik kon hier zelf echter niets van terugvinden in de gebruiks/installatie handleiding. Heeft iemand hier ervaring mee?

Dit is mijn CV installatie:
Vaillant thermocompact VCW NL 255/4-7

alvast bedankt!
 

Freekcv

  • #2
Dit toestel heeft geen boiler, maar een platenwisselaar.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #3
Dank voor je reactie Freek,

Zou het kunnen dat er water in de platenwisselaar constant op temperatuur gehouden wordt voor het geval er warm water behoefte is? Zo ja, is niet voor gezette tijden uit te schakelen?

En zo niet, wat zou dan dit "sluimerverbruik" kunnen veroorzaken?
 

Marcn88

  • #4
Je kunt kijken of er een eco stand opzit dan wird de platenwisselaar niet meer warm gehouden het duurt dan wel iets langer voordat je warmwater hebt, de afkoeling komt omdat de platenwisselaar niet geisoleerd is
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #5
Ik heb gezocht naar een ecomode of comfort stand, maar het lijkt dat deze ketel dat niet heeft.

Het lijkt me toch sterk dat er geen enkele manier is om de verspilling van het continue warm houden van een platenwisselaar tegen te gaan?

Hoe kijken jullie aan tegen een tijdklok op de cv plaatsen? Ik heb begrepen dat dit slecht voor de pomp is maar kan het kwaad als de pomp slechts 8 uur per dag stil staat?
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #6
Andere vraag,

Als ik met m.b.v. een arduino en steppenmotor elke avond de warmte terugdraai naar 35 graden, en sochtends weer terug naar 65 graden, loop ik dan gevaar met betrekking tot legionella?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #7
Iedere dag de knop verdraaien is vooral slecht voor de knop. Die is daar niet voor gemaakt.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Volgens mij heeft de platenwisselaar van deze serie ketels helemaal geen warmhoudfunctie. Ik had vroeger een VCW180 en daarbij werd er geen enkele hoeveelheid gas verbruikt als er geen water getapt werd. Daarvoor is de inhoud van de platenwisselaar veel te klein.

Ik denk dat je de oorzaak elders moet zoeken. Bijv. in een defecte kraan ergens in huis, waarbij tijdens gebruik van koud water óók warm water gebruikt wordt.

Heb daarover wel eens gelezen op het forum maar weet er niet meer het fijne van.

Ook zou denkbaar zijn dat de wisselaar lek is, maar dan zou je óf een plas water onder de ketel vinden (indien lek naar buiten) óf de druk van het cv-gedeelte zou (volgens mij) gaan toenemen (indien lek naar cv-leiding). Bij dat laatste tot ie over het maximum schiet en via de overstort loost. Houd de druk dus eens goed in de gaten.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #9
Een klein gaslek ergens in huis zou ook nog goed kunnen!
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #10
Dank voor de suggesties,

Ik denk niet dat het een gaslek of een kapotte wisselaar is, ik heb namelijk gisteren als test de tapwater temperatuur op 35 graden gezet, en de volgende dag het verbruik gecheckt. Dit was heel de avond 0. Zie onderstaande afbeeldingen.

Dit is de dag dat het tapwater op 35 graden stond ingesteld:


douche die ochtend was erg kort omdat hij niet lekker warm was wat het kleine beetje gasverbruik om 7:00 verklaard.

Hieronder een andere dag, waarbij het tapwater op 65 graden staat:




Ik hoor ook af en toe de cv ketel aanslaan als ik geen kraan gebruik en de verwarming uit staat.
 

Marcn88

  • #11
De nieuwe vcw serie lijkt in helemaal niks op de oude serie en de 254/255 houdt cker de platenwisselaar op temperatuur
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #12
Je hebt helemaal gelijk. Ik vond een installatiehandleiding waarin dat vermeld staat. Zie blz 7:
Desgewenst kan de warme startfunctie op afstand in of uitgeschakeld worden, hiervoor is garnituur nr. 300875 verkrijgbaar. Voorwaarde hiervoor is dat de kamerthermostaat deze functie ondersteunt, d.w.z. dat de kamertermostaat is uitgerust met een extra schakelaar met een potentiaalvrij contact en dat er een extra tweeaderige kabel hiervoor is aangebracht.
Je zou toch denken dat als je dat permanent uit wilt zetten, je ergens een doorverbinding zou kunnen plaatsen. Maar zo werkt het blijkbaar niet, want ik vond er niets over in deze handleiding.

In deze (iets andere) installatiehandleiding staat op blz 24 een aansluitschema, waaruit blijkt dat er voor een extern garnituur een aparte connector aanwezig is.

Dus heb je die daar inderdaad voor nodig + speciaal thermostaat. Als dat allemaal nog te verkrijgen is.

Als je dan op energie besparen gericht bent, waarom dan nog doorgaan met deze VR ketel? Bij mijn HR ketel kan ik gewoon kiezen of ik het tapvat al of niet continue op temperatuur laat houden. Ik zou er in elk geval geen geld meer in steken om via een trucje het gasverbruik met een heel klein beetje te verminderen.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #13
Dank voor het uitzoekwerk!

Ik zal nog even kijken of ik zelf met wat klussen een signaal kan afgeven om het warmhouder uit te schakelen, met de Chinese webwinkels tot de beschikking kan dat tegenwoordig voor een paar euro

Lange termijn oplossing is uiteraard een HR ketel, maar vanwege het ontbreken van luchtafvoer wordt dat een flinke klus

Enig idee wat voor signaal ik hier op moet aansluiten maal/ breek voor wel of geen vraag?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #14
Job_04 schreef:
...maar vanwege het ontbreken van luchtafvoer wordt dat een flinke klus
Je bedoelt vast en zeker een condenswater afvoer?

Ik heb geen idee hoe je zoiets zou moeten aansluiten want ik weet niet wat er aan die aansluitingen zit. Ik heb wel gezocht naar gegevens van die garnituur 300875, maar vrijwel niets kunnen vinden.

Misschien weet één van de verwarmingsspecialisten er meer van.
 

Marcn88

  • #15
De ketel meet de temperatuur van de platenwisselaar dacht ik wat u kunt doen is de weerstand van de sensor nabootsen als de platenwisselaar op temp is, voor de ketel lijkt t dan dat de wisselaar niet opgewarmd hoeft te worden. de vrasg is dan alleen hoe ga je dit schakelen
 

Bert pit

  • #16
Gewoon op een klokschakelaar zetten.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #17
Dan zul je toch wel moeten weten welke NTC je moet schakelen. Er zijn drie NTC's volgens het schema in de handleiding.

En welke weerstand je moet gebruiken. Want zomaar kortsluiten zou wel eens rare effecten kunnen geven, nl. dat de processor constateert dat de NTC defect is en de ketel daarom niet werkt. Is bijv. bij wasmachines een zeer gebruikelijke actie. Open laten helpt ook niet, want dan wordt er een zeer koude toestand gemeten. Je moet dus weten (of meten) wat de waardes van de NTC zijn bij diverse temperaturen van de wisselaar en dmv een weerstand van ongeveer die waarde doen alsof de wisselaar op temnperatuur is.

Bovendien zul je een tijdklok moeten gebruiken met een gescheiden contact. Een simpel stekkerklokje gaat niet werken.

Het makkelijkst zou toch zijn het gebruiken van de uitbreidingsunit en dan ipv. een speciaal thermostaat gewoon een losse schakelaar bij de ketel om 'comfort' aan of uit te zetten. Het is alleen de vraag of die uitbreidingsunit nog te verkrijgen is.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #18
@ Kees
De uitbreidingsunit heb ik gevonden voor zon 50 euro, die zou ik dus kunnen kopen. Dan moet ik echter wel het signaal van de thermostaat nabootsen op die schakelaar. Is dat makkelijker? Ik neem aan dat het zo simpel is als een spanning leveren bij vraag, en geen spanning als er geen vraag is?

@Marc
Over de temperatuursensor nabootsen met een weerstand, klinkt ook als een optie, ik zou dan een schakeling moeten maken die bij aan kortsluiting maakt met de temperatuur sensor en bij uit kortsluiting met de weerstand. Zou het echter niet kunnen dat deze sensor ook gebruikt wordt voor het stoken van de CV? In dit geval zou dit geen optie zijn.

@Bert
Ik neem aan dat je bedoeld de gehele ketel op tijdklok zetten, in dit geval heb ik echter ook geen verwarming, en ik had begrepen dat dit slecht voor de pomp van de cv is.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #19
Of dat aansluiten van een schakelaar makkelijk is? Als je weet hoe je het moet aansluiten wel, dan is het in verhouding een peulenschil. Alleen heb ik er zelf niets over kunnen vinden. Maar ik ben ook geen verwarmingsmonteur (wel ben ik ervaren elektronicus). Misschien wordt er bij die unit een aansluitschema meegeleverd, zou je wel mogen verwachten.

Wat betreft de temperatuursensor: er zitten volgens het aansluitschema in de in de links vermelde handleidingen drie NTC's (temperatuursensoren) in de ketel. Eén ervan zal die voor de wisselaar zijn, welke staat er helaas niet bij. De waardes evenmin, kan van alles zijn, want NTC's bestaan in allerlei varianten. Dan zou je moeten gaan meten, bijv. bij geheel koude ketel (ca 20°) en spanning eraf. Wel de betreffende stekker loshalen anders wordt de meetwaarde beïnvloed door het circuit van de besturing. En dan moet je er nog achter zien te komen welke NTC voor welk doel bestemd is.

Zelf zie ik niet zoveel in een dergelijke 'truc', temeer daar je de normale werking cq. temperatuurregeling gaat veranderen en daardoor risico's loopt op niet gedekte verzekering (in geval van brand. Dat is niet het geval bij de aanpassing dmv. de uitbereidingsunit, want a. die is daarvoor bestemd en b. je wijzigt niets aan de temperatuurregelingen van de ketel. :wink:
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #20
De handleidingen die @Kees laat zien zijn Niet van een vcw 255/4-7.
De handleiding die je via de vaillant website kan bekijken geeft een iets ander display.

Vaillant heeft helaas erg veel verschillende types met allemaal hun eigen regeling gemaakt, hierdoor krijg je een bos met erg veel bomen.

Kijk eens op uw display. Staat daar heel toevallig ook een “C
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu