Boiler in vakantiewoning.

Pepjo

  • #1
Mijn schoonmoeder heeft een vakantiehuisje waar ze regelmatig, maar niet continu komt.

In dat huisje zit een boiler die al aanwezig was toen ze het huisje zo'n 30 jaar geleden kochten. Gas is niet aanwezig.

Nu lijkt het me logisch dat het apparaat aan vervanging toe is, je dient na drie keer douchen een teiltje lekwater weg te gooien.

De vraag is of je een nieuwe boiler in de tijd dat je niet aanwezig bent gewoon uit kunt zetten, of dat je het apparaat telkens af moet tappen of andere ingewikkelde handelingen verrichten waar de dame in kwestie een broertje dood aan heeft. :mrgreen:

Of zijn er nog nieuwerwetsere oplossingen voor een af-en-toe warmwatervraag die energievriendelijker zijn ?
 

Vollenhove

  • #2
Beste Pepjo,

Het door u omschreven lekwater is expansiewater en is het gevolg van het opwarmen van de boiler. Het water zit in een gesloten vat en kan bij uitzetting door opwarmen nergens heen. Daarom wordt het via de inlaatcombinatie geloosd, anders zou de druk in de boiler zo hoog oplopen dat deze lek raakt.

Er bestaan "elektrische geisers" dat zijn dus doorstroomtoestellen en daarmee zuiniger dan een elektrische boiler omdat er alleen tijdens warmwatergebruik energie gebruikt wordt. Nadeel is dat de volumestroom veel kleiner is dan van een elektrische boiler.

Als de bestaande elektrische boiler niet lekt dan is er geen reden om deze te vervangen.

U dient er wel rekening mee te houden dat deze regelmatig moet worden doorgespoeld om gevaar voor legionella te voorkomen.

Mvg vollenhove
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
In princiepe is de elektrische omzetting naar warmte heel efficiënt.Uitstaande boilers zijn in princiepe legionella kwekerijen, echter 1x opstoken tot 80° en het is weer weg.
Ik zou eens gaan kijken naar zonneenergie oplossingen.
Vooral in de zomer makkelijk haalbaar en als je ook je pomp op zonnekracht laat werken.
Alleen een El. elementje in de bovenste 30L voor het geval de zon het eens een dagje laat afweten.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Of een geiser op propaan, met een fles gas erbij.

Ik heb zelf ook een propaan geiser hangen in ons chalet, en dat werkt goed.
Ik heb nu dan wel een vaste gas aansluiting, maar met een grote gasfles doe je ook lang mee als je alleen de geiser er op aansluit.
 

Fiesiekus

  • #6
Weer een electrische boiler, die je inschakelt op het moment dat je het huis betreedt en weer uitdoet op 't moment dat je vertrekt.
 

Pepjo

  • #7
Ik heb zelf geen ervaringen met boilers.
Bij uitschakelen hoef je zo'n ding dus niet af te tappen oid ?
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #8
Als het kan bevriezen natuurlijk wel aftappen, maar dat vond je geen goed idee :mrgreen:
 

Fiesiekus

  • #9
Maar dat valt dan samen met het aftappen van het gehele zomerhuisje; als een boiler kan bevriezen, zullen andere leidingen ook bevriezen.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #10
:mrgreen:
 

Fiesiekus

  • #11
Het aftappen duurt dan wel langer. Maar, er is nu al een (oude) boiler en hoe is de situatie dan nu qua vorstgevaar en aftap?
 

H@ns

  • #12
Wij hebben in Frankrijk een 200 liter boiler en die laat ik altijd aan staan ook al zijn we er een paar maanden achtereen niet.
Ik heb het stroomverbruik in het begin bijgehouden en dat viel me zo mee dat ik dacht "voor die paar stuivers ga ik niet elke keer 4 uur wachten op warm water" (opwarmen kost nagenoeg evenveel als twee maanden aan laten)

Bovendien leek het me veel veiliger i.v.m. legionella en kalkafzetting.

Wat blijkt nu; we spraken laatst een ander Nederlands stel met boiler in huis in F en die zette hem wel altijd uit. Dat is een paar keer goed gegaan tot de drukgroep door kalk niet meer werkte. Daarna ging de ketel zelf lekken door continu uitzetten en krimpen en kalk in elk naadje was het geheel gewoon niet meer waterdicht. Ding heeft 1,5 jaar gehangen en is feitelijk maar een keer of 5 gebruikt!

Die van ons hangt al een jaar of 7 continu te verwarmen en dat voor een aanschafprijs van 196,-

Oh ja en het water blijft dus ook continu op druk, geen aftappen dus maar heel goed isoleren en een vorstbeveiliging op gevoelige plekken.
 

Fiesiekus

  • #13
Merkwaardig, ik heb in een huis gewoond waarbij we 's avonds de 150l boiler vanwege nachtstroom aanzetten ('s morgens uit) en overdag ruim genoeg water voor alle gebruik hadden.

En in vakanties helemaal uit. Is jaren goedgegaan
 

H@ns

  • #14
Dat water in Frankrijk is zo hard dat je het met mes en vork moet eten!
Zal er dus ook wat mee van doen hebben...
Overigens ging het in beide gevallen om boilers met steatite verwarmingselementen dus materiaal waar kalk nauwelijks grip op krijgt. Dus het opwarmen zelf kost niet meer energie na enige jaren gebruik.
 

Fiesiekus

  • #15
Al zou er wel veel kalk opzitten; voor het warmteverbruik maakt dat niet uit. Alleen de levensduur wordt sterk verkort; het element kan z'n warmte slechter kwijt, draadtemperatuur loopt op en dan is 't einde element.
 

H@ns

  • #16
Dus jij beweert dat een schoon element net zoveel energie nodig heeft om 200 liter water te verwarmen als een element met een centimeter kalk er omheen?

Moet je voor de grap eens de waterkoker aanzetten met stopwatch er naast en timen.
Daarna de koker helemaal ontkalken en nog een keer timen hoe lang het duurt om dezelfde hoeveelheid water te koken.

Ben benieuwd :wink:
 

Pepjo

  • #17
De boiler in kwestie hangt op een zoldertje en heb ik zelf nog nooit gezien.
Ik moet dus afgaan op tweedehands informatie.

Het kan dus zijn :
  • -dat de inlaatcombinatie stuk is, daardoor de boiler gescheurd en lekkend.
    -dat er nooit een rioolaansluiting onder de inlaatcombinatie heeft gezeten
    -het apparaat door kalkvorming op het element zeer onzuinig is geworden.

Probleem in dezen is dat degene die er altijd naar keek is overleden ( mijn schoonvader) dus dat de geschiedenis van het apparaat onbekend is.

Verder lijkt het me uit de post van H@ns duidelijk dat het waarschijnlijk goedkoper is om het ding continu aan te laten dan om het om de week uit en aan te doen.
 

H@ns

  • #18
Da's inderdaad mijn ervaring maar daarbij in aanmerking genomen dat de elektriciteit in Frankrijk bijna gratis is in vergelijk met Nederland :cool:

Maar als het over verbruik gaat; aan - opwarmen - uit t.o.v. altijd aan dan is het verbruik maar ietjes hoger en het comfort en gemak des te meer.

Mij ging het in eerste instantie vooral om legionella ellende, toen ik dat ding neerhing was net dat legionella gedoe op dat bloemenfestival gebeuren gaande in Nederland.
Ik dacht toen over het lang stilstaan van lang warm blijvend water in een 200 liter reservoir :-| en heb toen besloten dat ie voor de zekerheid maar aan moest blijven
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu