Zonneboiler sensor werkt niet met intergas extreme ketel wat is het nut.

Nielsv

  • #1
Beste forum leden.

Ik heb mijn CV ketel een Intergas kombi kompakt hr 36/30 vervangen voor een Intergas xtreme-36.
Voor de cv ketel zit een zonneboiler met een sensor Link verwijderd, zie forumregels - mod
Als ik deze aansluit op de nieuwe ketel op connector X13 4/5 zoals in de handleiding staat blijft de ketel uit ook als het water koud is.
Volgens de handleiding heb ik Link verwijderd, zie forumregels - mod nodig.

De eerste sensor is een stromingssensor en de 2de een temperatuur sensor met het doel om de ketel uit te laten als het water in de boiler hoog genoeg is.
Maar dit snap ik niet. Waarom een aparte stromingssensor hoe het bij mij oude ketel zat. De stromingssensor zit op de leiding tussen de boiler en de ketel.
Maar als ik water vraag dan stroomt het toch gelijk in die leiding dan in mijn ketel. Dus dan kan hij toch gewoon de stromingssensor van de ketel gebruiken.

De nieuwe sensor is een temperatuur sensor die op de leiding tussen de boiler en ketel moet.
Maar als ik warm water vraag dan is die leiding nog koud. Het water gaat stromen uit de boiler naar de ketel en die ziet dan dat het water warm is.
Ter gelijkertijd wordt de leiding tussen de boiler en cv ketel warm en meldt de sensor ook dat er warm water aan komt. Maar in beide gevallen gaat de ketel eerst branden.

Mijn vraag is zo'n sensor wel nuttig of kan ik hem nu gewoon laten draaien zonder aangesloten sensor.
Of heeft het nog nut om de Link verwijderd, zie forumregels - mod te kopen.

Alvast bedankt voor de hulp
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Daarom is het juist tegenwoordig verboden als "niet installateur" om zelf aan ketels te werken.
 

Nielsv

  • #3
Beste Ronny,

Bedankt voor uw antwoord.
Het betreft hier een zonneboiler. Maar kunt u uitleggen waarom het verboden moet worden om een vraag te stellen over sensors en de werking hiervan. De installateur kon het niet uitleggen dus daarom de vraag hier. Of stuurt u standaard dit antwoord. Ik heb nu al 2x meegemaakt dat installateurs het verkeerd aansluiten bij hybride warmte pompen. Gewoon installateurs die aangesloten zijn bij techniek Nederland en erkend leerbedrijf zijn. Misschien kunt u de vraag beantwoorden of ben u ook geen installateur en mag u hier niet aankomen.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #4
volgens de nieuwe gaswet mag een leek niet meer aan een cv ketel sleutelen, het veranderen/uitbreiden van sensoren hoort hier ook bij want u moet in het toestel aan het werk.

Maar voor uw begrip, een stromingsschakelaar bij de 'oude' intergas is daadwerkelijk een schakelaar dus aan of uit 2 draads, bij de nieuwere types is het een stromingssensor deze meet dus een hoeveelheid en koppelt dit terug naar de branderautomaat deze sensor is 3 draads.
 

Nielsv

  • #5
De nieuwe Link verwijderd, zie forumregels - mod die in het boekje staat is 2 draads volgens mij.
Het is een temperatuur sensor die aan de buitenkant van de leiding zit.
Daarom de vraag of dit wel goed werkt.

Als je nu een stromingssensor heb zoals de oude die in de leiding zit en daar zit ook een temperatuur meter in dan kan hij gelijk reageren. Anders springt de ketel elke keer nog wel even aan.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Nielsv schreef:
De installateur kon het niet uitleggen dus daarom de vraag hier.
Dit forum is niet bedoeld om installateurs op te leiden... En aangezien je zelf niet meer onder de kap van een CV ketel mag sleutelen sinds de gasketelwet van kracht is geworden, is dit niet iets wat je zelf kunt of mag doen.
 

Nielsv

  • #7
Oke jammer dat er niet meer gesproken mag worden over de werking van een zonneboiler sensor omdat hij aangesloten wordt op een cv ketel. De installateurs weten het niet en Intergas communiceert niet met consumenten dus dacht dan maar hier op het forum maar hier kan je helaas ook niet meer terecht.
Denk dat wel bij 10% van de huizen installateurs niet de kennis hebben en deze installaties niet optimaal draaien. Als consument kom je hier nooit achter als je geen informatie bij externe bronnen meer kan inschakelen.

Ga het bij een andere forum proberen bedankt voor de antwoorden.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Het even starten is normaal gedrag een regeling moet nl. starten, pas na de start kan er geregeld en gemeten worden.
De sensoren zorgen ervoor dat er aanvullende informatie is voor de regeling.
De regeling ziet koud water binnenkomen in de wisselaar en start daarom de brander,
De sensor geeft vervolgens aan dat het wayer dat onderweg is al een bepaalde temperatuur heeft en past daarop de brander aan zodat er heet genoeg water komt maar de ketel niet teveel vermogen leverd.

Basis is dat de regeling in elk jaargetijde de juiste temperatuur blijft geven .
En dat de veiligheden voorkomen dat de ketel gaat koken of een legionella bron gaat vormen.

Ook is een combiketel altijd te laat, daarom houden we tapwisselaars ook op temperatuur, of plaatsen een voorraadvat.
Als je nu wacht tot of je warm of koud water gaat krijgen ben je zodanig te laat dat je een behoorlijke tapdip krijgt en een ketel.diener tegen moet stampen om de boel als nog heet genoeg te maken dus is het zuiniger om de op te starten en daarna direct terug te laten moduleren .
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu