Boeiboorden keralit versus trespa

Renedata3

  • #1
Ik wil houten boeiborden aan de zijkant van mijn woning vervangen. Dat bestaat uit een driehoek in het midden van de woning met een lengte van 2 meter en een hoogte van 1,5 alsmede aan weerszijden twee delen met een totaal lengte van een meter of 10 met een breedte van 35 cm.

Ik heb op internet lopen zoeken en kom uit op keralit of trespa. Beide zijn onderhoudsvriendelijk en in prijs verschilt het niet dramatisch.

Omdat het geheel op de zonzijde staat heb ik op internet lopen zoeken en ben een aantal berichten tegen gekomen dat keralit na 12 jaar bros wordt en ervaringen mbt trespa kan ik niet vinden. Volgens specificaties zijn beide materialen UV bestendig, keralit geeft 10 jaar en trespa ook.

Een ander punt is vogelpoep. Op de één of andere manier is mijn huis (en eigenlijk de hele wijk) een populair gebied voor vogels die helaas vaak hun behoefte doen in de lucht. Dit zijn grote vogels en ik heb een redelijk aantal keer per jaar een flinke streep om de boeiboorden. Soms regent het er af en ik maak de huidige boeiboorden 1 keer per schoon.

Nu kwam ik op de website van Keralit het volgende tegen:

Is vogelpoep schadelijk voor Keralit?
"Ja, in vogelpoep zitten bijtende stoffen die de toplaag van Keralit kunnen aantasten. Het advies is om vogelpoep direct te verwijderen met een sopje van zachte zeep.

Dat laatste het direct verwijderen betekent dat ik een flink aantal keer per jaar de ladder op moet en daar heb ik eerlijk gezegd weinig zin in.

Nu heb ik twee vragen:

Is trespa beter UV bestendig ?
Kan trespa beter tegen vogelpoep ?.


Een andere optie is een steiger tegen de zijkant zetten en het twee maal goed schilderen van het voorjaar , de ervaring is dat dat zonder problemen er 10 jaar goed blijft uitzien



Alvast hartelijk bedankt voor mogelijke antwoorden
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #2
Hoe Trespa er uit ziet na bijvoorbeeld 25-30 jaar is vaak een gevolg van locatie (schaduw, aanwezigheid van bomen of juist niet) en reinigen (eens in de paar jaar of nooit). Ik mag geen merknamen noemen, maar er zijn uitstekende middelen om te reinigen op basis van enzymen (google daar gewoon op, via internet te verkrijgen), met een spuit van een afstand van 2-3 meter aanbrengen (hoef je niet zo hoog de ladder op en niet te boenen) en de enzymen doen het werk tegen algen, mossen, atmosferische vervuiling en vogelpoep. Verticale delen vangen vooral atmosferische vervuiling, ik denk dat het met hechting en inwerking van de zuren uit vogelpoep op zo n oppervlak wel meevalt.
Voornaamste bij Trespa of ander HPL is dat het goed aangebracht wordt (ruimte tussen de platen, ventilatie er achter) en dat je weet wat je koopt (er zijn allerlei merken of beter merkloze varianten HPL te koop). Vooral met de lichte kleuren (9016 of zo) en eens per jaar of 2 jaar reinigen zit je in mijn ervaring wel goed qua verkleuring. Heb ze hier ook al sinds 1995 hangen, ziet er allemaal nog goed uit, zonzijde en schaduwzijde eigenlijk geen verschil. Verschil met mensen die nooit schoonmaken is wel groot, is het verschil tussen grauw en wit na al die jaren.
Met Keralit heb ik zelf niet zoveel ervaringen die ik kan delen (althans niet op de lange termijn).
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Renedata3

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
Ik heb afgelopen jaar de onderkanten van 2 overstekken en 1 voorkant van een overstek voorzien van HPL plaat (RAL 9001) van een webshop (huismerk). Bij elkaar zo’n 20 m2.

Voordeel was dat je de plaat op maat kon bestellen en de prijs werd berekend op m2. Zodoende heb je geen halve platen over na het zagen. Daarnaast was het ongeveer de helft van de prijs van het originele Trespa. Het werd keurig binnen een paar dagen voor € 15 bezorgd met een klein vrachtwagentje.

Hoe de platen zich houden op de lange termijn kan ik nog niet zeggen. Ze hangen beschut en ik kan er makkelijk bij om schoon te maken. Maandelijks loop ik ze even langs met een borstel (spinrag) en vochtige doek op een stok (spinnenpoep). Dat zal de levensduur vast ten goede komen.
 
  • Like
Waarderingen: Renedata3

Renedata3

  • #4
Edwinnn en BertPlezier, hartelijk bedankt voor jullie reactie. Ook het advies ten aanzien van het schoonmaken stel ik bijzonder op prijs evenals de opmerking tav vogelpoep. Al met al gaat mijn voorkeur nu uit naar Trespa (HPL).

Ik zal ook eens kijken naar HPL platen via een webshop zoals Bert aangaf. Als dat de helft van de prijs is dan is dat flink.

Ik heb ook contact opgenomen met Keralit mbt vogelpoep en ik werd terug gebeld door een zeer vriendelijk iemand, die mijnheer bevestigde wat op de website stond. Keralit en vogelpoep is geen juiste combinatie.

Ik hoorde van een collega op mijn werk dat hij Rockpanel had gebruikt. Ipv Trespa. Ik zal op het forum kijken of iemand daar ervaring mee heeft. Maar voor als nog wordt het dus Trespa. Nogmaals bedankt voor jullie reacties.
 
Laatst bewerkt:

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #5
Zoals Bert beschrijft, kijk eens bij een van die webshops, kun je online exact op maat bestellen en is idd relatief goedkoop. Heb het 2 jaar terug ook eens gedaan op die manier. Zelf trespa gaan zagen zonder goed gereedschap is eigenlijk geen optie.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
Met een scherp zaagblad in je handcirkelzaag is het prima te doen. Rustig zagen en de zaag het werk laten doen. Even een schuurklosje langs de randen halen en het eindresultaat is strak.

Exact op maatbestellen kan uiteraard gewoon, maar ik heb de platen met 5 cm overmarge besteld. Dan kun je alles ter plaatse exact op maat zagen zonder veel verlies.

ik heb het idee dat deze webwinkel het afzaagsel direct vermaalt om er nieuwe platen van te maken. Anders heb je wel erg veel delen over en in voorraad.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #7
Ik heb zelf ook nog wat zitten zagen, met iets minder goed resultaat, heb het zelf gezaagde deel onder een trim geschoven, dan is het ook opgelost. Je moet in ieder geval een scherpe zaag met hele fijne vertanding hebben is mijn ervaring. Geleverd materiaal was trouwens tot op de mm nauwkeurig gezaagd.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Het zaagblad moet niet alleen scherp zijn, maar ook voldoende tanden hebben.
Een daktand blad is nog beter, maar met een wisseltand blad gaat het ook prima.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #9
Ook mijn ervaring is dat de platen exact op maat gezaagd worden. Alles netjes haaks en strakke randen.
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
2
Gerelateerde onderwerpen
Keralit of VinyPlus, wat is beter?

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu