Blokjesparket laat los

LWM

  • #1
Ik heb deze vraag in het verleden eerder gesteld maar geen reacties gekregen, dus nogmaals. In ons huis (beton) uit 1976 ligt een hardhouten blokjesparketvloer. Die bestaat uit stukjes van pakweg 2 x 10cm, om-en-om in vierkantjes gelegd. Die stukjes laten sinds een paar jaar op diverse plaatsen helemaal los (op andere plekken in dezelfde kamers zit het muurvast). Er ligt een soort dunne plastic folie onder die een heel klein beetje veert als je op een los blokje drukt. Er zitten nergens lijmresten op de blokjes of de folie. Paar jaar terug stond na een hete zomerdag 's nachts ineens een stuk bol bij een deur en ik heb toen wat blokjes moeten afvijlen om het weer plat te krijgen en sindsdien laten steeds meer blokjes los. Vooral nu tijdens de hitte lijkt het. Er zitten nergens lijmresten. Er is geen sprake van vocht en de kamers worden zeer goed geventileerd. Kan ik die vloer weer goed vast krijgen?
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #2
Een foto wil soms nog wel eens helpen
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Sowieso een vreemde opmaak van het bericht...

Maar als de verlijming het aan het begeven is, is het einde verhaal voor deze vloer.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Die vraag heb je hier eerder ook gesteld, ook zonder foto.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #5
Dat is inderdaad één van de links die in de vreemde opmaak verborgen zitten. Is inmiddels al 7 jaar geleden..
 

LWM

  • #6
Toen heb ik nooit een melding van een reactie gekregen. Alle losse blokjes zijn zo te zien zonder enig residu van lijm oid (zie afbeelding onderkant). Die folie is oveigens heel dun. Ik begrijp uit de reactie dat het toch verlijmd zit. Maar dan is het toch ook weer te lijmen zolang het om losse blokjes gaat en niet om hele oppervlakken? Gaat erom dat ze met stofzuigen niet aan de zuigmond blijven hangen.

parket.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
En nu een foto van de vloer en de folie?
 

LWM

  • #8
hierbij de foto's

parket2.jpg parket3.jpg
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #9
Dit is mozaiekparket. Daarbij zijn meerdere plankjes op een draagnet bevestigd en die worden dan op de ondergrond verlijmd. Blijkbaar komen nu enkele plankjes los van het draagnet. Dat is de reden, waarom je geen lijm ziet op de losse planken.
Waarschijnlijk is het parket direct op de cementdekvloer gelijmd. Als er spaanplaat onder zit, dan kun je de latjes nog vastzetten met een spijkerpistool. Contactlijm zou ook nog kunnen helpen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #10
Wellicht een dun laagje dispersielijm ook...
 

LWM

  • #11
De blokjes zitten dus verlijmd op een folie waar blijkbaar een netwerkje in verwerkt is. Dat is dan helder. Liggen die matjes los op het beton? Want waar een blokje los zit kan ik die folie tussen duim en wijsvinger optillen en er onder zit het beton. De folie zit dus los van het beton, of heeft het losgelaten van het beton? Dispersielijm tussen latjes en folie is te doen, en moet het ook tussen folie en beton?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #12
Ja. Ik weet ook niet wat de folie bij een mozaïek-parket zou moeten doen. Want het parket hoort gewoon verlijmd te worden op het beton.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #13
Vreemd haast altijd is een folie van PE en dat is een lastig materiaal om samen te werken of in verbinding brengen met een lijm.
PVC folie bestaat die is meer geschikt om met een lijm samen te werken.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #14
Is dat niet gewoon iets om de stukjes bij elkaar te houden zodat ze in grotere stukken te leggen/vervoeren zijn, een beetje zoals bij mozaïektegels?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #15
Daarvoor zou je eerder een matje verwachten, waar de lijm doorheen kan (net als bij mozaïektegeltjes).
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #16
Zit de lijm goed vast aan het plastic?
 

LWM

  • #17
Op het plastic dat ik kan zien (als een blokje loskomt) zie en voel ik geen lijmresten. Het folie is wat mat en dat zou residu van verdroogde dispersielijm kunnen zijn. De losse blokjes met sneldrogende houtlijm aan de vastzittende stukken lijmen is wellicht ook een optie.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #18
Kun je het plastic er niet uitsnijden en dan de blokjes direct op het beton vastlijmen?
Als je een iets dikkere lijmlaag neemt dan is het weer vlak met de rest van de vloer.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #19
LWM schreef:
De losse blokjes met sneldrogende houtlijm aan de vastzittende stukken lijmen is wellicht ook een optie.
Als je niet weet wat voor een folie er gebruikt is kan je misschien beter het blokje aan de kanten insmeren dan krijg je een verbinding van hout op hout dat lijmt zeker.
Met thinner zou je kunnen testen of de folie PE of PVC is. PVC wordt week.
 

LWM

  • #20
Ik denk dat hout op hout lijmen inderdaad de handigste optie is. Dus daar maar eens mee beginnen. Dank voor alle tips en adviezen!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu