Blauwe draad geeft spanning...

KeesNeijenhuis

  • #1
Hallo,

Een electricien heeft een perilex aansluiting gemaakt voor de kookplaat. Twee bruine, een blauwe en een groen/gele. Direct van de meterkast naar de keuken. In de meterkast hebben we twee groepen voor deze kabels gebruikt. Er zijn onderweg geen onderbrekingen.

Nu wil de kookplaat niet aan... Wat blijkt er staat spanning op de blauwe draad. Dit varieert tussen de 60v en 100v. Er staat steeds spanning op ook wanneer:
- De draad los is aan weerszijde
- De draad doorgeknipt is halverwege.
- De draad in drieen is geknipt.

De spanning valt weg als je de groep uit zet.

Heeft iemand enig idee hoe dit kan?

Alvast bedankt! Gr Kees
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Dat kan zo lijken door het meten met een verkeerde meter.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Dat komt door een capacitieve koppeling tussen de verschillende draden. Draden die over enige afstand langs elkaar liggen gaan zich als condensator gedragen, waardoor je spanning kunt meten op een losse draad.

Wat is dit voor een aparte manier van storingzoeken: de draad doorknippen, de draad in drieën knippen? Tot zover je leiding van de meterkast direct naar de keuken "zonder onderbrekingen". Hoe krijg je het überhaupt voor elkaar om deze draad halverwege door te knippen, ik neem aan dat deze in een buis zit?

In plaats van de boel verder te slopen zou ik liever zorgen dat de nuldraad goed met nul verbonden is...

Heb je een 3-fasen aansluiting en is de kookgroep aangesloten op 2 fasen? Oftewel, wat meet je tussen beide bruine draden? Anders mis je nog een tweede nuldraad!
 
Laatst bewerkt:

KeesNeijenhuis

  • #4
We hebben twee verschillende multimeters gebruikt en verschillende spanningzoekers. En de kookplaat werkt wel als je de blauwe draad van een ander punt aftapt
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Dat wordt in ieder geval nieuwe draden trekken. Het is r
Raar dat je ergens halverwege bij de draden kunt komen om deze door te knippen.

Laat ik het zo zeggen: Stroom is niet ongevaarlijk. Als je niet weet wat je aan het doen bent, blijf er dan vanaf.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
KeesNeijenhuis schreef:
En de kookplaat werkt wel als je de blauwe draad van een ander punt aftapt
Leuk om te testen, maar ga de kookplaat niet gebruiken op die manier. Je kunt die blauwe draad daarmee overbelasten, dit is brandgevaarlijk.

Maar het maakt wel duidelijk wat je oorspronkelijke probleem is: de blauwe draad van de kookgroep is niet goed verbonden. Dat kan dan eigenlijk maar op 2 plaatsen fout zijn gegaan: in de groepenkast of in de contactdoos.
 

KeesNeijenhuis

  • #7
Dank voor je reactie!
Jouw uitleg was ook mijn vermoeden maar als leek kan ik dit niet hardmaken.
We hebben inderdaad de buis halverwege open gemaak om het probleem te zoeken. Het laatste deel gaat onder de vloer door waar ik niet meer bij kan. Een klein deel blauw vervangen zou wel mogelijk zijn. Vandaar het slopen.
De electricien gaf aan dat vier draden genoeg was, dus 1x nul. Maar uit jouw laatste zin maak ik op dat dat niet zo is. Klopt dat?
 

KeesNeijenhuis

  • #8
@XanderH Ik teste het niet zo, het is meer een constatering.
Ik weet inderdaad niet wat ik doe dus ik blijf er zeker vanaf.
Nieuwe draden trekken gaat een uitdaging worden denk ik. Maar wat moet dat moet.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #9
KeesNeijenhuis schreef:
De electricien gaf aan dat vier draden genoeg was, dus 1x nul. Maar uit jouw laatste zin maak ik op dat dat niet zo is. Klopt dat?
Dat ligt er aan.

Je kunt een kookgroep hebben op 1 fase, daarbij heb je 2x bruin 2x blauw 1x groen/geel nodig. Als je dit aansluit met slechts 1 nuldraad kan deze draad fors overbelast worden, er loopt dan tot 2x16A door beide bruine draden maar diezelfde stroom moet door 1 blauwe draad (1x32A). Dat gaat niet goedkomen.

Je kunt ook een krachtgroep hebben op 3 fasen met 3x bruin 1x blauw 1x groen/geel. Bij een krachtgroep zijn de verschillende fasen onderling verschoven waardoor de stroom niet tegelijkertijd maximaal is en elkaar deels opheft, door dit fenomeen wordt de stroom door de nulgeleider nooit hoger dan 16A en kun je het met één blauwe draad af.

En dan kun je nog een "krachtgroep" hebben op 3 fasen waarbij ze 1 fase achterwege hebben gelaten, dan houd je 2x bruin 1x blauw 1x groen/geel over. Deze optie is een rare maar het is niet direct (brand)gevaarlijk.

Wellicht heb jij de laatste optie. Vandaar mijn vragen: is de huisaansluiting 3 fasen? Wat meet je tussen beide bruine draden?

Kun je wellicht een foto plaatsen van de groepenkast zonder deksel? (Als je dat niet vertrouwt, dan mooi dicht laten!)

De draad hoefde waarschijnlijk niet vervangen te worden, ik vermoed dat er in de groepenkast of in de contactdoos iets verkeerd of los zit. Maar nu je hem in stukken hebt geknipt inderdaad maar beginnen met een nieuwe draad te trekken...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu